Reiau aici un articol redactat de Reporteri.ro inca din primavara acestui an , cu privire la asa -zisul Institut de sondaje de casa al PSD , numit A.T.L.E.
O sa vedeti ,usor , ca nu-i prima incercare de diversiune si manipulare a unui sondaj facut doar in familia Prostanacului , cu o probabilitate de 0.1 % si o tolerantza la minciuna de 99,9 % , dupa cel aparut astazi , in Hotnews , in care PSD-ul conduce . … eheeee !!! 🙂  in topul preferintei ??!!  romanilor , la vot ….  🙂
Asadar , iata cine sunt diversionisti , pentru ca oamenii de buna credinta sa nu „puna botul” , la infectia numita pompos , de sosonarii lui Geonel , „sondaj de opinie” ! 🙂

sursa Cotidianul

Geoană, Rache si sondajele ATLE

Sondajele reprezinta pentru politicieni unul dintre cele mai ieftine si mai eficiente instrumente de a castiga imagine si credibilitate in fata electoratului. De aceea, partidele nu se dau in laturi de la nimic pentru a manipula, aruncand pe piata sondaje “otravite”, realizate in functie de interesul celui care l-a comandat. Sondajele sunt preluate apoi nediferentiat de o mare parte din mass-media romaneasca.

In perspectiva alegerilor, efectul acestor sondaje “otravite” este in general redus, fara a influenta decat intr-o foarte mica masura atitudini si comportamente in fata urnei de vot. In schimb, sondajele influenteaza militantii partidelor, care se pot usor inrola in tabara celui ce se prefigureaza invingator. Reporteri.ro va dezvaluie cine sta in spatele unor astfel de manipulari si ce urmaresc autorii acestora.

Incepand din 2006, pe piata sunt aruncate periodic sondaje realizate de un ONG, intitulat pompos Asociatia pentru Transparenta si Libertate de Expresie(ATLE). Asociatia a fost infiintata in 2001 de doi cunoscuti jurnalisti, Felix Rache(care este si presedintele ONG-ului) si Sorin Ozon, alaturi de o alta persoana, Nedelcu Crisan Traian. Din 2001 si pina in 2005, ATLE nu s-a remarcat prin cine stie ce mari actiuni de “promovare si protejare a transparentei si libertatii de expresie”, acesta fiind scopul declarat al constituirii asociatiei. In 2005, ATLE incepe sa se implice in actiuni de monitorizare a activitatii politice, realizand rapoarte de genul “Politicienii si coruptia” ori “Presa despre politicieni”.

In anul urmator insa, ATLE debuteaza in forta in peisajul romanesc, aruncand pe piata primele sondaje de opinie. Un lucru trebuie remarcat de la inceput – intrarea pe scena a ATLE coincide cu debutul luptei pentru putere din interiorul PSD, dintre Mircea Geoana si Adrian Nastase. Cum in politica nu trebuie sa crezi in coincidente am cercetat rezultatele unora dintre sondajele realizate de ATLE in decursul unui an si anume 2006.

Astfel, in timp ce Nastase era demonizat, fiind plasat de sondajele ATLE aproape constant pe primul loc intr-un clasament al coruptilor ori al celor care ar trebui sa se retraga din viata politica, Geoana era sanctificat, fiind pus pe un loc doi in topul increderii populatiei, desi institutele de sondaje cu traditie il plasau de regula pe Teodor Stolojan pe locul secund in preferintele electoratului. In cazul in care era pus pe locul trei, lui Mircea Geoana i se atribuiau procente foarte apropiate de cele ale detinatorului locului doi. Sa exemplificam.

In martie 2006, ATLE publica un sondaj din care reiese ca Basescu este pe primul loc, urmat de Geoana(38%) si Stolojan(36%), iar cel mai antipatizat politician este Nastase. In august 2006, topul se mentine in cazul politicienilor antipatizati, iar in cazul celor preferati, podiumul este ocupat de Traian Basescu, Monica Macovei(38%) si Mircea Geoana(37%). O situatie asemanatoare si in decembrie 2006, cand Mircea Geoana este secondat la un procent distanta de Gigi Becali.

Pe masura ce razboiul Geoana-Nastase se adancea, ATLE arunca pe piata noi si noi sondaje. Unul dintre acestea ramane o mostra de “cum nu ar trebui sa faci” in domeniul sondajelor “otravite”. La sfarsitul anului trecut, ATLE publica rezultatele unei cercetari, realizate in perioada 16-21 decembrie, care atribuia PSD-ului prima pozitie in intentiile de vot,, dupa ce PD si PLD se unificasera, formand PD-L. Din pacate pentru ATLE, in aceeasi perioada iese pe piata sondajul unui institut cu traditie, CURS, care infirma rezultatele obtinute de ATLE. Astfel, rezultatele CURS indicau, pe baza datelor culese in perioada 18-30 decembrie (deci intr-un interval de timp apropiat cu cel al cercetarii ATLE), ca PD-L ar fi votat de 36 la suta din alegatori, in timp ce PSD nu ar intruni decat 25 de procente.
ATLE incearca din nou sa faca jocurile liderului PSD aruncand pe piata un alt sondaj in februarie anul acesta, cu citeva zile inaintea unui important eveniment politic in viata PSD: alegerile pentru sefia Consiliului National. Nastase era plasat din nou in fruntea clasamentului politicienilor care ar trebui sa se retraga, iar Geoana era considerat singurul candidat PSD care s-ar putea bate cu Basescu in turul doi al prezidentialelor.

Un alt lucru care merita semnalat: sondajele ATLE sunt comandate de regula fie de PSD, fie de asociatii sau fundatii cvasinecunoscute sau apropiate unor fruntasi PSD. Nu stim cine a auzit de pilda de Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare sau de Liga pentru Apararea Drepturilor si Libertatilor Politice, ultima fiind cea care a comandat cel mai recent sondaj ATLE. In plus, ATLE nu apare pe portalul romanesc de sociologie, site-ul specializat ce include toate institutele de marketing si sondaje prezente pe piata.
Nu stim daca seful ATLE, Felix Rache, este consilierul lui Geoana, asa cum se zvoneste, dar suntem de acord cu pozitia unui politician PSD de formatie sociolog, Vasile Dancu, care recunostea cu franchete ca institute precum ATLE sau Grupul pentru Cercetari Sociale apar si dispar in curtea partidelor, iar sondajele lor ar trebui privite cu rezerva, inclusiv de catre presa.

PLUS:
un articol al ultimului „nebun” curajos de la Cotidianul , ITM zis si Biju !

Reclame