Inainte de orice discutii , putina campanie pre-electorala vesela ……..

Penultimul sondaj INSOMAR de acum nici doua saptamini , citat de Realitatea TV , arata ca dintre cei trei posibili premieri, cel mai dorit este liberalul Calin Popescu Tariceanu – cu 26%, urmat de democrat-liberalul Theodor Stolojan, cu 20% si de Mircea Geoana, cu 14%.

Ultimul sondaj INSOMAR, dat publicităţii ieri , îl plasează pe Theodor Stolojan pe primul loc în preferinţele românilor în ceea ce priveşte viitoul şef al Guvernului. Astfel, potrivit sondajului, persoanele intervievate au optat în proporţie de 39% pentru Stolojan. Pe locul doi în preferinţele românilor se afla Mircea Geoană, cu un scor de 31%, acesta fiind urmat de actualul şef al Guvernului, Călin Popescu Tăriceanu, care a obţinut 26% dintre preferinţe.

Cam mari diferentele astea , si cam prea apropiate in timp , nu credeti ? 🙂
Ba , chiar viceversa , daca ne uitam cu atentie si vedem cum Tariceanu a ajuns din premiant , ultimul clasat.
Pentru ca in perioada urmatoare , pina la alegeri , vom mai avea parte de astfel de diversiuni si manipulari grosolane , voi incerca sa va spun parerea mea , in cuvinte simple , nefiind nici sociolog , nici statistician , pentru cei care vor sa nu mai fie manipulati de „casele” de sondare ale diferitelor partide politice .

In primul rind , viitoarele alegeri din luna Noiembrie , se deosebesc radical de toate cele desfasurate in ultimii 18 ani. Sunt alegeri „semi-uni-nominale” (sau uni-nominale pe lista 🙂 ) ……. in fapt o combinatie de alegeri pe lista si alegeri nominale . Din aceasta cauza , niciun sondaj care apare acum nu poate sa fie credibil , atita timp cit se refera la un ipotetic scrutin electoral de LISTA .
Este adevarat ca , la nivel national , rezultatul final al „semi-uni-nominalului ” va capata niste corectii prin redistribuirea locurilor cistigatoare , in functie de numarul net de voturi obtinut de fiecare partid , pe tara . Deci , un fel de reintoarcere la „lista”. Din aceasta cauza , multi politicieni sunt ingroziti ca , in eventualitatea cind nu vor avea 50%+1 vot , vor astepta ruleta ruseasca a redistribuiri la nivel national .
Si , cum nici un institut de sondare nu are in acest moment nici metodologia dar nici infrastructura de a face cercetarea sociologica in colegiile deja „decupate” , orice astfel de sondaj este irelevant , mai ales , in lipsa stabilirii clare de catre partidele politice a reprezentantilor proprii sau a competitorilor „independenti” in aceste colegii , .
Oricum , asa cum vedeti in fiecare zi in media , principala tema de campanie negativa impotriva PDL este alipirea acestuia de PRM si de incercarea acestuia de blocare a votului „semi-uni-nominal” in justitie , lucru explicabil tocmai prin frica teribila a celor din PSD si PNL ca vor pierde procente importante , fata de un eventual vot pe lista .
Asa cum excelent amintea si TRU , in articolul DE AZI , din Cotidianul , ” axa anti-uninominal e principala alianţă la putere. Până pe 30 noiembrie. Dacă veţi face pasul spre cabina de vot. „
In concluzie , cu toate ca nici chiar alegerile locale nu sunt un barometru corect , atit datorita existentei in cadrul lor , a doua tururi de scrutin , fara redistribuire ……. dar , mai important , prin faptul ca primarii fiecaruia (pe care se bazeaza multe pronosticuri ale „sondorilor” dar si ale partidelor PSD si PNL care si-a croit frateste , pe un astfel de principiu circumscriptiile ) nu mai au un interes major in lupta politica din Noiembrie .
Doar astfel putem sa extrapolam , oarecum , rezultatele din luna Mai de la „locale” si vom deduce usor , ce partid are un trend ascendent , singura masuratoare reala si credibila , pina la deschiderea urnelor , in luna Noiembrie .
IAR ACEL PARTID , DIN DATELE CENTRALIZATE LA ALEGERILE LOCALE ESTE DOAR PDL !
Din acest motiv , procentele din sondajele ce vor apare pe piata , nu mai sunt semnificative , nemaiavind niciun fel de relevanta practica .
Un scor electoral , general , in care PDL (conform trendului confirmat de la locale) sa se situeze cu doar UN PROCENT in fata urmatorului partid (sigur psd) , ii confera presedintelui Basescu POSIBILITATEA MORALA si DREPTUL LEGAL , inscris in Constitutie , sa-l numeasca pe d-nul Theodor Stolojan , ca viitor prim-ministru al Romaniei .

Din acel moment , diversiunile lansate acum , interesat , privind o noua suspendare a presedintelui Basescu sau caderea la vot , in noul parlament a guvernului Stolojan se lovesc de un adevar fundamental , verificat in realitate , acelasi adevar care a facut ca guvernul ultra-minoritar al Tariceanului sa reziste la putere timp de 2 ani : Nimeni , dintre viitorii deputati si senatori nu va mai dori repetarea „ruletei rusesti” a acestor alegeri struto-camilesti , „semi-uni-nominale” !

Si sa incheiem aceasta postarea cum am si inceput , tot cu o dedicatie , la tema , pentru Loda din Zalau – actuala „Straina” …
de ce ?? 🙂 ascultati :

6e7acf39a6d7e3

🙄 🙄 🙄 🙄

Anunțuri