PE CIND DUDUIA ECONOMIA , DUDUIA !!!

Toti vorbim in aceste zile de cresterea salariile profesorilor , in procent de 46 % , influentati de comentariile facute de diversi analisti economici ,care explica dezastrul aruncarii tarii in haos din cauza acestei legi care NICI MACAR NU A FOST APLICATA !

Sa demontam matematic aceasta diversiune , pusa la cale de Tariceanu si partidul liberal , inclusiv trimiterea legii la CCR , doar pentru a masca efectul declaratiilor iresponsabile si chiar penale ale idiotului ministru de finantze Varujan Vosganian , care au dus la un dezastru in evolutia normala a cursului de schimb leu – euro .

Astfel , bugetul Min. Educatiei pe anul in curs , aprobat de parlament , este de 6 % din PIB , aproximativ 7,47 miliarde de euro (vom folosi euro , la un curs calculat de 3,5 Ron /E , pentru simplificare).
Acest buget total , are doua componente :
– salariile personalului din sistem
– investitiile in infrastrucura si dotarea materiala a ministerului respectiv .
Aceste doua componente se bugeteaza astfel : 37 % din buget este destinat salariilor iar 63 % pentru investitii .
Din totalul de 7,47 miliarde de euro , salariile profesorilor si personalului auxiliar reprezinta 2, 75 miliarde de euro (37 %) .
O crestere de 46 % (si nu 50 % cum se vehiculeaza mincinos in presa) inseamna inca 1,2 miliarde de euro .
IN REZUMAT , TOATA DISPERAREA MIMATA DE GUVERNUL LIBERAL ESTE CAUZATA DE 1,2 MILIARDE DE EURO !

Adica , concret , nici macar 1% din PIB , daca suma aceasta s-ar aloca suplimentar de la buget , pentru a nu afecta investitiile din infrasctructura MIn. Educatiei .
Sau inca 16 % realocati din interiorul aceluiasi buget existent . Acest fapt ar duce la impartirea aproape EGALA a bugetului actual ,intre salariile profesorilor si a personalului auxiliar si cheltuielile de investitii .

Ciudata reactie a lui Tariceanu si in special declaratiile alarmiste si iresponsabile ale ministrului de finante Vosganian care pot friza , in extremis , chiar latura penala a incadrarii faptelor sale la infractiunea de subminare a economiei nationale , au condus la o prabusire a cursului de schimb cu aproape 15 % , in decurs de numai o saptamina .
Aceasta prabusire a cursului de schimb , a cauzat pierderi banesti incomensurabile milioanelor de romani care au credite in valuta dar si celor care platesc doar facturile curente …..

Mai mult , daca vom calcula o crestere a salariilor cu aproximativ 50 % pentru restul de salariati bugetari ce reprezinta inca un 1,2 milioane de romani pe linga cei 400.000 de profesori , inseamna inca 3.6 miliarde de euro .

Ca sa recapitulam , toti bugetarii Romaniei , daca ar avea cresteri salariale de 50 % , acestea vor inseamna un efort bugetar total de 4,8 miliarde de euro .
Acum , cu cifrele reale in fata , putem sa avem o parere in cunostintza de cauza : este mult , este putin ???

Pentru a putea sa facem o comparatie , sa amintesc ca autostrada Behtell a fost contractata la un pret total de 3 miliarde de euro ajungind acum la peste 7 miliarde de euro .

Iar daca cele aproape 5 miliarde de euro este prea mult pentru Tariceanu si cei doi ministrii penali , Adomnitei si Varujan , care nu au scos un cuvint in parlament , cind au votat cu doua miini legea respectiva , mai am o singura nedumerire :

De ce , in ziua de marti , saptamina trecuta , cind legea respectiva a trecut de parlament cu unanimitate de voturi , seful camerei deputatilor Bogdan Olteanu liberalul , a scos legea de la pozitia 36 ( fara vreo sansa reala de a se vota legea in pozitia respectiva) si a pus-o in discutie in primele pozitii ????
Si de ce , exact in aceeasi zi , prietenul lui Bogdan Olteanu , Viorel Hrebenciuc (omul din psd cu care Olteanu aranjeaza orice miscare a coalitiei PSDNL) a adus in loja parlamentului , cu ajutorul lui Vanghelie , un grup de presiune format din profesori de liceu din sectorul 5 , daca legea respectiva aflata pe pozitia 30 , nu avea nicio sansa de a se discuta sau vota in plenul camerei ?

Paranormal , dat in carti sau intelegere politica strategica , intre psd si pnl ???

Sa nu se stie oare , in partidul penalilor , ce face „famiglia” Olteanu -Fenechiu , ramura moldoveana a penalilor pnl ?
Sau confruntati cu informatia sigura ca toti bugetarii vor dori marirea salariilor prin imitatie , liberalii tradatori si penali au renuntzat la capcana fara iesire , intinsa de Olteanu si Hrebenciuc presedintelui Basescu , de a semna (sau a refuza, tot una era ) promulgarea legii votata in parlament , privind marirea salariilor celor din invatamint , daca cealalta capcana , cea cu marirea si devansarea acordarii de pensii marite a fost evitata de presedinte ??
Parerea mea , este ca da.
Dar , de aici si pina la aruncarea economiei nationale in haos , prin declaratiile tembele ale guvernantilor este cale lunga .
Ca de la libertate la puscarie !

Anunțuri