Poate gasiti aici , unele raspunsuri pentru multe din intrebarile de aseara … Lazaroiu este , totusi , consilierul lui Basescu , nu ??
Asa ca va rog sa-i cititi previziunile facute inca din vara la exact tema cea mai fierbinte , formarea viitorului guvern si aliantzele posibile .
Textul este boldat-italic pentru enunturile lui Sebastian Lazaroiu …

.
.

Alt scenariu. În toamnă, PD-L ia 35 la sută. S-a văzut acum la locale că spectrul politic s-a simplificat, avem trei partide mari, sau două mari şi unul mediu..

Şi ăsta a fost un avantaj al PNL, creşterea lui s-a datorat şi depresiei partidelor mici.

Bun, pentru a face o majoritate în acest caz, PD-L are nevoie de încă cel puţin zece procente. Nici un partid, în afară de PSD şi PNL, nu-i poate asigura acest zece la sută. Întrebarea până în toamnă va fi cine cu cine guvernează.

Întrebarea nu e corectă. Întrebarea e cine va avea prim-ministru. Asta-i întrebarea corectă până la toamnă.

Atunci, dacă PD-L iese pe primul loc, va avea prim-ministru desemnat de preşedinte, dar va trebui să aibă şi o majoritate care să-l învestească. Întrebarea mea, pe acest scenariu, e cu cine va face această majoritate.

Eu cred că-s două întrebări mult diferite. Prima, cine va da premierul. Pentru cine va da va face şi cabinetul pentru următorii patru ani. A doua întrebare: avem nevoie de o majoritate fragilă sau de o majoritate puternică? Eu cred că astea-s întrebările esenţiale pentru la toamnă. Dacă vorbim de majoritate fragilă asta înseamnă că poţi s-o faci şi cu UDMR

Dar majoritatea solidă?

Majoritatea solidă ar trebui să se facă fie între două partide mai mari, fie între un partid mare şi jumătate dintr-un partid mare.

Adică jumătate din PSD.

Sau PNL, că PNL a zis că şi el e partid mare, deşi nu cred că va fi atât de mare. Dar are o pondere, va avea probabil până în 15 la sută. Dar nici un partid din astea două nu stă grozav în interior, de pe-acuma. La anul… Deci s-ar putea să fie jumătate din PNL sau jumătate din PSD. Mai e şi formula, dar nu e cea mai grozavă pentru că seamănă cu majoritatea fragilă, a unui guvern minoritar sprijinit de un partid, dar care să aibă o majoritate mai largă.

Dar la fel de probabilă e şi o majoritate PSD-PNL

Nu, nu-i la fel de probabilă.

Să n-o excludem, pentru că am văzut în ultimii ani ce se poate întâmpla. Preşedintele desemnează un premier de la PD-L, dar PSD şi PNL îşi fac majoritatea lor.

Şi?

Şi se intră în criză, PD-L nu-şi poate învesti guvernul, celalalte două partide, PSD, PNL, rămân pe poziţii…

Rămân pe poziţii până la alegeri anticipate? Că asta înseamnă, alegeri anticipate. Probabil că în mintea domnului Iliescu sau Ruşanu rămân pe poziţii, dar logica spune că nu. Pentru că nimeni nu vrea anticipate.

Iau şi scenariul celălalt în care PSD iese primul.

Conform Constituţiei, preşedintele nu-i obligat să numească premierul de la partidul care are cele mai multe procente. Dacă PSD iese primul, sigur, asta creează o dificultate PD-L-ului în primul rând. De aia PD-L trebuie să se mobilizeze foarte tare la toamnă. Dar depinde foarte mult şi care va fi diferenţa dintre PSD şi PD-L. Dar eu cred că la toamnă cine va câştiga, PSD sau PD-L, va câştiga la o diferenţă ceva mai confortabilă decât la locale. Vor fi patru-cinci procente între primul şi al doilea. Dar dacă va fi o diferenţă de genul ăsta, de un procent, jocurile rămân deschise. Şi rămâne întrebarea cine are interes să meargă la anticipate la trei luni după alegeri. Mai ales că o bună parte din oamenii care vor fi în Parlament vor fi aleşi uninominal, îşi vor învesti mulţi dintre ei propriile resurse în campanie, spre deosebire de celelalte campanii, unde şi partidul a sprijinit cu bani. Să vedem câţi din oamenii aceştia aleşi uninominal răspund la comanda partidului, cad două guverne şi ajung la anticipate. Mulţi nu vor răspunde nici la comanda partidului şi nici nu cred că vor avea chef de anticipate.

Reclame