In ziua dupa Botezul Domnului (7 ianuarie) Biserica Ortodoxa praznuieste pe Sfantul Mare Prooroc Ioan Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului, cel mai mare dintre profeti, glasul care striga in pustie „gatiti calea Domnului”, care sta la granita dintre cer si pamant si uneste Vechiul si Noul Testament.

Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul a fost fixata cu 6 luni inaintea Craciunului (cand se celebreaza nasterea lui Iisus), pe 24 iunie. Nasterea sa a fost anuntata de Arhanghelul Gavriil care i-a transmis totodata preotului Zaharia, tatal proorocului, numele pe care Dumnezeu l-a harazit copilului, Ioan. Poporul l-a numit Ioan Botezatorul, fiindca ii chema pe oameni la pocainta si-i boteza in raul Iordan afundandu-i in apa: „Pocaiti-va ca s-a apropiat imparatia cerurilor!”. Intr-o zi, Ioan zari prin multimea care venea la el un tanar de treizeci de ani. Era Iisus. La vederea Lui, Ioan se trase inapoi inspaimantat: „Eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine si Tu vii la mine?!”. Credinta spune ca minunea cea mai de seama petrecuta dupa ce Sfantul Ioan l-a botezat pe Mantuitor a fost aceea ca s-a sfaramat contractul prin care Adam isi vanduse Diavolului sufletul sau si pe al urmasilor sai.
Cunoscut pentru viata sa ascetica si, cu deosebire, prin regimul alimentar bazat pe consumul vegetal, Ioan Botezatorul a devenit patronul zilei in care se desfasoara complexele rituale populare in centrul carora se afla simbolul vegetal, asociat in mentalitatea traditionala cu gradina Edenului si viata vesnica.

Poporul de atunci l-a numit pe Ioan Botezatorul, fiindca chema pe oameni la pocainta si-i boteza in raul Iordan afundandu-i cu tot trupul in apa. El zicea poporului: „Pocaiti-va ca s-a apropiat imparatia cerurilor!”. Lasa sa se inteleaga ca aceasta imparatie, atat de asteptata de evrei, nu se cucereste nici cu sabia, nici cu aurul, nici prin rascoale, ca ea este de o alta ordine, o imparatie cu totul duhovniceasca, imparatia sufletelor, unde se intra prin pocainta si se traieste prin iubire si milostenie.

Trimis de Dumnezeu in desert sa anunte vestea cea buna a venirii lui Mesia, si sa pregateasca calea lui Iisus, Ioan isi implineste misiunea botezand pe Isus in apele Iordanului. De acum stralucirea lui urma sa scada, iar a Mantuitorului sa creasca.

………………….

Si , pentru ca prenumele de Ion (respectiv Ioana) este cel mai obisnuit si folosit in intreaga tara , atunci cind se aleg prenumele nou-nascutilor , sa-i onoram si noi , pe toti Ionii si Ioanele Romaniei , cu toata dragostea :

LA MULTI SI FERICITI ANI , CU SANATATE SI BELSUG IN VIATA !

p.s.

Aici a fost postat , la misto , un clip cu Ion Ilici Iliescu ! 😯
L-am scos !
Era o gluma prea sadica , zau !
😆 😉

Reclame