schroeder_putin_tractor

Pentru a doua oara in trei ani , Rusia opreste gazul catre Europa , in conditiile unei ierni grele , santajind atit Ukraina cit si tarile membre ale U.E. cu o nonsalantza de care numai puterea sovietelor dadea dovada , in timpul razboiului rece .
Nu voi mai repeta cliseele deja stiute ale acestui „razboi” politico-economic , pornit de Rusia .
Razboi politic , impotriva Ukrainei care doreste o epropiere de U.E si de N.A.T.O …..
Concomitent , un razboi economic pentru a destructura orice incercare (timida , ce-i drept) a U.E. de a scapa de monopolul alimentarii cu gaze rusesti .

Mai nou , vad ca in Romania , dupa ce in guvernarea trecuta „liberala” au fost chiar antamate niste discutii la nivel de ministru (va amintiti declaratiile lui Varujan ??) se reiau entuziasmele fortate ideologic ale colaborarii cu Maica Rusia , prin participarea la un ipotetic proiect rusesc de transport al gazelor , proiectul South Stream .

Includerea Romaniei in acest proiect , devenita o stire -bomba in ziua precedenta . venita odata cu replicile lui Putin la o conferintza de presa , pune destula presiune pe politicienii romani care , asa cum a demonstrat timpul , nu sunt foarte statornici in alegerile si actiunile lor politice si diplomatice .

Noroc ca vocea autorizata a Romaniei in chestiuni de politica externa de importanta maxima , presedintele Basescu , nu cade asa de usor prada ispitelor susurate la ureche de „sirena” Putin , afirmind fara echivoc , in nenumarate rinduri , ca Romania o sa-si respecte angajamentele internationale de sustinere a proiectului Nabucco , proiect comun al U.E. si al tarilor exportatoare de gaze din zona Marii Caspice .

Desi , ca orice proiect mare , initiat de o Uniune Europeana aflata in plina cautare a propriei identitati , respectarea unui asemenea angajament de cooperare economica internationala va intari noul prestigiu capatat de Romania odata cu presedintia lui Basescu , de previzibilitate si de respectare a cuvintului dat !

UPDATE 1 : Am aflat ca la intilnirea de ieri , dintre reprezentantii Gazprom si cei ai Naftogaz , desi cele doua delegatii au cazut de acord cu participarea unor observatori neutrii din U.E. la punctele de tranzit ale gazului rusesc din Ukraina – concomitent cu „deschiderea robinetului ” de catre rusi , toata intelegerea a cazut odata cu pretentia participarii si a unor „observatori” rusi , pe teritoriul Ukrainei , idee sustinuta puternic si de ….. Germania !!!!
Asa doar se explica si „prietenia” gazului intre cele doua foste inamice care au distrus aproape intreaga Europa acum 60 de ani dar care , pentru satisfacerea DOAR A PROPRIILOR INTERESELOR , pot calca in picioare fara complexe , orice tratat !
Inclusiv tratatul de constituire a U.E. a carei membru este si Germania lui Merkel sau a fostului cancelar german Gerhard Schroeder , ajuns astazi presedinte al Nord Stream si omul de incredere al Gazpromului rusesc !

UPDATE 2 Se pare ca de data asta repetarea santajului rusesc o sa scoata din amortire proiectul gazoductului european , Nabucco :
„Consortiul din proiectul conductei Nabucco estimeaza ca in primul trimestru al acestui an se va ajunge la un acord interguvernamental si la o derogare din partea autoritatilor antitrust ale Uniunii Europene (UE), a declarat luni seful consortiului.
Conducta cu o lungime de 3.300 de kilometri are nevoie de o derogare din partea autoritatilor antitrust ale UE si de un acord intre guvernele tarilor pe teritoriul carora va trece conducta.”

Reclame