57305733ma9

.

Barak Obama va depune azi juramantul , ca cel de-al 44-lea presedinte american , in fata unei multimi estimate deja intre 2-5 milioane de persoane.

O inaugurare istorica, a primului presedinte de culoare , american.

Alegerea lui ca presedinte al SUA reprezinta o victorie pentru populatia neagra a statelor unite dar, mai mult chiar, o victorie a stangii americane – care nu a precupetit nici un efort in vederea atingerii acestui obiectiv.
Iar presa de peste ocean s-a facut luntre si punte pentru a-l propulsa pe tanarul si neexperimentatul senator de Illinois in functia de sef al executivului american.
Dar nu asupra modului in care a fost ales Barak Obama ca presedinte si nici a cauzelor care au determinat victoria sa merita sa zabovim acum, ci sa ne intrebam cat interes va dovedi noul presdinte american fata de estul Europei, fata de Romania mai precis, si cum va reactiona la imperialismul tot mai agresiv si accentuat al Moscovei.

In ceea ce ma priveste nu vad in viitor o politica americana coerenta in privinta Europei de rasarit.
In primul rand pentru ca Barak Obama nu percepe in mod clar adevaratele intentii ale Rusiei si in al doilea rand ptr ca va fi mult mai interesat de gesturi politice grandioase de genul incalzirilor relatiilor cu Cuba sau Iranul (se prea poate si cu amandoua) si cu deschiderea unui dialog mai mult sau mai putin oficial cu gruparile Hamas si Hezbolah decat cu problemele legate de importanta strategica a Marii Negre si de razboiul gazelor naturale dus intre Rusia, Georgia si o parte a UE.

Cineva s-ar putea intreba de ce ne intereseaza pe noi Barak Obama in Romania .
Simplu, ptr .ca se va incerca legarea lui Traian Basescu de George Bush iar lipsa de interes a noului locatar de la Casa Alba pentru Romania va fi etichetata drept o “pedeapsa” pentru relatiile mult prea prietenoase dintre Washington si Bucuresti in timpul celui de-al 43-lea presedinte American, nome odiosa, George Walker Bush.

Primele salve ale acestui potential nou front de lupta impotriva „dictatorului” Basescu , a „catelului lui Bush” , au fost trase inca de anul trecut cand prin ziare s-a vehiculat ideea ca premierul Tariceanu era reprezentantul politicii europene la Bucuresti iar Basescu impiedica buna cooperare cu celelalte tari membre ale UE , prin apropierea extrema de politicile americane.

( Clemy )

Reclame