Multă lume se întreabă, pe bună dreptate, cum a fost posibil să supravieţuim ca popor într-un climat istoric atît de păcătos cu romanii pe cap, cumanii pe-un picior, pecenegii în opincă, bulgarii (evident) căţăraţi pe ceafă, tătarii înfipţi ca sula-n coaste şi o cîrdăşie de alte neamuri (pentru care poate depune mărturie doamna profesoară Loda) înghesuiţi în cămară şi-n pivniţă, hotărîţi să nu plece de-acolo pînă nu gată tot de ronţăit şi de băut. Culmea curiozităţii e că şi astăzi îi spunem mînzului mînz, viezurelui viezure în timp ce berzei i-am rezervat alte nume.

Dacă cineva ar fi atît de penibil încît să ne numere (nu vă gîndiţi la OO) numărul de reset-uri cu reboot pe care le-am luat ca popor probabil că pe la jumătate s-ar plictisi şi nervos că i s-au terminat ţigările ne-ar mai trimite odată cu sete la barza de origine.

Care este aşadar secretul înfricoşător care se ascunde în adolescenţa noastră istorică? Ce masonerie ne-a strecurat printre cataclismele secolelor şi ne-a scos nevătămaţi la liman?

Distinsul domn Neagu Djuvara, un prieten al serilor mele de lectură la lumina lămpii, încearcă să ofere o explicaţie plauzibilă a rezistenţei noastre întru existenţă. El spune că e din cauza pădurilor dese, sălbatice şi omniprezente care ne-au oferit protecţie împotriva unora care nici azi nu ştie vorbeşte bine româneşte. Tind să-i dau dreptate că altfel nu-mi explic ura cu care a exterminat Vereştoi ultimele rămăşiţe ale codrului frate cu românu’.

Mai tîrziu tactica asta se pare că n-a mai ţinut fiindcă nişte turci şi-au suflecat şalvarii, şi-au luat portofelele în dinţi (că-n buzunare n-aveau nici o siguranţă) şi-au pătruns cumva lăturalnic (pe centură?) în sînii comunităţilor de români. Cînd au plecat într-un tîrziu şi-au uitat pe lîngă oasele de la Rovine, Podul Înalt, Călugăreni şi iPod-urile cu manele. Strămoşii noştrii avînd probleme cu auzul au dat sonorul la maxim pînă s-au spart difuzoarele iar manelele ne-au intrat în gene. Dovada? Nici un difuzor din acele timpuri n-a ajuns pînă la noi în timp ce manelele da.

Într-un final, nemaiputînd să facă faţă cererii de pămînt şi apă de pe piaţă, românii au inventat o tactică nou nouţă de descurajare oferind produsele respective în amestec omogen totoapăşiunpămînt la pachet cu cenuşă de lanuri şi otravă în fîntîni. Succesul trebuie să fi fost atît de mare încît a devenit pe lîngă manele principala zestre genetică transmiţîndu-se şi din tată în fiu dar mai ales (ca o curiozitate inexplicabilă) din mătuşi în nepoţi pînă în zilele noastre.

Acum faceţi un efort de imaginaţie şi închipuiţi-vă că ar exista pe lume ceva mai implacabil(!) decît moartea (nu şi taxele – la noi nu se aplică) iar ceea ce veţi vedea este instinctul nostru de supravieţuire prin tactica arde şi otrăveşte. Acestui instinct nu i te poţi împotrivi. Este mai tare decît voinţa umană, legea chioară, obrazul gros şi chiar decît cea mai mică urmă inexistentă de bun simţ.

Numai aşa veţi putea cu adevărat să înţelegeţi cum l-a lovit instinctul pe Alexandru Noapteș, directorul CFR călători (o firmă de stat la soare), în mijlocul New York-ului şi cum bietul om n-avea lanuri de grîu la îndemînă a pîrjolit vreo 72.540 de dolari în doi timpi şi trei zile mici şi nevinovate. Nu s-a putut explica provenienţa banilor dar un lucru e sigur: nici capra vecinului n-o să-i mai vadă-n veci. Misiune îndeplinită! Berceanu e tîmpit că l-a dat afară pe-un supravieţuitor de asemenea anvergură.

Alte dovezi istoriografice:

Presa. Au pus mînă de la mînă şi euro de la mogul şi-au astupat toate gropile capcană cu fum înnecăcios să cadă duşmanu-n ele. Efectul produs a fost atît de intens încît nimeni nu mai vede pe nimeni, duşmanii între ei, omul cu guvernarea, ştirile cu realitatea. Pentru cazul excepţional şi nedorit în care nimeni nu cade în nici o groapă sînt scrise deja poveşti despre cine, cum, cînd şi unde a căzut şi pregătite nişte sondaje de opinie care vor arăta cum crede toată lumea la noi că din groapă se iese aşa că ce rost mai are să se intre.

Dinu Patriciu. Pentru calităţile sale de bun român a fost împroprietărit peste noapte de bunicuţă cu petrol, gaze şi misiunea ingrată de a creşte şi a se înmulţi fără să dea nimic înapoi iar comoara naţională să nu ajungă în mîinile duşmanului. A ajuns în curînd în mîinile unor prieteni. Din Kazahstan. În urmă sonde arse pe puţuri otrăvite. Duşmanii îşi muşcă mînuţele de ciudă. Dinu cumpără guvernul, parlamentul şi toate trusturile de presă. Misiune îndeplinită!

Călin Popescu Tăriceanu (un alt român care a luptat cu piraţii – pentru cei care încă n-au reuşit să găsească cuvintele potrivite), sub iminenţa sabordării pustieşte disperat-frenetic în toate zările şi toate conturile. Cu eforturi supraomeneşti (sau inumane) reuşeşte să ardă în focul luptei toate cele 6 (şase) miliarde de euro din cufărul guvernului astfel încît piraţii să mai găsească doar focul şi para, cenuşă şi orhidee, trotinete second-hand cu joc de tacheţi şi taxă de înmatriculare mărite şi alte mărunţişuri utile să-i scoată din sărite şi să le crească tensiunea. Ţinînd cont de dimensiunea găurilor imense găsite în carenă este un adevărat miracol al supravieţuirii faptul că vasul nu s-a scufundat încă iar CPT-ul n-a intrat la apă. Personal cred că se prefigurează o nouă tactică de supravieţuire care s-ar putea numi „scufundare cu efect întîrziat”.

Sigur că aţi putea să-mi aduceţi alte exemple (mai la obiect), argumente ale realităţii că sîntem o naţie de supravieţuitori. Singura problemă pe care o avem este că după fiecare supravieţuire în urma noastră nu mai rămîne nimic.

Să pîrjoliţi cu spor şi să otrăviţi sănătos!

filadel


 1. Magradean: Despre eficienţă – adăugat de Robin
 2. România Liberă: Patriciu vrea sa-l planteze pe Crin in varful PNL – adăugat de Luminiţa
 3. Ziare.ro: Vasile Blaga: Am preluat ministerul cu datorii de peste 137 de milioane de lei – adăugat de Nora
 4. Ziare.ro: Cât costă injecţia cu lichidităţi care să pună România pe picioare: 7 mld. euro, 20 de mld. euro, cere cineva mai mult? – adăugat de Nora
 5. Mircea Cărtărescu (EvZ): Majoritatea nimănui – adăugat de Loda
 6. Rodica Culcer: În căutarea electoratului pierdut – adăugat de Loda
 7. Daniel Oanță (Cotidiotul): Să aşteptăm părerea FMI – adăugat de Loda
 8. Daniel Oanță (Cotidiotul): Să punem de-o vacanţă anticriză! – adăugat de Loda
 9. Ziare.com: Daniel Morar, propus pentru un nou mandat la sefia DNA – adăugat de Dora
 10. Izabela Niculescu (Cotidiotu): – Traian Băsescu pierde procesul intentat jurnalistului Cristian Oprea și publicației Cotidianul – adăugat de Filadel
 11. Ziare.com: Gusa revine in PSD si preia trustul Intact – adăugat de Dora
 12. Supravietuitor: Aurora Simionescu a primit o bursa de studii de la NASA – adăugat de Robin
 13. Lucid: comentariu
 14. Reddog: comentariu
 15. Adriana Duțulescu (Cotidiotu): Al doilea om în stat acuză băncile străine că-şi retrag banii din România – adăugat de orangeskorpion
Reclame