blogging-1

Fenomenul bloggerilor incepe sa preocupe din ce in ce mai mult presa romaneasca iar preocuparea ia de multe ori forma ingrijorarii pentru “calitatea actului de presa”.

Nu ar fi prima data in istorie cand o noua modalitate de comunicare este privita cu suspiciune : radioul a fost privit la inceput ca o forma triviala de distractie si informare, cinematograful si televiziunea asisderea.

Nu este nici pentru prima data cand o personalitate publica romaneasca isi declara ingrijorarea sau dezgustul fata de influenta tot mai mare a bloggerilor.
Andrei Plesu a facut-o iar Hotnews publica chiar ingrijorarile unui blogger-ziarist pe aceeasi tema. Dar care sunt problemele, diferentele intre ziarist sib logger.

In primul rand faptul ca “In trecut, jurnalismul era facut de persoane instruite care reuseau sa prezinte informatie utila si sa educe publicul.” …….. cu alte cuvinte, daca nu ai trecut prin Facultatea de Jurnalism nu esti calificat in a relata evenimente sau a formula o opinie coerenta.
Ideea nu este noua dar pleaca de la o premiza gresita. Si anume ca dintotdeauna ziaristul a fost o persoana educata special pentru a fi ziarist. Or in perioada de inceput a jurnalismului modern, incepand cu cea de a doua jumatate a secolului al 19 si pana aproximativ la inceputul celui de-al doilea razboi mondial, jurnalistica era o profesiune liberala pe care o putea practica oricine avea o relativa educatie si talent scriitoricesc.

Dupa criteriile de astazi nici Mihai Eminescu si nici Mark Twain nu ar fi reusit sa scire niciodata pentru un ziar. In plus, presa este deranjata de democratizarea procesului de disipare a informatiei. Atata timp cat din ratiuni economice, ideologice, etc o parte importanta a presei este inregimentata si transmite doar acea informatie agreata de puterea economica sau politica, orice bresa in acest monopol este vazuta ca un atac impotriva breslei in sinte.

Romania incepe sa cunoasca de abia acum fenomenul razboiului deschis intre bloggeri si main street media. In SUA, acest conflict se duce pe mai multe fronturi de mai multi ani si a dus la creearea unor pagini de internet care se ocupa in exclusivitate cu politia presei scrise si audio, respectiv cu descoperirerea inavertentelor, omisiunilor sau chiar a minciunilor vehiculate de presa profesionista.

Dan Rather, ziarist cu state vechi de plata la CBS, a fost demis dupa ce bloggerii au relevat ca a folosit documente false privind serviciul militar al presedintelui George W.Bush cu cateva zile inainte de alegerile prezidentiale din 2004. Iar anul trecut, o revista de prestigiu, The New Republic, a trebuit sa renunte la serviciile unuia din reporterii sai dupa ce tot blogerii au descoperit ca seria de articole despre conflictul din Irak publicate de unul din angajatii sai erau pura fantezie. Iar acestea sunt doar doua exemple. Blogosfera romaneasca incepe deci sa se dezvolte dar ramane de vazut daca aceasta miscare de masa va reusi sa faca si pasul suplimentar si sa devina un caine de paza al acuratetii jurnalistice in Romania.
Si, in plus, urmeaza sa vedem daca audienta paginilor de internet va deveni o concurenta reala pentru media clasica din Romania.

Clemy


Update :

  1. Mircea Mihăieş – Cine sunt şi ce vor bloggerii?. ( _vali )
  2. Razvan Chiruta (România Liberă): Blogul, a cincea putere in stat – adăugat de Viq
  3. Cotidianul: Dezbatere  online : “Blogul-un refugiu al complexatilor ?” Biju il ciufuleste pe Florin Iaru. Florin Iaru nu poate sa-l ciufuleasca pe Biju. Ii zice sa termine cu mishto’u si sa se’ntoarca cu capu’. – adăugat de Viq
  4. Standard.ro : Blogger-Business. – adăugat de Viq
  5. Ziua : “Scriitorii de internet si scriitorii de hartie”. Mesterul AVP graia, cand erea mai tanar cu 19 luni. – adăugat de Viq
Reclame