N-as vrea sa mai amintesc despre PNL nici macar la toaleta. Cand raman fara hartie. Si observ chestiunea mult mai tarziu decat ar fi trebuit.

Despre morti, numa bine.

Da’ ce faci cand aia nu stau la locu’ lor, acolo in cosciug, si sa umple ecranu’ de zombies ????

Zice-se ca o situtatie nu e niciodata atat de proasta incat sa nu poata fia alta si mai proasta decat ea. Am avut impresia ca artizanii prostidigitatiei guvernamentale anterioare nu se pot autoridiculiza mai mult decat deja au facut-o, si am impresia ca m-am cam inselat. Sunt filme mai proaste decat filmele proaste in care supereroul toaca marunt  ‘jde mii de inamici : alea in care inamicii terci vin ‘napoi din morminte.  Zombilicii care dupa ce-s omorati din viata, dovedesc ca nu-s morti de tot, numa putin ruptzi pe ici pe colo, si vin ventiland cu aripile si cu luminitze rosietice-n sfecla, grohaind incantatiile  de care credeai c-ai scapat.

Tocmai am vazut prima parte : Aparitia Varzujan Guzganian. Prima aparitie de dupa ziua judecatii. Cel pe care cu ani in urma il chiar apreciam ca o persoana cu ceva bun simt.

Dar oamenii nu raman batuti in cuie decat daca-s batuti in cap. Mai evolueaza. Unii reusesc sa-si doboare propriul record la saritura in adancime.

Omul se incapataneaza sa  demonstreze marele succes al guvernarii peneliste, folosindu-se de cifre si exprimari ce obosesc rapid mecanismul pricepator al manuitorului de sapa. Adicatele io.

La prima vedere, faptele vorbeste si cifrele zbiara. In realitate 99% sunt depasiti de exprimarile procentuale, (ii intalnesc deseori pe la comentarii cu aceeasi poezie a succesului guvernarii galbene ca lamaia) iar nenea stie ca nimic nu-i mai usor decat sa ametzesti auditoriul, cu unitati de marime carora creierul nu le poate evalua dimensiunile chiar daca ar intelege termenii.

Nenea nu-i prost. Prost sunt io care ma uit la el si incerc sa gasesc o logica in ce spune. Asa ca rog pe cei ce pricep mai multa economie incifrata decat mine, sa ma lumineze, ca mi-i o frica de’ntunericeala de ma ia de la lingurica.

Toata lumea ‘ce ca stimabilu’ a lasat un deficit bugetar, pare-se de 4,8%. Pentru ca pricipesc ca atunci cand cresti ceva cu 30% si dupa aia-l scazi cu acelasi procent nu-ti da valoarea initiala nici d’al dracu’, am avut impresia ca pricep si asta.

Adicatele DEFICITUL e o scadere dat fiind ca e mai putin.

Ash ! „Visteria este goala este un slogan neadevarat” ne zice pretenu.

Primul motiv :    el ar fi, cum s-ar zice,…. in minus, pen’  ca asa tre’ sa fie !

Zdrang !

Executia bugetara anuala se calculeaza independent de anii precedenti, asa ca nu poti vorbi niciodata de excedent. Ca daca-ti iese cumva ceva in plus, ala nu e excedent pen’ ca platesti datoriile restante de anii trecuti ! V-ati prins ?

Ba, chiar in cazul in ar fi reusit sa aibe si deficit si excedent in acelasi timp (asta-i chiar mishto), ramanea numa’ deficitul, ca numa’ ala se transmite mai departe. Concluzia 1 = da, e deficit, dar nu e adevarat.

Ma gandesc io la cum sta chestia, atat matematic cat si dpdv economic, …..numar degetele de la maini, ……oftez adanc si ma benoclez la motivu’ doi :

„Bugetul era pe deficit ! Votat de Parlament….N-avea cum sa raman bani !!!” Zdarng-Zdrang !

Daca asta a fost ordenu’ de la legislativ, asa trebuia sa se si finalizeze anul. Cu deficit. Concluzia 2 =  da, e deficit, ceea ce arata ca nu e adevarat.

Hmmm ! Numar iar degetele de la maini si pentru ca ies tot atatea, continui si cu alea de la parter. Pun sticlele’n ochi si ma gogonez mai departe. Motivu’ tri.

A lasat Banca Nationala mai plina decat a gasit-o. Adevarat e ca nu pare ca datorita guvernului s-a petrecut asta, dar e de fapt meritul guvernului, pentru ….ca a permis ca acest lucru sa aibe loc !!! ZDRANG-ZDRANG-ZDRANGggg !!!!

Adicatele putea foarte bine sa impiedice asta, dar, baiet bun fiind de paduri cutreiereat, n-a facut-o. N-apuc sa-i zic „Saru’ mana” si baga mai departe : Motivu’ patru.

Datoria publica. Acilea nu mai vorbeste in miliarde, trece pe procente din… ceva. Ia de referinta PIBu’. De ce ? Pentru ca atunci cand a luat in primire shandramaua, deficitul bugetar era de 23% din PIB iar cand a luat in primire shutul in dos, mai era doar 18% tot din…PIB. Este ca a facut treaba buna ? Adica l-a scazut ! Uraaaa !

A scazut pe dracu’. Pentru ca PIBu’, cel luat ca punct de referinta, n-a stat ca prostu’ la aceeasi valoare. S-a schimbat afurisitu’, iar calculul are aceeasi relevanta ca si faptul ca atunci cand gasesti un loc bun de pescuit faci un semn pe barca, ca sa stii unde sa vii a doua zi. Scopu’ sa ametesti de cap ascultatoru’ ? Si io-s gata ametit.

Dar fiind la o emisiune la care moderatorul nu e dus cu sorcova pe domeniu, nenea precizeaza : „..e drept, in termeni reali, usor mai mare…cu cateva miliarde de euro..”

Io ma uit iar la degete. Tot Zece. Nush’ce privire am, da’ ala micu’ de la stanga se indoaie uuuusurel… si se baga dedesupt. Un capat de onghie’i tradeaza ascunzishu’…. Dau sa scarpin in crestet in timp ce Doo fire Doo paie stinghere se iau in bratze disperate prin metoda impletirii … Nu ma las. Ridic sprancenele cu cricu’ si privesc mai departe.

Marea realizare este cresterea astui PIB, (minunat concept) de la 60 de miliarde (2004) la peste 80 (2006), apoi la 110 (2007) si aproape 140 de miliarde in 2008. „Am adaugat 200 de miliarde de euro, iar datoria publica a crescut cu 8 miliarde..” Este ca iar a facut treaba buna Guvernu’ SuperZbang ?

Daca mai esti in stare sa-ti tii neuronii pa loc si sa nu o ia razna, iti pui o intrebare simpla : Daca au venit in plus 200 de miliarde de ce A CRESCUT DATORIA CU INCA 8  ?????

Simplu. Aia „inca 8” sunt palpabili, luati din taxele platite de amarestean, ailalti 200 sunt…. aer, cifre pe hartie, vant….. Pentru ca atata timp cat datoria publica e clar cuantificabila ca valoare, PIBu’ e cu totul altceva.

PRODUSUL INTERN BRUT, ramane un produs chiar daca l-ai halit pa tot si ceva’n plus. Conceptul respectiv are mai degraba drept scop o evaluare a dinamicii economice, a capacitatilor de a produce, decat a bogatiei nationale.

PIB = Consum (si privat si de stat) + Investitii + exporturi nete (diferenta dintre export si import) Stati asa, nu incepeti sa va numarati deshtele, ca va esplic….

Adicatele daca in februarie trecut castigai 1.000 pe luna, si consumai 1.230 (un deficit, pierdere, minus, gaura… de 23%), anul asta castigi 3.000 si consumi 3.540 (deficit de 18%) V-ati prins ? Esti mai „bogat” pe hartie ca pasa-mite castigi mai mult, iar datoria (in procente) a scazut de la 23% la 18% DIN CEEA CE PRODUCI. In realitate, in termeni reali, ai o datorie mai mult decat dubla (540 in loc de 230).

La gradinita, se preda la ora de modelat plastelina: „Deoarece PIB-ul combina suma tuturor activitatilor care se pot evalua în bani si nu a folosintei acestora (sau chiar a distrugerii acestora) este un mijloc conditionat de masurare a bunastarii si a calitatii vietii. Pentru acest scop se recomanda alte metode de calcul” Chestia asta insa se face abia la cei din grupa II, capabili a face unele asocieri simple, si nu toti ministrii au parcurs ambele etape.  http://ro.wikipedia.org/wiki/Produs_intern_brut

Incheie in cele din urma, apoteotic, si cu justificarea finala intra in sfarsit in normal  : Deficitul (ala care NU exista) se datoreaza … PDL, dar mai cu seama PSD care a santajat guvernu’, a votat legi populiste,…… foaie verde PNL, cine spune ala e.

Ma uit la degete. Astea arata la : „Guvernul a anuntat ca intentioneaza sa plateasca datoriile restante catre firmele care au realizat lucrari de investitii pâna în martie. Aceste datorii depasesc 2 mld. euro. De asemenea, potrivit unor surse, statul mai are de achitat sporurile restante obtinute de magistrati în instanta, însa nu dispune de acesti bani. Aceste sume ar echivala cu suma alocata cheltuielilor de capital ale Ministerului Transporturilor pe un an sau taierea a 10% din salariile bugetarilor si din pensii, au declarat pentru NewsIn sâmbata surse guvernamentale. „Daca pentru acoperirea celor doua miliarde de euro restante la plata contractelor statul a gasit fonduri, nu putem spune acest lucru despre achitarea acestor sporuri cerute si obtinute de magistrati. Pentru achitarea acestor sporuri statul nu are solutii.

Viq

Bibliografie selectiva :

„PIBU’ si ce vrea el” – colectiv, ed. Wikipedia, ciclul „Carti de colorat si alte carti”, pg.3, 33, 333 si coperta;

„Cat de gol e poloBocu” – autor necunoscut recunoscut, Ed. „Manareala”, 2004-2008, titlul si erata;

Update :

HotNews : Vosganian: „Mi se pare corect…” adaugat de Robin

Ziare.com : „Boc ii da bani de campanie lui Basescu” adaugat de OrangeSkorpion

HotNews : Mugur Isarescu : „…deficitul de 2%, greu de atins” adaugat de Luminita

Anunțuri