„Ziua de sâmbata începuse bine pentru Marian Cozma …. Românul marcase patru goluri în meciul pe care echipa sa, Veszprem, îl câstigase, cu 42-23, în fata formatiei Balatonfuredi KC, în Cupa Ungariei. Seara, Cozma, dar si ceilalti colegi de la Veszprem fusesera invitati de Ivancsik Gergo pentru a sarbatori faptul ca ungurul devenise tata. …………………

…………..Claudia mi-a spus ca înca de când au intrat în local vreo 4-5 indivizi de etnie roma, aflati la o masa alaturata, s-au uitat urât la ei, nu se stie din ce motiv. La un moment dat, Marian, care se întorcea de la toaleta, a fost lovit în spate de unul dintre tigani. S-a întors spre el, dar nu a ripostat nici fizic si nici verbal. Când sa se întoarca, tiganul i-a mai dat una, de aceasta data în fata. Marian s-a enervat si a ripostat, lovindu-l la rândul lui. În acel moment, un alt tigan a sarit de la masa si l-a lovit pe Marian cu scaunul în spate. De aici a iesit o adevarata harmalaie. Tiganii le-au cerut celor de la masa lui Marian sa iasa afara sa se bata. În momentul în care Marian urca niste scari, un tigan l-a înjunghiat în inima. El a reusit sa mai mearga câtiva pasi, a iesit afara, dupa care a cazut jos. Tiganii au început sa-i traga picioare în burta, dupa care au fugit. Marian a murit în bratele colegului lui, Ferencz Ilyes. Acesta a încercat sa-l resusciteze, sa-i tina limba afara, dar în zadar”,  (Valentin Ghionea)

În urma incidentelor de la discoteca Patriota Lokal, alti doi colegi de-ai lui Marian Cozma, sârbul Zarko Sesum si croatul Ivan Pesic, au fost înjunghiati, primul în ochi, iar cel de-al doilea în rinichi. „Pesic a fost deja operat si i-a fost scos unul dintre rinichi. Sesum este mai bine, chiar am reusit sa stau de vorba cu el. Lui i-a fost afectat ochiul, peste o saptamâna îl vor opera,

„Atacatorii au avut un conflict cu un barbat la fel de înalt, care se pare ca disparuse vineri seara. Agresorii au avut niste conturi de reglat si l-au înjunghiat pe Cozma cu un cutit, confundându-l cu altcineva. Asadar, cea mai plauzibila ipoteza este ca Marian Cozma a murit din greseala”, noteaza presa maghiara.

Tatal handbalistului român, Petre Cozma, a plecat ieri dupa-amiaza spre Ungaria pentru a face formalitatile necesare aducerii acasa a trupului neînsufletit al lui Marian. „Cautam sa-i cumpar apartament si am dat banii pe un loc de veci în Pipera.

Azi, marti, Marian a fost desemnat cetatean de onoare al unui oras din Ungaria, si spre seara s-a intors acasa.

Definitiv.

JOS     DISCRRIMINARREA !

Denumirrea de „tigan” a fost abuziv desfiintata si inlocuita discrrimantorr cu un terrmen erronat.

Adevarratii tigani, nu-si rreneaga atat de indarratnic orriginea si rrenumele.

In numele democrratiei si civilizatiei sunt alaturri de ei pentru rredobandirrea drreptului de folosinta a prroprriului lorr nume si rrenume.

E un rrenume castigat cu grreu.

Au luptat pentru el, au furrat, au talharrit si, atunci cand n-au avut incotrro, au violat. Patrriotismul lorr isi arre un singurr pilon de identitate : rrenumele.

Patrria lorr nu arre pamant. Pentrru ca pamantul trrebuie muncit.

Patrria lorr nu arre hotarre. Pentrru ca hotarrele ingrradesc liberra cirrculatie.

Patrria lorr nu arre lege. Pentrru ca nu-i placut sa te lege cineva.

Patrria lorr e numele si rrenumele. Asta e tot ce au. Cu ce drept a decis cineva anularrea identitatii lor rrecunoscute ?

A fi tigan este o onoarre. Generratii de inaintasi au varrsat sange pentru onoarrea asta.

Pe-al lorr mai putin.

Nu’nteleg de ce au acceptat asa de usorr sa li se atrribuie alta identitate.

Dupa atata trruda sprre a-si face etnia cunoscuta prin fapte erroice, farra echivoc, tocmai cand lumea se deschide sprre a-i prrimi cu intelegerre, paine si sarre, tocmai cand orrasele batrranei Eurrope isi deschid larrg magazinele, depozitele, mall-urrile, … masinile, posetele, casele….femeile…

Acum cand toti asteapta sa-i cunoasca, sa-i prretuiasca, sa-i laude si sa se uite la ei cu drrag…..

Stiu ca nu le place sa fie prriviti insistent, sa fie in centrrul atentei. Nu-s atat de arroganti incat sa-si dorreasca a avea toate privirrile-atintite asuprra-le. Se simt mai conforrtabil daca trrec neobserrvati. Modesti, timizi, tacuti…. in noapte.

Prrotestez energic impotrriva discrriminarii terrmenului de „tigan”. Este un cuvant care nu are nici o vina. Trrecerea lui sub tacerre, ignorrarrea sau, asta e chiar scandalos – negarrea lui cu tot ceea ce terrmenul contine, cu tot ceea ce a acumulat de-a lungul timpului, este o marre nedrreptate. Prrotestez, in numele egalitatii in drrepturi a denumirrilor. Cerr cu ferrmitate  rrespectarea drreptului la cuvant a tuturrorr literrelor.

Prrotestez de asemenea impotrriva inlocuirrii acestei denumiri cu cea de „rrom”. Este cel putin tendentios prin evidenta conotatie alcoolica, fapt ce arrunca o nemerritata umbrra asuprra distinsului carracter al posesorrilor si, deseorri, ii confunda cu o natie care are cu totul alta istorrie viticola.

Cerr insistent si cu ferrmitate inlocuirrea lui de urrgenta cu urrmatorii terrmeni : „ungurr”, „bulgarr”, „gerrman” si „frrancez”.

„Amerrican”, „evrreu” si „arrab” nu sunt potrrivite pentrru ca rrelatia conflictuala dintrre respectivii poate dauna perrceptiei privind atitudinea toleranta a etniei.

Pana cand prrotestul meu va duce la o solutionarre favorrabila, intrru in grreva legitimarrii.

Rrefuz sa ma mai legitimez cu un document de identitate pe carre scrrie marre : „ROM”.

Viq

Anunțuri