Sorin Apostu a castigat clar alegerile de duminica de la Cluj ptr PDL consolidand succesul de necontestat al democrat-liberalilor in minipartialul scrutin electoral din 15 februarie.

PDL a castigat din primul tur cinci din cele 9 primarii aflate in joc, din care doua la oras : Cluj si Orastie si trei comune in judetele Alba (Horea si Rosia de Secas ) si Olt (Colonesti) si are candidati cu sansele cele mai mari in turul doi in alte 3 comune. In schimb, partenerul de guvernare, PSD , a reusit sa castige din primul tur doar in comuna Soimus.
Sigur, cea mai importanta victorie este cea de la Cluj, unde Sorin Apostu, a obtinut conform cifrelor electorale, 60,48% din voturile exprimate.
Iar scrutinul de la Cluj a fost cu atat mai important cu cat este vorba de un oras mare (si fieful electoral al actualului premier, Emil Boc) si a venit in urma a doua actiuni de diversiune de cea mai joasa speta: scandalul in care a fost implicat europarlamentarul Rares Niculescu si fluturasele anti-maghiare care purtau vechea sigla PD.

Cei care il contesta pe actualul premier si care sperau intr-un jenant tur doi pentru candidatul PDL vor trebui sa-si reevalueze strategiile.
Sigur, se va spune ca rezultatul nu este chiar atat de bun din moment ce la Cluj participarea electorala a fost in jur de 30% iar cei care vor pedala pe acest aspect (pe forumuri, la emisiuni de televiziune sau prin ziare) nu vor sa inteleaga natura alegerilor partiale.
Nicaieri in lume, cand au loc astfel de alegeri, rata participarii la vot nu este deosebita. Practic, la alegerile partiale anticipate se prezinta la vot doar nucleele dure ale partidelor aflate in competitie. Iar cei care stramba din nas la participarea de 30%, respectiv sustinatorii perdantilor, ar trebui sa stie ca prezenta ridicata la vot tinde sa favorizeze candidatul partidului aflat pe locul intai.

Cu alte cuvinte, daca duminica la Cluj prezenta ar fi fost de 40%, PDL ar fi castigat cu aproape 70% din voturi iar PNL, ar fi obtinut in jur de 15%. Dar nu procentul cu care a castigat PDL e important aici ci tabloul politic pe care il infatiseaza. Practic, PDL reuseste sa isi mentina cota in electorat, si chiar sa creasca, in schimb partenerul de guvernare, PSD , se afla intr-o avansata scadere de viteza.
Faptul ca PSD nu a reusit sa castige direct , decit o singura primarie comunala si se bate cu sanse relative in alte doua comune , demonstreaza ca partidul condus de Mircea Geoana nu reuseste sa capitalizeze electoral participarea la guvernare.

Iar scorul candidatului PSD la Cluj, 7,39%, nu face decat sa arate ca politicile gresite duse in trecut au avut darul de a elimina PSD din competitia electorala din Ardeal aproape in totalitate.
In plus, PSD a avut proasta inspiratie de a trimite noua vedeta a partidului, Marian Vanghelie, sa faca campanie la Cluj. Are si Clujul miticii lui dar ceea ce merge in sectorul 5 din Bucuresti si in comuna „Ciorodilga” , nu merge la Cluj , oras mult mai asezat si mai rafinat din punct de vedere intelectual. Un alt semnal alarmant pentru Geoana &comp : PSD incepe sa-si piarda influenta in randurile electoratului traditional aflat cu preponderenta in comune si orase mici.

Liberalii au avut si ei parte de un soc. Cine le-a proorocit liderilor PNL ca vor creste electoral in opozitie, a fost un fals profet. Chiar daca candidatul PNL la Cluj a obtinut aproape 25%, scorul a fost insuficient pentru fortarea unui al doilea tur de scrutin si, asa cum am afirmat la inceput, o prezenta la vot mai ridicata, ar fi adus scorul liberalilor si mai jos.
Sigur, alegerile partiale din doua orase si cateva commune nu inseamna mare lucru, dare dau totusi un semnal despre preferintele elctorale ale momentului.

Respectiv: PDL in crestere, PSD in scadere si PNL stagnant in cel mai fericit caz.

Daca PDL poate sa isi savureze Victoria , in PSD , liderii partidului au inteles gresit semnalul electoral pentru ca altfel nu este clar cum de a fost posibila demiterea conducerii organizatiei PSD Cluj pe motiv de rezultate slabe si schimbarea peste noapte a liderilor organizatiilor din Botosani si Mehedinti.
PSD nu mai conteaza electoral la Cluj demult iar decapitarea lui Eugen Nicolicea si Constantin Conac tine mai mult de politicile premergatoare congresului partidului si mai putin de viziunea de viitor. Este clar ca Mircea Geoana doreste sa se mentina in frunte prin eliminarea adversarilor sau a aliatilor adversarilor sai. Actiune cu potential benefic pentru Mircea Geoana dar ce este bine pentru actualul presedinte al PSD in acest moment nu este bun si pentru partid – pentru ca oamenii inlocuiti au inca o influenta enorma in teritoriu iar prima lor actiune o va reprezenta lipsa de implicare in urmatoarea campanie electorala.

Iar cel mai probabil , rezultatele mai putin bune, daca nu chiar slabe de-a binelea, vor fi agatate voios de gatul lui Mircea Geoana .

Clemy


Update:

  1. Florin Ciornei (EvZ): Boc a urlat la Ponta – adăugat de Luminiţa
  2. România Liberă: Tariceanu crede ca este inca premier – adăugat de Maria
  3. Ziarul Financiar: Statul, secretul milioanelor lui Relu Fenechiu, liderul PNL – adăugat de Maria
Reclame