111ud9

.
Un top (România Liberă, 5 decembrie) al achiziţiilor aberante făcute pe bani publici în România, o ţară cu unul din cele mai scăzute nivele de trai de pe continent, în care nu se construiesc autostrăzi din cauza lipsei banilor, arăta că instituțiile statului aruncă miliarde pe bunuri și servicii inutile sau exagerat de scumpe.

Şirul achiziţiilor care au sfidat legea și bunul-simţ continuă neîntrerupt de aproape douăzeci de ani la guvern, parlament, regii, primării, agenţii, direcţii şi cam toate instituţiile publice care se bucură de o stranie autonomie în tocarea banilor statului pentru a îmbogăţi firmele prietenilor sau ale rudelor sau, pur și simplu, pentru a-şi satisface capriciile.

Proiecte imaginare, achiziţii de la firme fantomă de obiecte şi instalaţii inutile, până şi ziare “omagiale”!
De la „veceuri „de lux şi cabine de hidromasaj cu telefon la primărie, piscină şi maşinuţe la parlament, albume fascinante , până la proiecte abandonate din domeniul sănătăţii ca fiind profund … nesănătoase, licitaţii trucate pe bandă, palate din pensie, etc.

Averi care le pun în umbră pe ale bogătaşilor de peste ocean de pildă, unde a urca în ierarhia celor avuţi presupune cu totul alt gen de efort.
Aici doar efortul de a te pune la zi cu mânăriile autohtone e obositor.

Şi la ce bun să ni se prezinte şirurile nesfârşite de furăciuni? Mai toate legate de politic, de partide? Doar au fost legitimaţi prin alegeri libere.
E drept că după ce au fost atent selectaţi, pe criterii ştiute de mai marii partidelor. Criterii uşor de ghicit dacă-i observăm pe cei care n-au pierdut nici o oportunitate de a ajunge în topurile fericiţilor planetei.

Mai ales temerarii care au avut “îndrăzneala” marilor lovituri. A tunurilor istorice precum al „Zambaccianului de Cornu” , ` înconjurat de zidul de apărare al tunarilor săi ! Ca să nu mai vorbim de recentul şi inegalabilul atac petrolier de noapte al bombardierului guvernamental şi a slujitorilor săi credincioşi, asupra resurselor strategice ale ţării.

Cât despre justiţie, ca orice instituţie metrologică autohtonă, are legile ei secrete. Plus comisii parlamentare de filtrare a cazurilor. Dar şi vehicole de presă şi avocatură care funcţionează cu hidrocarburi.

Asta explică de ce, deşi fac parte din aceeaşi “familie ocupaţională”, cântărirea gangsterismului grupărilor interlope al jefuitorilor de case valutare şi bănci şi cel al grupărilor de partid şi de stat se face cu “kilograme de greutăţi diferite”.
Ceeace nu pare să-i descurajeze decât pe potenţialii votanţi anonimi. Pe ceilalţi, prezentaţi mai-nainte……..

………. Dimpotrivă !!!!!

Nora Damian


Reclame