catalin-predoiu

Asa dupa cum familia Clinton a fost cunoscuta drept promotoarea campaniei perpetue, tot asa si fostul premier Tariceanu s-a transformat in promotorul scandalului continuu la nivel politic. Sigur, sintagma s-a incercat a fi fost lipita mai intai pe fruntea lui Traian Basescu, dar ultimele evenimente arata cu claritate ca exponentul acestui stil de lupta politica este inca presedintele PNL, nimeni altul decat Calin Popescu Tariceanu.

Ultima gaselnita de natura sa produca framantari politice din cele mai neplacute: anuntul sau de sambata potrivit caruia actualul ministru al Justitiei i-a marturisit ca isi va da demisia dupa adoptarea codurilor justitiei in Parlament si se va intoarce in PNL.

Unei astfel de afirmatii trebuie sa i se raspunda si asa s-a intamplat ca de voie, de nevoie, impins mai mult ca sigur de colegii de guvern, Catalin Predoiu s-a intretinut cu Dan Tapalaga la RFI.

Catalin Predoiu nu a fost extrem de clar in cele spuse si inclin sa cred ca nici gazda nu l-a presat cu prea multe intrebari. In ce ma priveste as fi vrut sa stiu cu da sau nu daca respectiva intalnire a avut loc si nu mi-as fi lasat invitatul sa respire pana nu ar fi dat un raspuns transant la aceasta intrebare.

Desi nu a raspuns transant privind existenta respectivei discutii cu fostul coleg de guvern si partid, Predoiu, dupa ce a afirmat ca nu doreste implicarea ministerului in lupte politice, a recunoscut totusi ca mandatul lui este unul tehnic care are ca obiectiv codurile si raporturile de tara. Cu alte cuvinte, ministrul nu a negat ferm declaratiile lui Calin Popescu Tariceanu si a lasat o usa larg deschisa speculatiilor pe aceasta tema. Si, in plus, a lasat sa se inteleaga ca ar exista ceva adevar in spusele presedintelui PNL. Iar senzatia ca fostul premier nu a mintit intru totul sambata a fost intarita de un interviu dat agentiei Mediafax de Vasile Blaga care declara ca nu exclude schimburi de ministere intre PDL si PSD daca situatia o va impune. Ori se stie ca Ministerul Justitiei a fost un subiect de disputa intre cele doua partide inca de la formarea coalitiei si PSD a renuntat la respectivul minister doar dupa ce PDL a promis un candidat independent pentru respectivul post.

Cateva intrebari acum si cateva raspunsuri legate de aceasta situatie. In primul rand de ce a facut respectivele afirmatii fostul premier? Presupunand ca discutia intre cei doi a avut loc (si nu exista nici un motiv sa credem ca nu a avut loc) atunci avem de a face cu o lovitura care a adus in catarea pustii doi iepuri dintr-un singur foc: un nou motiv de discutii sterile in coalitia guvernamentala si dinamitarea suplimentara a influentei fostei aripi liberale din PDL. Cat despre autoritatea actualului ministru al justitiei nici nu mai merita sa discutam. Cine mai poate avea incredere intr-un membru al cabinetului care dupa ce a parasit partidul care l-a facut ministru in primul rand se alatura unei alte coalitii si apoi plange pe umarul fostului sef pe linie de partid? Nimeni. Iar faptul ca Predoiu nu a venit cu o negare ferma nu i-a facut acestuia nici un serviciu. PSD nu ar trebui sa se bucure de aceasta situatie pentru ca ea demonstreaza fara echivoc ca decizia de a nu forma un guvern cu PNL a fost una buna si ca liberalii nu pierd nici o ocazie de a infige cutitul in spate fostilor sau actualilor aliati. In plus, readuce in discutie in interiorul partidului, problema ministerelor arondate PSD. Si exista suficiente voci care sustin ca partidul a negociat prost si ca a luat ministere mult prea grele intr-o perioada de criza.

In al doilea rand ne putem intreba de ce nu a negat ferm Predoiu respectiva intalnire? Simplu: pentru ca intalnirea chiar a avut loc. De ce s-a dus Predoiu la fostul sau sef pe linie de partid si guvern ramane inca un mister dar presupun ca rostul acestei intalniri face parte din noua strategie a lui Calin Popescu Tariceanu de a se mentine in fruntea partidului. Iar aici avem de a face cu doua variante: in primul caz fostul premier pozeaza drept erou pentru ca aduce cu el un fiu ratacitor care poate a promis si intoarcerea altor “dezamagiti” datorita aliantei cu PSD si ramane presedintele partidului iar in a doua varianta: Catalin Predoiu candideaza la presedentia PNL si castiga ca urmare a sprijinului fostului presedinte si il mentine pe acesta intr-o functie de conducere.

Asadar astept ca scandalul sa continue intr-o forma sau alta iar Predoiu sa fie presat sa vina cu afirmatii transante asupra intregii afaceri si cu cat va da raspunsuri mai complicate cu atat va deveni mai suspect in ochii opiniei publice si ai propriilor colegi de guvern. De aici si pana la o declaratie de presa a presedintelui care sa ii ceara ferm clarificarea situatiei nu mai este decat un pas. Si daca Predoiu se incapataneaza sa nu dea explicatiile dorite zilele lui in fruntea ministerului sunt numarate. In fond daca PSD a reusit contraperformanta de a da 3 ministri de interne intr-o luna nu inteleg de ce temporar, pana la adoptarea raportului de tara, Emil Boc nu poate prelua si gestionarea Ministerului Justitiei .

Clemy


Update:

  1. TurnOfTheGlory: Am si eu o intrebare
  2. HRP (EvZ): Suntem mereu complet descoperiţi – adăugat de Filadel
  3. V.M. HotNews.ro: Ion Alexandru Tiriac, achitat in dosarul „Cocaina pentru VIP-uri” de Curtea de Apel Bucuresti – adăugat de OrangeSkorpion
  4. Ionuţ Stănescu (EvZ): TUNURILE LUI RUŞANU LA SINAIA: Şmen liberal în oraşul regal – adăugat de Tzepelică
  5. Anca Simina (EvZ): Tăriceanu îi prezice demisia lui Predoiu – adăugat de Luminița
  6. E.M. HotNews.ro: Lumea in 2012, vazuta de Financial Times intr-un vis distopian: Putin presedinte, Obama invins de Palin, China construieste CAP-uri – adăugat de Filadel
  7. Andreea Pora (22): Razboiul afaceristilor: Patriciu se razbuna pe Vintu prin Liviu Mihaiu – adăugat de Theo și Maria
  8. Andrei Ando (JN): Scrisoarea unei profesoare maghiare către familia Cozma – adăugat de Loda
  9. Andreea Vass: Prioritatile investitionale in anul 2009, conform bugetului aprobat in Parlament – adăugat de OrangeSkorpion
  10. Cristian Preda: Am decis sa intru in PDL – adăugat de TurnOfTheGlory
Anunțuri