„REŢEAUA”    de   „enzime”  a  PCR  ( pile, cunoştinţe, relaţii )!! …………… Eheeee !! 🙂

37601882

Motto :

,, Toată bulibăşeala de azi, toate tarele Ro de azi, care probabil o vor împiedica să devină Ro europeană şi civilizată de mâine – iar nu de cine ştie când … -, provine din această promiscuitate şi din faptu c-avem o clasă politică şi capitalistă cu originile morale cele mai nesănătoase…’’ ( AVP)

Discutând, zilele trecute, cu un respectabil coleg de blog, afirmam că din orice carte poţi să înveţi ceva, iar învăţăturile sunt determinate, în bună măsură, de filtrul personal şi inevitabil al citiorului. După ce am terminat de citit cartea lui Florescu, eu am descoperit răspunsul la o nedumerire a mea, apărută din realităţile post 1989. Pe măsură ce aflam, din ziare şi de la tv (căci vai, accesul meu la informare este limitat, ştiu ceea ce mi se oferă să ştiu) de afaceri oneroase, de furturi de mari proporţii din ceea ce am fost învăţaţi să numim ,,averea întregului popor”, de existenţa unei adevărate mafii care încetul cu încetul a invadat economia şi politica, mă întrebam: de unde au apărut ăştia dom’ne, când s-au format, cum s-au putut mişca atât de rapid? Acuma ştiu, poate mulţi dintre voi aţi ştiut dinainte, dar fiecare descoperim atunci când putem şi ajungem la concluziile necesare, anumite adevăruri.

Ce ştiu acum ? Ştiu că, în societatea noastră, clădită 50 de ani pe principiile ,,eticii şi echităţii” a înflorit o mafie care s-a dezvoltat tentacular, în timp şi spaţiu, implicând generaţii succesive în acelaşi angrenaj. Eu îi spun pur şi simplu:

.REŢEAUA.

O reţea care s-a construit pe verticală şi pe orizontală implicând medii aparent fără legătură între ele, dar având, în realitate nişte elemente care au pus maşinăria în funcţiune şi pe care le-aş vedea în formula: PUTERE-BANI-MARFĂ.

Unde era PUTEREA? Cu precădere în cadrul Securităţii, dar şi în miliţie sau mediul demnitarilor comunişti. Unde era MARFA? Acolo unde se găseşte de obicei: în comerţ, în depozite, la gestionari, în mâinile celor care aveau acces la ea. Unde erau BANII ? În MARFĂ ! Cum era construită reţeaua pe verticală: simplu, fiecare avea deasupra sa pe cineva care îl proteja, de la şeful de echipă, la şeful de depozit, la director, la şef în minister, la securişti (care sub acoperire sau în rezervă deşi din ,,servicii” eu nu cred că realmente treci vreodată în rezervă, deci tot un drac şi care acopereau toate posturile în care aveai decizia şi accesul la bani). Ce oferea puterea celor afiliaţi la ,,Frăţie” ? Căi preferenţiale de acces la marfă, posibilitate de desfacere cât mai avantajoasă şi protecţie în faţa tuturor. Ce primea în schimb PUTEREA? Bani, bijuterii, alte valori (tablouri, obiecte de patrimoniu), cu alte cuvinte acumulare de capital, plus informaţii, căci oamenii ,,puterii” erau cel mai adesea şi ,,ciripitori” fie pe aspecte politice, fie pe aspecte economice (adesea oamenii unui şef turnau sau strângeau date despre oamenii altui şef, rival).

Cum era construită reţeaua pe orizontală? La fel de simplu, pe pricipiul ,,eşti om cu mine, sunt om cu tine”. Cei care aveau acces la marfă, dar din diferite domenii stabileau legături între ei, unele bazate pe înrudire naturală (eu lucrez la coloniale, soţia la carne, vărul la transporturi) fie rudenii dobândite (la mare preţ era naşul de cununie sau cel de botez al copiiilor). Evident, şi aceştia acumulau capital, făceau schimb de informaţii între ei cum să-şi păstreze averea fără a bate la ochi, unde să ,,ungă” şi care sunt noile centre de putere sau zone mai profitable pentru activităţile ilegale. Să ne gândim, cine avea bani, dar bani serioşi în decembrie ’89: gestionarii, miliţienii, securiştii, înalţii demnitari.

Cine avea relaţiile deja create, atât în ţară cât şi în străinătate: cel mai adesea cei care lucraseră sub acoperire în comerţul interior, dar, mai ales, exterior. Cine avea tradiţia reţelei şi şi-au păstrat-o şi după ’89 intactă, reactivând-o după câteva zile? Aceiaşi.

S-au supărat toţi aceştia că a căzut comunismul? Nici gând, unii dintre ei poate chiar au acţionat în această direcţie, deoarece cadrele impuse de acest sistem şi izolarea în care era ţara le frâna marşul triumfător spre milioane . În timp ce ,,fraierii” strigau lozinci pe străzi şi făureau vise, ei s-au mişcat rapid, iar apoi, au reuşit, infiltraţi în TOATE partidele să facă ce nici nu visaseră sub Ceauşescu: să-şi dea LEGI care să le faciliteze furăciunea, în aşa fel încât azi să se spună că ,,numai fraierii fura ilegal, deştepţii fură legal, cu contracte beton”. O să ziceţi că, mulţi dintre cei ce-şi desfăşurau aripile în decembrie ’89 sunt biologic pe cale de dispariţie, ok, nu vă bucuraţi căci, vorba lui Athos, din ,,Dupa 20 de ani”, ,,leoaica a făcut pui“ !!! Adică ,, ai noştri‘’ au urmaşi, fie naturali, fie adoptivi, crescuţi la şcoala veteranilor şi care duc mai departe, perfecţionează sistemul şi Frăţia. În anii optzeci securiştii aveau o vorbă care denota aroganţa şi conştientizarea puterii pe care o aveau: ,,Numai cerul este deasupra noastră!”. O fi astăzi, altfel ?

Loda


Reclame