Incet dar sigur, liberalii se pregatesc sa il inlocuiasca pe Calin Popescu Tariceanu de la conducerea partidului, cu, cel mai probabil, Crin Antonescu, despre care aliatul sau in procesul de detronare a fostului premier, Ludovic Orban, sustine ca va deveni in toamna si presedintele Romaniei.

Ultimul intrat in tabara Antonescu a fost Relu Fenechiu, baronul iesean care i-a impins in guvern pe “ilustrii” Cristian David, Stefan Chiuariu si Adormitei. Conform Evenimentului Zilei, tradarea lui Fenechiu a avut la baza jocurile din parlament de la dezbaterea bugetului cand intelegerea dintre Fenechiu si liderii majoritatii prin care judetul primea bani in plus daca renunta la amendamente, a fost blocata la ordinele exprese ale lui Tariceanu. Altfel spus, daca Tariceanu nu se incapatana sa aiba ultimul cuvant in materie de dezbateri pe teme bugetare, Fenechiu si-ar fi facut linistit jocurile si ar fi ramas un vasal fidel al fostului premier.

Dar Fenechiu nu vine cu mana goala la viitorul Congres. El aduce delegatii judetului Iasi si pe cei din Vrancea in frunte cu Nini Sapunaru, un alt dezertor de ultima ora al lui Tariceanu. Iar diverse ziare sustin ca influenta lui Fenechiu asupra filialelor din Moldova ar fi chiar mai mare.

Este clar deci ca zilele lui Tariceanu in fruntea partidului sunt numarate si ca binefacatorul sau politic, Dinu Patriciu, si-a luat mana de pe el si ca il favorizeaza in schimb pe Crin Antonescu , care are singurul merit de a nu fi fost ministru si deci poate ataca actualul executiv fara a putea fi invinuit ca a creat actuala situatie economica. Cat de eficace va fi Antonescu in lupta directa cu Traian Basescu este greu de calculat. Un sondaj BCS dat publicitatii acum cateva zile ii acorda lui Crin Antonescu aproximativ 25-26% sanse intr-o confruntare a posibililor adversari ai actualului presedinte. Sondajul pastreaza insa tacerea privind cifrele lui Traian Basescu deci procentele lui Crin Antonescu sunt total irelevante.

Iar in timp ce liberalii incearca sa scape de balastul numit Tariceanu, PSD incearca sa scape de piatra de moara politica numita Adrian Nastase. Conform presei, Geoana a ordonat grupului parlamentar din Camera Deputatilor sa voteze sub amenintarea sanctiunilor pe linie de partid, ptr trimiterea in judecata a fostului premier. Cat va fi ascultat Geoana la votul de miercuri ramane de vazut mai ales ca intre timp Ion Iliescu si Adrian Nastase au format un grup de reflexie social-democrat, grup care poate forma oricand nucleul unei miscari separatiste in partid. Iar Adrian Nastase este decis sa nu se lase dus in fata judecatorilor cu una cu doua si il ataca direct pe Mircea Geoana afirmand ca in cursa pentru presedentie din toamna PSD va trebui sa aiba un “candidat cu dinti”, adica el si, in plus, cere vehement ca pentru credibilizarea candidatului partidului, social-democratii trebuie sa iasa de la guvernare. In discutie s-a bagat si Marian Vanghelie care a sustinut la randul lui ideea unui candidat puternic in fata lui Traian Basescu, candidat care va trebui testat cumva pentru puterea “dintilor sai politici”.

Pentru Geoana este clar ca daca partidul mai face zid in jurul lui Adrian Nastase pierderile electorale pot fi extrem de mari si probabil permanente. Daca in noiembrie PSD si PDL obtineau un scor aproximativ egal (33%), in prezent PDL apare in sondaje cu aproape 40% din preferintele electoratului in timp ce PSD a scazut in jurul a 30%. Sigur, este vorba de sondaje de opinie, dar ele releva totusi un trend ingrijorator pentru partid.

Iar subiectul Nastase pune probleme si liberalilor care inclina sa se alature fostului premier si la dezbaterile din parlament sa adopte tehnica acuzatiilor de dosare politice in cazul sau, tactica gresita pentru ca daca i se alatura lui Nastase, proscris oricum in ochii actualei conduceri PSD, liberalii risca sa isi alieneze potentialii aliati de mai tarziu si pot cumula pierderi electorale suplimentare. Sigur, nu dragostea pentru Adrian Nastase ii mana pe liberali sa ii ia apararea ci ura impotriva lui Traian Basescu dar daca atat Calin Popescu Tariceanu dar si Crin Antonescu sau Ludovic Orban ar privi la rece situatia , si-ar da seama ca sustinerea „martiriului” politic a lui Nastase nu le aduce nici un beneficiu.

Dar stiu ca le cer prea mult celor trei !!! 🙂

Din acest punct de vedere pot spune ca in intampinarea alegerilor pentru Parlamentul European a caror adevarata valoare au priceput-o in final si politicienii romani (barometru al opiniei publice clar asupra partidelor si cimitir al elefantilor cu rare exceptii) viata politica romaneasca se va agita la maximum. Deci raman de urmarit in aceasta perioada cateva evenimente: votul din Parlament in cazul Nastase si congresul liberalilor. De rezultatul acetor evenimente vor depinde multe.

Asupra votului din Parlament inclin sa fac un prognostic: rezultatul va fi unul strans. Nu ma pot pronunta asupra rezultatului congresului PNL.

Clemy


Anunțuri