“Vrăjitoarea Simona vindecă impotenţa şi redresează firmele.”


Poate l-aţi văzut! Un anunţ ca multe altele de acest fel, dintr-un ziar, de pe aceeaşi pagină cu nişte previziuni, nu prea roze(trandafirii, adică) privind primăvara asta care se apropie. Fiindcă se apropie şi momentul critic când vom afla sentinţa analizei financiare asupra naturii cheltuielilor bugetare făcute de guvern în 2008. Pe cifre şi indicatori. În ultimele luni ale anului 2008 deficitul bugetar a fost estimat la 2,8% din PIB, dar calculele arată că, în realitate, e de două ori mai mare. Şapte ani de creştere economică, anunţată cu toate ocaziile, la toate vizitele şi întâlnirile, mitingurile şi tocşourile de la Erevan TV. Şapte ani de creştere economică făcuţi praf în ultimele luni de guvernare! Şapte vaci grase zburate de vântul penelist ca o “Fulga”. Eliberat de grija lor, fostul văcar al satului se porni la plimbări pe sticlă cu o faţă gravă acuzându-i, mâhnit, pe cei ce s-au încumetat să-i preia guvernarea de… iresponsabilitate! Just! Probabil că foştii miniştri experţi în risipirea banului public si a rezervelor de resurse lucrează la orchestrarea piesei “Their way”. Un drum plin de hârtoape cât o grămadă de iluzii de autostrăzi. Ăsta da, motiv de supărare, să te gândeşti că noii instalaţi la palatul Victoria au dat peste conturi goale! Cu spectrul crizei în prag. La fel ca şi casa de schimb valutar după lovitura interlopilor! Doar că, tot la fel, nici în cazul contului golit de responsabilul guvern liberal, nu s-au găsit vinovaţii.
Mai atractive, bockănelile din presă au reuşit în bună parte să ia locul analizelor necesare. Nu mă-ndoiesc că în alte părţi discuţiile privind “catastrofala moştenire”, adică responsabilitatea legiferării, răspunderea pentru fiecare act semnat, pentru fiecare bănuţ cheltuit de către fostul guvern ar fi fost esenţiale. La noi, cu puţine excepţii, s-au preferat manevrele jenante, infantile, de băşcălit noul premier! Manevre care nu ne-au ajutat să scăpăm de declanşarea procedurii de deficit bugetar şi de tot ce-nseamnă asta pentru noi în perioada care va urma: regim financiar de austeritate, salarii îngheţate pe durată greu de apreciat, eventual împrumuturi financiare externe în condiţii dezavantajoase. Plus obişnuitele mişcări politico-sindicale pregătite din vreme.
În ţara asta pare să se fi desfiinţat şi ideea că e normal să răspunzi pentru ceea ce ţi-a fost încredinţat spre gestionare. Aşa că de ce să fie pleoştit partidul domnului Tăriceanu? Mai ales că i se oferă şansa de a apela la serviciile de consultanţă ale celebrei vrăjitoare Ramona. Afacerile dumnealui ar putea fi revigorate cu ceva cai putere în plus, cu o condiţie însă: să fie galant si să-i ofere un crin! Tare îi plac crinii clarvăzătoarei Ramona-nstein , mai ales dacă-s extraşi la miezul nopţii de undeva, dintr-o baltă unsuroasă de petrol.


Nora Damian

Reclame