451331l2

.
In ultima saptamina , ati remarcat cu totii (sper) un adevarat bombardament mediatic despre un eventual acord cu organismele financiare internationale , in mod special cu FMI ….

Dupa tot felul de comentarii imbecile , comandate , diversioniste sau habarniste , facute de tot soiul de papagali idioti – care pozeaza imperturbabili prin studiourile televiziunilor mogule in specialisti financiari si mari cunoscatori in macro-economie – probabil ca pentru cei care citesc acest blog este timpul sa explic in cuvinte obisnuite , CA UN NESPECIALIST pe intelesul oricarui alt nespecialist , ce presupune un acord financiar cu institutiile financiare internationale , daca (si de ce) este nevoie de un imprumut financiar si , desigur , efectele unui eventual imprumut pentru Romania !

In primul rind , trebuie sa restabilim adevarul , pentru ca tonomatilor si gaozarilor din presa noastra le este prea greu sa se informeze si sa comunice faptele – si nu tembelisme si diversiuni dictata de interesele economice si politice ale patronilor de presa !

Deci , scoaterea in fatza a initialelor FMI pe post de „bau-bau” este mincinoasa si fortata , servind mai mult la sperietura pe care tonomatii vor s-o transmita populatiei – care a ramas cu amintirea corectiilor financiare facute de FMI , grele dar necesare , dupa distrugerea sistemului bancar romanesc sau al nerestructurarilor sistemice necesare economiei de comanda , mostenita din comunism , in anii `90 !

ACESTE NEGOCIERI SE DUC , IN FAPT , CU BANCA MONDIALA SI INSTITUTII FINANCIARE EUROPENE , CEREREA DE IMPRUMUT FIIND ADRESATA DE ROMANIA CATRE COMISIA EUROPEANA SI NU CATRE F.M.I. ……..

IAR IMPRUMUTUL ( A CARUI SUMA SE STABILESTE ABIA DUPA TERMINAREA ANALIZELOR LA NIVEL MACROECONOMIC) ESTE SOLICITAT DE LA ALTE INSTITUTII FINANCIARE ( ex. B.C.E , B.E.R.D , B.E.I. ) DECIT DE LA FMI !

Ce rol are FMI , in aceste discutii ? Simplu : organismele financiare europene nu detin experienta si nici capacitatea necesara CONTROLULUI SI URMARIRII EFICIENTEI FOLOSIRI ACESTOR SUME DE BANI de catre autoritatile romane !

Abia aici intervine rolul FMI , acela de „contabil -sef” al economiei Romanesti , pe perioada rambursarii creditelor , pentru folosirea banilor imprumutati in scopurile convenite prin acord si pentru echilibrarea la nivel macro a economiei romanesti !

De ce este nevoie de bani , de la organismele financiare europene ???

Pentru ca , odata cu izbucnirea crizei financiare la nivel mondial (urmata automat si de criza economica , prin incetarea finantari fabricatiei unor produse si servicii dar si a restringerii consumului acestora – deci a pietelor de desfacere din Europa sau din lume ) fluxurile de capital ( bani adevarati – lichiditati ) ce alimentau liniile de credit ale bancilor catre diversi beneficiari (de la firme pina la persoane particulare) au scazut dramatic si apoi chiar au incetat sa mai sustina organismul economiei la nivel global !

O caracteristica a Romaniei , este si faptul ca banii proveniti de la „capsunari” , care sustineau o parte din deficitul de cont curent al Romaniei au scazut drastic in ultimele 6 luni …. In plus , economisirea in Romania este , astazi , cvasiinexistenta !
In plus , exporturile romanesti , aducatoare de lichiditati in euro , au scazut cu peste 35 % in ultima luna .

Toate aceste deficientze ale economiei noastre , se suprapun dezastrului guvernarii „liberale” care in plina criza a tocat pentru pomeni electorale in folosul PSD si al PNL peste 7 miliarde de euro , ajungind la un deficit bugetar de peste 5 % din PIB si o crestere a deficitului de cont curent (total) de aproape 34 de miliarde de euro , in ultimele sase luni de guvernare asazis liberala !

Astfel , in acest moment , fluxul de bani lichizi prin linii de creditare sau de refinantzare in bancile romanesti – „singele” unei economii sanatoase -este aproape inexistent !
La aceasta se adauga si teama bancilor de a incepe sa refinantzeze cu imprumuturi , firmele private sau de stat precum si persoanele particulare – acestia dinn urma fiind cei care indeosebi se imprumutau pentru cumpararea de locuinte – de aici si caderea pietelor imobiliare de la noi !

Bancile europene ,fara exceptii – dar mai ales bancile din Austria – cu toate ca au promis ca nu-si retrag banii din sucursalele din Europa de est , au facut totusi acest lucru inca de anul trecut , imediat dupa izbucnirea crizei , pentru a avea lichiditati in bancile -mama , unde situatia era chiar mai rea decit pe pietele financiare din Europa de Est .

Si astfel , in acest moment , firmele romanesti au nevoie de credite pentru continuarea investitiilor incepute din anii trecuti sau pentru plata ratelor scadente la liniile de credit deja contractate , fara de care falimentul lor este asigurat in scurt timp !

Fara „injectia” de lichiditati in bancile comerciale PENTRU RELUAREA CREDITARII , prin intermediul Bancii Nationale (unde se vor depozita tragerile imprumuturilor contractate) de la institutiile financiare mentionate , atit firmele cit si persoanele fizice , sunt obligate sa cumpere euro pentru nevoile urgente , la orice curs leu-euro , punind astfel o presiune ucigatoare pe leu ….

Astfel , din cauza „disperarii” pt. evitarea falimentului si pt. continuarea unor investitii deja incepute de catre firmele romanesti si a nevoii urgente de euro , leul poate scadea dramatic in comparatie cu cursul actual , fata de euro .

Iar acest scenariu ESTE cel mai groaznic , din cele posibile !

Groaznic , pentru ca o cadere abrupta si necontrolata a cursului de schimb are efecte mortale pentru toata populatia tarii ,din motive lesne de inteles (inflatie scapata de sub control) si , implicit , pentru destabilizare la nivel macroeconomic a economiei romanesti .

Din acest punct de vedere , obtinerea urgenta , in niste conditii acceptabile si negociate reciproc avantajos a unui imprumut financiar de la organismele financiare europene ( nu ale FMI) este necesara si chiar urgenta pentru Romania ! Cu cit acest imprumut se va amina , cu atit conditiile de ramburare se vor modifica , in sens negativ pentru noi , deoarece tot mai multe economii vor avea nevoie de imprumuturi serioase pentru finantzarea economiilor proprii ..

Efectele unui acord semnat , desi dure , pot redresa sau macar sustine capacitatea economiei de a supravietui acestei crize , cu posibilitatea ca sa putem relua cresterea economica chiar de anul viitor , cu conditia respectarii unei cheltuiri judicioase a banului public , in sectoarele bugetare , care in numai cinci ani au ajuns sa consume de la 5 miliarde /euro pina la 8 miliarde de euro -anual !

Un alt efect pozitiv pentru economie este ca PSD (odata ce a semnat acordul , fiind la guvernare) nu poate sa-si mai impuna in guvern „politica sociala” de sponsorizare a unor largi categori de votanti asistati social de partidul lui Ilici – de unde si inversunarea lor in respingerea unui acord de imprumut !

Acum este momentul pentru asumarea responsabilitatii politice a oamenilor de stat si a politicienilor adevarati – a barbatilor de stat , vorba pesedistului Oprisan !

Daca PSD va incerca sa foloseasca acest prilej pentru a fugi de guvernare sau daca vor continua sa puna piedica guvernului Boc in contractarea acestui imprumut absolut necesar Romaniei , odata cu problemele care vor apare inevitabil in economia reala si in viatza celor mai saraci dintre romani , pesedistii -cu Prostanacu-n frunte – vor trebui sa dea explicatii tocmai votantilor din propria ograda ……… in chiar acest an cu alegeri pentru parlamentul european si alegeri prezidentiale ……..

Asa ca din dilema asta (acord financiar sau saracie lucie) Prostanacul si PSD-ul lui n-are cum sa mai iasa !

Reclame