Emil m-a invitat să scriu ceva aici pe blog. Am ales să scriu despre netroots (dar nu sînt un talent, scriu de nevoie). Voi răspunde la întrebări și voi continua discuția dacă netroots pare interesant și pentru voi. Mulțumesc!

România este din ce în ce mai predictibilă și măsurabilă. Predictibilă în sensul că nu s-a întîmplat nimic bun pentru români de la 1866 încoace și nu se va schimba nimic nici în viitor. Măsurabilă în sensul că tot mai mulți înțeleg că politicienii, adică cei responsabili de predictibilitate, le influențează din ce în ce mai mult viața (de la leagăn la mormînt). Dar și pasivitatea noastră contribuie la continuitate. Lăsăm o mică minoriate autodesemnată, compromisă, izolată, lipsită de morală și viziune să facă ce vrea fără nici o teamă de responsabilizare. La noi nici măcar Istoria nu-i judecă cum merită. România e așa cum e … și noi sîntem așa cum sîntem din cauza lor. România a irosit în ultimii ani încă o șansă să se desprindă de trecut și mizerie. Vor mai fi și altele? Depinde de noi.

Și atunci ce facem? Ne punem jos și murim? Îi înjurăm? Ajunge cu atît? Așteptăm să apară vre-un intelectual războinic care să ne salveze? Așteptați!

Există pentru prima dată în România condițiile necesare pentru a schimba cîte ceva, sau măcar să experimentăm (uită-te la Noii golani … 11 băieți și fete(?) care sînt foarte vizibili și care îi amintesc cînd și cum pot lui I. Iliescu cine este el de fapt). Trebuie trecut la următorul nivel. Dacă tot sîntem atîta pe net hai să fie și cu folos (al nostru).

Ce s-ar putea face concret?
În primul rînd se poate scrie despre tot ce trebuie clarificat: valori, morală, instituții, lege, sistemul de promovare și selecție, elite, partide, viitor, etc etc. Pe un blog, chiar și unul colectiv, totul e mai degrabă spontan și impulsiv.
Se pot face acțiuni mai mult sau mai puțin simbolice cum ar fi dacă un ministru sau un parlamentar ar primi cîteva mii de mesaje? Infantil, inutil, ineficient? Nu știm asta încă.
Știu un caz concret în Europa în care protestele și acțiunile netroots au rezultat în 11 amendamente la o lege de supravegere a tuturor comunicațiilor.
Un alt tip de acțiune este sustragerea activă de la standardele de selecție a politicienilor. Asta este buba cea mai mare în România: cine sînt și cum sînt politicienii. Eu personal sînt îngrozit.
Netroots în State au cautat, identificat și promovat persoane pe care ei le-au considerat promițătoare. Așa-zisele “draft-uri”. Cîțiva dintre ei au fost și încă mai sînt candidați, reprezentativi, senatori. Cu o strategie în care netroots a avut o mare pondere a cîștigat și Obama.
Trebuie să existe persoane, în afara structurilor de partid, care merită, pot și vor să-și asume responsabilitea schimbării. Cine îi încurajează/ajuta pe ei și cum? Trebuie să fie tovarăși cu Năstase sau Voiculescu mai întîi? Nu, avem vot uninominal.
Partidele nu au la ora actuală nici o legătură cu oameni obișnuiți cu excepția tentativelor ocazionale de manipulare. Sînt doar niște partide “de televizor”. Sînt ca un monstru cu cap enorm dar fără trup sau fără rădăcini. În societățile normale aceste rădăcini există, sînt active, sînt cunoscute drept “grassroots”. Se face politică și la “firul ierbii” de jos în sus. Netroots este varianta “electronică”, varianta Internet a grassroots. Nu a mai fost niciodată așa de ușor să comunici.
Relatat la susținere și încurajarea unei alternative mai este și problema donațiilor. Un subiect delicat dar necesar și în România (mai ales că nu avem oameni bogați care să fie și progresiști). Există experiență și există soluții transparente și controlabile (cum are wikipedia dar și cu cheltuieli afișate. Eu am făcut donații în toamnă … sume mici … I put money where my mounth is).

P.S.
Emil, prin invitația ta arăți că înțelegi exact spiritul netroots și cum ar putea funcționa în practică. Pe lîngă un nucleu de editorialiști permanenți (serioși, motivați, talentați – că degeaba ai talent dacă nu-ți pasă) să ai un număr de invitați, chiar și politicieni, care își exprimă punctul lor de vedere. Partizanatul nu e o problemă dacă se face într-un contex, cu argumente și dacă sînt exprimate și pozițiile altora, dacă există un echilibru.
Ba chiar se poate face netroots de pe poziții strict partizane …. esențial este că se face ceva, că se exploatează noile posibilități permise de tehnologie. Ce aveți voi aici e un început promițător. Dar e nevoie de o avalanșă 😉
Dați-i drumu și colaborați de pe poziții partizane!

Bine-nțeles că există posibilitatea ca diferite centre partizane de netroots să fie de acord despre anumite lucruri și să colaboreze.

P.P.S
Există acum la dispoziția dvs. un site dedicat netroots: http://www.netroots.ro.

Tio


Anunțuri