rompetrol-petromidia1-foto-net2

.

Personajul, nici măcar robot, ci doar un prototip reprezentativ de umanoid postdecembrist, e deasupra omenirii mărunte şi fraiere.
Sălăsluieşte însă, sau năzuieşte asta, în ideea unică şi fixă, că totul poate fi cumpărat şi pus să-i producă bani şi putere. Calculele arată concret că n-a greşit prea mult până acuma.

Politicienii ? În viziunea lui , aceşti subumanoizi se vor bucura oricând să-i sară-n ajutor în partidele îndrăzneţe, uneori riscante, de vânătoare a resurselor lipsite de apărarea statului.

Ziariştii ? Nişte hăitaşi buni de năimit pentru a-i aduce în bătaia puştii adversarii şi duşmanii. Adică pe aceia care au porniri dictatoriale din moment ce nu se supun sfidătorului şi atotpotentului său cortegiu de zerouri, în stare să facă dintr-o naţie o remorcă !…

Instituţiile? Sistemul administrativ?… Ei bine, aici, în acest loc cald, ideal pentru gândacii flămânzi care ies la întuneric după fărâmituri, îi sunt preţuite cum se cuvine miliardele.
O mulţime de lighioane de casă nu-s aşa de încuiate să nu priceapă de unde le vine binele !…
Şi atunci, mai rămâne ceva de spus despre ţară ?
Ce să mai spui ?
Că pentru domnul unu-două miliarde de euro scoase din cămările ei, asta nu e şi nu va fi niciodată destul?
Că atât cât se mai găseşte ceva de curăţat, niciun scrupul nu-l va opri ?…

Să ne contrazică cineva ! Să ne demonstreze că, din considerente morale, putem fi siguri că anumite oportunităţi îi repugnă domnului miliard, fiind necinstite şi neprincipiale. Unde au rămas asemenea locuri demne de respect ?

Cultura, a da! Era să uităm! Din tronul miliardelor de euro, cultura se bucură de deosebit respect ! Numai că e vorba, de fapt, de un târg ceva mai special al unei monoculturi nevoiaşe bucuroase de privilegiul de a intra în proprietatea miliardelor. Gata să-i aducă măcar o pernuţă la tronul aurit !

Discret, poate şi ceva zerouri ! Cu ajutorul, desigur, direct sau indirect, al unor insuliţe-sateliţi, culturale, de propagandă şi susţinere: reviste, burse, etc.
Nu vă aduce aminte de altceva, foarte cunoscut?
Nu are ceva nevertebrat precum cultura aceea prăfoasă care ni se băga pe gât acu’ nici douăzeci de ani? Întoarsă pe dos, desigur, dar din acelaşi material ?

Electoratule, după cum vezi, se face totul pentru ca să ştii ce s-alegi ! Şi ai ce alege! O pipă, un picior de lemn, o antenă, două – şi o armată de căpuşe se-nghesuie de pe acum să-ţi ofere ceva spumos şi puturos.

Pe gustul lor.

Nora Damian

Anunțuri