Exista, la noi toti, naivitatea ca democratia e ceva permanent, ca am scapat de trecut si ca viitor trebuie sa fie macar o nuanta mai roz. E exact invers: democratia e o paranteza iar abuzarea puterii a fost permanenta de-a lungul istoriei.
Ii pasa cuiva? Este cetateanul roman pasiv si dezinteresat de democratie sau este de fapt mai activ si mai ”prezent” decit niciodata?
Eu as vrea sa cred ca este naiv, neinformat dar si activ. Instinctiv isi stie binele. E suficient dar nu si destul .
Cum esti tu? Ce simti tu? Cum se materializeaza interesul tau? Esti singurul? Oare ce se intimpla in urmatorii 20-40 de ani?

Care este problema adevarata: ca romanul nu face nimic sau ca, de fapt, nu exista conditii care sa-i permita sa-si canalizeze angajamentul (pozitiv si constructiv)?

Intr-o democratie reala cetateanul are mai multe mecanisme de participare directa, altele decit alegerile regulate.
1. exprimare (cine vorbeste pentru majoritate? nu exista canale din cauza unei combinatii de manipulare si lipsa de professionalism(si empatie) a celor care lucreaza in mass-media in primul rind)
2. actiune (singurii care mai misca sint sindicatele dar se rezuma doar la revendicari economice)
3. implicare (posibila doar in proiecte alternative)

Exista asa ceva in Romania si daca nu de ce? Eu zic ca NU. Asta pentru ca nu ne este permis dar si pentru ca nu sintem receptivi la alternative/ocazii.
Adauga lipsa de incredere si mai ales lipsa de incredere in politicieni si ai o reteta pentru dezastru, pentru o democratie a aparentelor. Cu consecintele economice si sociale de rigoare.
Daca asa ceva nu exista atunci astfel de conditii trebuie create. De noi. Doar noi avem interesul.

Reprezentativitatea si justitia sint alte doua institutii esentiale ale democratiei care, chiar daca exista intr-o forma „originala”, sint permanent sub atac.
O ilustrare recenta a atacurilor este felul in care sint adoptate/asumate noile coduri de procedura dar si continutul lor…sau recenta aminare a cazului „Valiza” care merege la C. Constitutionala(???).

Cum functioneaza reprezentativitatea? Ar putea careva dintre voi sa devina parlamentar la urmatoarele alegeri? Indazneste cineva macar sa-si imagineze? De ce nu?

Anunțuri