Să-ncepem cu concepţiile. Câteva idei preluate dintr-un articol scris de Einstein („Out of My Later Years (1950”) ar fi īn măsură să ne facă să privim lucrurile dintr-o perspectivă utilă şi motivatoare. Ca pe un moment de folosire a energiilor şi creativităţii īn scopul reparării, refacerii şi construcţiei sociale-economice. Şi nu numai. Spune Einstein:

„… Īn perioadele de criză se nasc invenţiile, descoperirile şi marile strategii. Creativitatea se naşte din necesitate, precum ziua din noapte… Cine atribuie crizei eşecul respectă mai mult problemele decāt soluţiile… Adevărata criză este cea a incompetenţei. Problema persoanelor şi a ţărilor este lenea şi indiferenţa pentru a găsi soluţii şi ieşiri din astfel de situaţii”.

Fizicianul Einstein īnsă, e contrazis din două vorbe de celebrul miliardar Vântu, bun cunoscător al realităţilor locului şi timpului, care spune īntr-un interviu (EZ. luni 23 martie):

” Poate fi un guvern condus de Einstein, cu īncă douăzeci de Einsteini mititei. Imposibil să rezolve ei criza, pentru că nu este generată de ţara noastră”.

Concepţie unanim īmpărtăşită de grosul celebrităţilor aşa-zis moguliene şi a cercurilor lor politico-financiare. Dacă ne-amintim, termenul „criză” cel mai frecvent refren media, de a doua zi după alegerile de la sfârşitul lui noiembrie 2008, a devenit tot de atunci ideea/dorinţa exprimată public, de a servi ca soluţie pentru căderea guvernului! O miză la vedere, asumată de noii intraţi īn opoziţie, īmpreună cu cea mai mare a presei mogulilor.

O miză asociată tot de atunci cu obiectivul īnfrângerii actualului preşedinte. „Pe Băsescu nu-l poate dărîma nimeni decât o criză foarte puternică”, spunea zilele trecute domnul Vântu cu un fel de admiraţie. Iată soluţia! Criza!! Catastrofa economică! Înseamnă că are cine să-i vină de hac şi lui Băsescu. N-au reuşit ei cu atâtea eforturi, cu finanţele cât un împrumut pe doi ani de la FMI, consumate vreme de aproape o legislatură? … Cât o criză dinainte de criză?… Uite că se-ntrevede o rezolvare! O chestie externă, cum zice domnul Vântu şi de aceea imposibil de contracarat chiar şi de douăzeci de Einsteini!
„Domnule Einstein, īn condiţiile astea, ideile D-tră aici, n-au nici o relevanţă. Cum zicea domnul Vāntu, nici douăzeci ca D-tră n-au ce face.” Altele sunt urgenţele şi priorităţile la noi! Le-a spus explicit şi domnul Crin Antonescu:
„Ai scăpat de om, ai scăpat şi de problemă!” Nişte vorbe realiste, nu-i aşa? Īnainte de dumnealui le-au rostit răspicat şi explicat cu patos, mulţi alţi domni şi doamne. Dar nici ei nu sunt primii! Mai-nainte, istoria le ţine minte, le-a zis Stalin.
Cât despre instrucţiunile de folosire a manualului, aici intrăm īn domeniul altor domni, īn primul rând al domnului Guşă.

Nora Damian

Reclame