printzishoaraelena

Îmi dau întodeauna silinţa să ştiu despre ce vorbesc; combin o curiozitate naturală, şi necesară (dacă vrei să înţelegi “excepţionalismul” românesc), cu ceva muncă şi disciplină: am luat cursuri, am cumpărat cărţi (de ex. cele 4 cărţi despre netroots la care fac trimitere). Prin contrast exista romani care au o atitudine extrem de instinctiva si superficiala si care au deja o parere chiar înainte să ştie despre ce e vorba. Nemţii numesc astfel de persoane “besserwisser “. Mi-am făcut o groază de “duşmani” din cauza asta, şi lucrurile nu devin mai bune cînd timpul şi realitatea dovedeşte că ei au greşit: Yugoslavia, pseudo-liberalii, Băsescu. Am probleme chiar şi cu sora-mea (şi nu pot să nu comentez aici ca la femei – dar nu doar – această atitudine se observă la felul în care îşi aleg bărbaţii … adică prost )
Nu ar strica uneori să ne uităm dincolo de aparenţe, de prima impresie.

Acestea fiind spuse vreau să aduc în atenţie o mică dilemă: cum ne raportăm la Elena Băsescu? Ştiu că e un subiect delicat chiar şi pentru cei mai portocalii dintre voi.
Nu ar trebui să fie. Dar trebuie avut o minte deschisă …

În esenţă e vorba aici de alegeri libere şi reprezentativitate. E o întreagă filozofie cu reprezentativitatea dar în general se doreşte ca cei care ne reprezintă să semene cu noi, să aibă contact cu noi, să ne vrea binele. E aşa acum? E Năstase reprezentativ? Nu, … mai degrabă Vanghelie.

E timpul să-i lăsăm şi pe alţii – alţii decît cei care au dominat pînă acum – să ne demonstreze că vor şi sînt capabili să ne reprezinte.
Nesiguranţa lor poate deveni atuul lor şi salvarea noastră. E. Udrea are şansele să devină cel mai bun ministru al turismului pentru că, cel mai probabil, va compensa prin a se înconjura de competenţă (dar şi pentru că nu există cine ştie ce competiţie cu cei de dinainte). Există țări unde deciziile în ministere sînt luate colectiv de funcționari competenți și în care decizii luate direct de un ministru sînt considerate “acte de corupție”.

Sistemul actual de selecție nu funcționează și noi sîntem primii care ar trebui să-l pună la îndoială și să căutăm alternative. Reprezentativitatea e și mai importantă în România pentru că nu se vor face niciodată progrese doar cu avocați egocentrici care disprețuiesc “pulimea”. Prefer o carte nesigură în locul unui deja vu care se repetă de 20 de ani (și care e, măcar parțial, reconfirmat de actuala legislatură și guvern).

Aș vota pentru Elena de Dorobanți?
Da, îi dau o șansă dacă reușește să mă convingă și dacă nu se exagerează manipulativ, dacă e judecată cu aceeași măsură. Stîngăcia ei se poate datora tocmai faptului că încearcă să semene cu “băieții deștepți”. Plus că doar în România poate cineva fi crucificat public pentru un plural greșit. Rușinea aparține în întregime celor care folosesc astfel de incidente așa cum o fac (mass-media).

Dacă încăpățînarea ei este altceva decit ambiție oarbă, dacă dorește cu adevărat să fie în serviciul public, atunci îi doresc “Elenei de Dorobanți” cît mai multe succesuri. Voi?

Tio

Reclame