” Republica  Moldova, o batranica de o suta de ani urca in troleibuz. UE si Statele Unite, doi tineri inalti, puternici, sanatosi stau pe scaune. Sarmana batranica, o chinuie reumatismul, o doare locul unde i-a fost amputat un picior. Totusi, cei doi tineri se uita nepasatori pe geam. Nimeni nu se sinchiseste sa-i ofere locul si asta pentru ca nu vor sa se certe cu al treilea vlajgan cosuros si de la care pute puternic a alcool. Ultimul a urcat in urma femeii si o pazeste ca pe ochii din cap.

Vlajganul se numeste Rusia, iar batranica este o vecina amarata pe care o jefuieste in fiecare luna. Ii ia pensia mica-micuta si o cheltuie pe bautura. Nimanui nu-i pasa insa. Oricum trebuia sa moara de curand. Deci, de ce sa se certe cu gorila cosuroasa mai mereu pusa pe harta?

Chiar daca batranica fara un picior este jefuita, tinuta in teroare, batuta permanent, nimeni nu o sa-i ia apararea prea curand. Nici chiar sora ei. Mai ales ca s-a maritat cu unul din vlajgani, cel cu steagul albastru si cu un cerc de stele. Noul sot i-a spus: “Alegerile au fost democratice!” Asa ca sora batranii nu face altceva decat sa se vaite: “Fratii nostri de peste Prut. Vai de capul lor, cat de sarmani sunt!”

Si finalul nefericit… In curand Vlajganul Rusia se va stabil cu totul in casa batranii. Aceasta nu va avea nici un drept. Nemancata, batuta, fara un ban in buzunar isi va lua lumea in cap si va pleca; sau va muri. Din pacate casa va ramane Vlajganului, pentru ca el “a avut grija de femeie” in timp ce sora ei, Romania se facea ca nu vede si nu aude nimic. Uite-asa! ”

Spune Vitalie Cojocari pe blogul său. La momentul la care în Republica Moldova se petrec evenimente specifice primitivismului comunist.

Ce cred ca este vital spre a fi avut in vedere, faptul ca avem de a face cu o lupta de sistem in cel mai simplu mod ce poate fi inteles.

Priviti acest clip, ce cuprinde mesajele oficiale, ale celor mai importante institutii ale  statului moldovean, incepand cu Procuratura, Institutul de Medicina Legala, Politie…. si finalizand cu mijloacele mass-media pana la ultimul jurnalist si cameraman aflat in slujba acestor institutii.

Si aici adevarul iesit in lume prin usita din dos a internetului :

Precum am spus TOT ce reprezinta statul este putred. UN INTREG SISTEM de criminali cu acte-n regula.

(Mai are cineva vre-o indoiala privind adevaratii criminali ce stau in spatele mascaradei din Chisinau ???)

Iar apelul domnului Cojocari este emoţionant si tragic.
Dar care trebuie judecat cu multă atenţie. Pentru ca daca vorbim de o problema de sistem, nu se poate rezolva decat actionand acolo unde este inradacinata : la sistem.

Am mai spus-o atunci când supa era pe foc : de dincoace de Prut NU poti demara nici o acţiune bazată pe ideea etniei, nici un demers de sprijinire a moldovenilor împotriva ruşilor, practic nimic care sa amestece lupta de tip naţionalist cu cea de emancipare politica şi socială. Poate fi o metodă folosită de Ungaria sau Rusia, dar nu este nici civilizată nici constructivă.
De ce ?
Pentru simplul fapt ca asta ar dinamita toate eforturile lor, şi aşa firave, de a se scutura de comunism. Foarte adevarat ca fieful secerei este tot ciocanul binecunoscut. Dar nu asta este soluţia.
În realitate comuniştii sunt cei ce vor sa amestece cele două aspecte ale luptei poporului moldovean pentru a transfera adevaratele probleme economice si sociale in sfera emoţională de tip naţionalist. Ei se folosesc de valorile spirituale ale poporului rus (care nu pot fi negate) drept argumente pentru a impune un regim politic eronat. Este una din clasicele metode de manipulare de tip comunist. De la poezia şi pictura rusă, pâna la baletul şi succesele pe tabla cu 64 de câmpuri alb-negre, performanţele alea nu justifică prin nimic un regim politico-economic falimentar.

Nu sunt puţini cei de dincolo de Prut care CER implicarea activă a Romaniei în rezolvarea problemelor foarte grele cu care se confruntă.

Nu sunt puţini nici cei de dincoace ce cred că ar trebui să răspunda pe acest palier.

Plec de la premisa ca sunt motivaţi de cele mai bune intenţii. Dar cred ca e o abordare superficiala.
În toate situaţiile trebuie acţionat preponderent cerebral, cu maximizarea capacitaţilor de a percepe cât mai aproape de realitate evenimentele, de a le înţelege cât mai bine şi de lua decizii cât mai eficiente posibil. Asta nu se face „gandind” cu inima, ci cu creierul. Dupa ce ai identificat calea cea mai potrivita, poti da drumul sentimentelor sa se canalizeze pe dansa.

De bună seamă moldovenii trebuie ajutaţi.
Acest ajutor trebuie să se concretizeze după părerea mea in lupta împotriva unui regim politic, a doctrinei comuniste, a conceptelor ce promovează statul de tip totalitar. Acolo este rădăcina răului, ale cărei ramuri folosesc drept spânzurători pentru liderii prodemocraţi.

Dacă Republica Moldova vrea să se unească cu România, foarte bine. Minunat. Să ia această decizie în formă democratică prin organele sale reprezentative, alese prin vot popular cinstit. Îi primim cu braţele deschise, după acceptul consemnat printr-un referendum cu acelaşi scop.
Intr-o unire de acest tip, statul minor trebuie să aibe iniţiativa şi dorinţa sinceră, exprimată corect, democratic a cetăţenilor săi.
Atunci când statul mai mare şi mai puternic face acest pas, nu este altceva decât o asimilare forţată, o agresiune cu nimic mai corectă decât cea pe care o observăm promovată de cei ce susţin regimul Voronin. România nu a fost şi nu este un stat imperialist. DAR ASTA ESTE ALTA MANCARE DE PESTE !!!!

Au probleme privind propria funcţionare a organelor de stat ?
Şi noi !
Şi USA.
Toată lumea are.
Şi ei trebuie să şi le rezolve ca şi ceilalţi oameni.

Insuşi conceptul de bază anticomunist are drept fundament responsabilitatea pentru propria viaţă prin propiile acţiuni. Nu altcineva trebuie să facă ceva pentru ca ţie să-ţi fie mai bine.
Nici vlăjganul, nici sora nici Isus.
Ruşii nu pot face nimic acolo fără sprijin efectiv al moldovenilor din interior.
Tânăra bătrânică trebuie să-şi dea jos broboada neagră, să-şi fluture-n vânt pletele şi să-şi facă ordine-n odaie. Sa nu ignoram ca jumatate din populatia moldoveana este platita de stat pe posturile din institutiile la care am facut referire mai sus, batandu-si joc de cealalta jumatate. Atunci când poporul moldovean, fie cu broboadă sau caschetă, va fi mai limpede la cap şi nu se va mai bate el pe el, vlăjganul va da cu nasul de ţărână. Pentru ca are picioare de lut.

Bun. Dar pot fi ajutaţi ?
Cum ? Cu ce ? Pe unde ?

La nivel instituţional România trebuie să ia atitudine conform standardelor diplomatice internaţionale, să sesizeze organismele mondiale şi să aducă evenimentele la cunoştinţa celor ce sunt mai puţin interesaţi de situaţia din această parte a lumii. Atitudinea trebuie luată la nivel de ansamblu,  de întreaga lume democratică prin reprezentanţii ei desemnaţi de comun acord.

La nivel social-organizat, de apelul unor grupuri cu activitatea in acest domeniu al vietii sociale, precum sunt semnatarele petitiei care ne-a fost adusa la cunostinta si aici prin comentul de ieri.

La nivelul individului, de cetaţean care simte ca ar trebui sa faca mai mult cu mainile decat sa le tina-n san, să-i sprijinim de la om la om. Luând legatura cu ei. Luând contact cu problemele cu care ei se confruntă. Spunandu-ne punctul de vedere asupra situaţiilor, arătandu-le cum a fost la noi.
Cine ştie ?
Poate actualii lor jurnalişti urmăriţi, arestaţi şi bătuţi nu se vor transforma în viitori SRSişti şi Nistoreşti.

Personal am pus în sufragerie un blogroll special pentru sursele de dincolo de Prut. Menţionez aici câteva direcţii ce mi s-au părut interesante :

– UNIMEDIA – http://unimedia.md/ – portal de ştiri

– JURNAL Tv – http://www.jurnaltv.md/ – flux ştiri video

– BLOGOSFERA Md – http://blogosfera.md/ – flux bloguri moldova (736 de bloguri afiliate)

– MOLDOVA Azi –  http://www.azi.md/ – site de stiri.

– Tudor Darie – blog – http://tudordarie.md/

– Vitalie Cojocaru – blog -http://cojocari.ro/

– Alexandru Cozer -blog- http://analizemd.blogspot.com/

valeriu-bobocDumnezeu sa-l odihneasca pe Valeriu Boboc si s-o ocroteasca pe tanara vaduva.

Viq

PS. Cer scuze pentru lungimea excesiva a postarii. Va asigur ca nu vreau sa arat ce destept sunt eu.   Arat de fapt ca nu-s in stare sa ma exprim mai concis.

********************************************************************************************
Am adugat materialul primit de la Reddog.
____________________
ChibitAnunțuri