Aşa cum pe vremea lui Ceauşescu trona pe toate zidurile o lozincă penibilă: ”Nici o masă fără peşte”, în România anului de graţie 2009 sloganul s-a transformat în … “Nici o seară fără Gigi Becali la televizor”.

gigiy

Nu mi-a venit să cred ochilor citind în EZ despre circul prezentat de Antena 3 din curtea casei lui Gigi Becali şi despre “marile” iertări date de el înaintea învierii Mântuitorului.

Câteva lucruri tot a spus Becali, dar nu a făcut acele afirmaţii pe care domnii Vântu, Voiculescu şi Hrebenciuc voiau să le audă. În sensul că Becali nu s-a repezit să-l acuze pe Traian Băsescu de arestarea sa şi a confirmat public bunele sale relaţii cu familia Voiculescu. În plus i-a lăsat cu buza umflată pe ziariştii care sperau în înfiinţarea televiziunii proprii a latifundarului şi de unde trăgeau nădejdea că vor lua mai mulţi bani decât de la zgârciţii de Vântu şi Voiculescu.

Penibilul a atins însă culmea la final când Becali, uitând probabil că ne aflăm în plină primăvară, şi cu câteva minute înainte de Înviere, le-a urat ziariştilor prezenţi şi telespectatorilor “Crăciun fericit”.

62571763jpg

Nu voi insista asupra slugărniciei ziariştilor români. Voi încerca să îmi exprim o părere cu privire la rolul lui Gigi Becali în viitoarea campanie electorală. Sunt convinsă că cei care au orchestrat iniţial campania media de eliberare a latifundarului din Pipera nu s-au aşteptat ca de popularitatea acestuia să beneficieze PRM în dauna PSD. Dar au aşteptat ca odată ieşit din arest, Becali să se arunce cu toate armele din dotare asupra lui Traian Băsescu. Dacă în Vinerea Mare, în ziua în care Tribunalul Bucureşti a decis eliberarea sa Becali a refuzat să arunce vina pe preşedintele ţării, de dragul audienţelor dar mai ales a strategiilor electorale, circul s-a mutat la Antena 3 în Sâmbăta Mare, cu acelaşi scop declarat: acuzarea lui Traian Băsescu. Dar şi acum ghinion. Singurul lucru reuşit a fost scoaterea în evidenţă a limitelor intelectuale jenante ale lui Gigi Becali. Cine şi-a închipuit că Becali poate fi un adversar serios pentru Traian Băsescu s-a înşelat amarnic şi a riscat pentru asta şi bruma de imparţialitate pe care presa românească mai avea pretenţia că o deţine. Căci victima colaterală a acestui război este credibilitatea presei româneşti care zace acum într-o ruină totală.

Cu alte cuvinte efortul de eliberare a lui Gigi Becali nu prea a avut efectul dorit. În primul rând pentru că Becali aflat în arest ar fi fost mult mai popular şi ar fi avut şi avantajul că ar fi vorbit mai puţin după gratii, ceea ce ar fi permis să nu fie observată inteligenţa sub medie a personajului. Cu fiecare declaraţie aiuritoare a patronului Stelei electoratul îşi aminteşte de ce nu a trimis PNG în Parlament şi începe să aibă îndoieli asupra sănătăţii mintale a acestuia. Nu pleci la război cu un general de care trupele râd.

Şi în timp ce Antena 3 se dădea peste cap să îl bage cu de-a sila pe Becali în casele românilor înaintea învierii lui Isus Hristos, Traian Băsescu se afla în Bucovina, departe de circul din capitală. Un semn că la Cotroceni se gândeşte şi se acţionează serios în vederea campaniei electorale pentru preşedinţie.

Clemy

Anunțuri