M-am mirat că presa autohtonă nu a comentat anunţul făcut de Regele Mihai privind susţinerea candidaturii lui Radu Duda la preşedinţia României. Dacă de la veşnicii truditori ai condeiului aflaţi în solda lui Dan Voiculescu şi Dinu Patriciu nu aşteptam nici un fel de reacţie, am fost curioasă să văd atitudinea intelectualităţii cu tendinţe monarhiste şi în acelaşi timp simpatizantă a PDL şi a lui Traian Băsescu. Dar spre stupoarea mea, tăcerea acestora este absolută.

iliescu_regele-mihai

După câteva zile de reflexie asupra subiectului am decis că există câteva teorii privind această tăcere suspectă.

  1. Prin tăcerea lor, respectivii intelectuali (mă refer la personalităţi ca Gabriel Liiceanu sau Mircea Cărtărescu ) încearcă să minimalizeze atât efectul anunţului Regelui cât şi candidatura lui Radu Duda. Ipoteza ar avea sens în cazul în care Mihai ar fi o personalitate de a cărui opinie românii ţin cont, dar nu ne aflăm în faţa unei astfel de situaţii.
  2. Se află în stare de şoc şi nu îşi pot explica de ce Mihai a decis să sprijine candidatura total dăunătoare din punctul de vedere al idealului monarhic a lui Radu Duda. Şi aici cei care îl respectă pe Mihai nu ştiu dacă să dea vina pe vârsta înaintată a Regelui sau pe cine ştie ce afaceri încurcate ale familiei regale care au dus la şantajarea bătrânului într-un fel sau altul.

În ceea ce mă priveşte cea de a doua variantă pare mai aproape de adevăr. Este greu de înţeles decizia lui Mihai care după ce nu a fost în ţară la lansarea candidaturii la preşedinţie a propriului ginere, a susţinut o conferinţă de presă în care s-a declarat de acord cu intrarea în politică a acestuia. Dar în afara explicaţiilor pe marginea acestui gest (şi înclin să cred că nu vom avea parte de vreo explicaţie în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat aşa cum nu ni s-a dat nici o explicaţie oficială nici pentru neinvitarea lui Traian Băsescu la nunta de diamant a Regelui), susţinătorii monarhiei s-au văzut în faţa unui scenariu pe care nu-l credeau niciodată posibil: renunţarea lui Mihai la ideea de reinstaurare a monarhiei în România. Pentru că dacă un membru al Casei Regale decide să candideze la preşedinţie atunci nimeni nu mai poate pretinde că republica a fost instaurată în mod injust. Şi cred că această renunţare de facto a ideii de reîntoarcere la monarhie îi doare pe cei mai mulţi. Este sfârşitul unui vis, este sfârşitul unei idei pentru care au murit oameni în închisorile comuniste. Şi mai sunt confruntaţi cu o altă evidenţă:

Partida regala în politica românească post decembristă a fost extrem de slabă şi în momentul decesului lui Corneliu Coposu şi-a pierdut unul din cei mai lucizi susţinători. Iar „regaliştii” au suferit mai multe scindări tocmai datorită acţiunilor uneori de neînţeles ale Casei Regale. Nu vorbim aici de propaganda antimonarhie a regimului communist ci discutăm despre greşeli fatale făcute chiar de membrii Casei Regale. La prima lor vizita în România, în decembrie 1989, prinţesele Margareta şi Sofia nu vorbeau o boabă româneşte. Or asta a dat extrem de prost în faţa unei populaţii neinformate. Apoi căsătoria Margaretei cu un actor de mâna a doua nu a contribuit cu nimic la înălţarea ideii monarhiste în ochii opiniei publice. Comentând pe marginea nunţii princiare, scriitorul Nicolae Prelipceanu se declara dezamăgit în redacţia României Libere şi susţinea că poporul va lua în derâdere mariajul: „Uite cu cine se mărită fata Regelui”, a comentat cu năduf şeful secţiei de cultură al RL din acel moment. Şi acestea sunt doar câteva exemple.

Am sa închei într-o notă personală. Mă bucur că unchiul meu, marele aviator şi erou român al luptelor aeriene de pe frontul de est, comandorul Constantin Dacus Florescu, se afla în anticamera morţii şi nu i-a fost dat să vadă cum Regele căruia i-a jurat fidelitate în calitate de ofiţer al armatei române şi de care nu s-a dezis deşi ar fi putut să-şi păstreze rangul de ofiţer în noua armată populară, a abdicat a doua oară. Unchiul meu, Dumnezeu să-l odihnească, a plătit cu 17 ani de temniţă grea decizia de a fi un om de onoare şi de a-şi respecta jurământul pentru ţară şi Rege.

Clemy

Anunțuri