Partea a 2 a din Știu românii ce este capitalismul ?

O sa încep povestindu-vă o experiență care mi se repetă cel puțin odată pe an. Plătesc la mașină asigurare „All risks”-adică „Toate riscurile” sau – așa cum știm noi – din timpuri comuniste „Casco”. La început, prin anii 2000 când am făcut prima asigurare la Alliantz Țiriac totul a funcționat perfect. Dacă aveai un accident erai despăgubit corect. În ultimii ani însă am început să mă lovesc de un zid. Orice daună am, deși plătesc corect și la timp prima de asigurare, nu mai sunt despăgubită pentru toate efectele accidentului. O parte suportă Aliantz, dar altă parte mi se spune fără nici o jenă că nu intră în asigurare, deși asigurarea este „All risks”. Se procedează exact ca pe vremea comuniștilor, adică NU EȘTI DESPĂGUBIT INTEGRAL.

Mi se spune : „Doamnă, zgomotul pe care-l auziți dvs. nu este de la accident!

Eu le spun : Zgomotul a apărut NUMAI DUPĂ ACCIDENT- și tot așa.

Răspunsul cel mai amabil posibil este : încecați să ignorați zgomotul !!!, noi nu vă putem despăgubi. Până la urmă cedezi nervos și plătești separat ca să repari mașina că n-ai altă soluție. Am discutat situația cu cineva care are acest tip de asigurare în Occident. Nici vorba să nu fie despăgubit integral pentru o avarie. Aceeași corporație de asigurări Alliantz, care în Occident despăgubește integral în România NU aplică aceeași politică – DOAR SUMA PLĂTITĂ DE ROMÂNI ESTE ACEEAȘI în rest serviciile oferite de Alliantz Țiriac sunt doar pe jumătate. Pe de altă parte în București sunt doar 2 unități de service specializate pentru marca mașinii ( altă corporație ) care se ocupă în principal numai de mașinile aflate în garanție. Dacă mașina a ieșit din garanție: Dumnezeu cu mila! Încerci să te descurci cum poți.

Alt exemplu : firma Bosch.

Cumpăr o centrală termică de la o firmă renumită ca să fiu sigură că am garanție și service serios. Aiurea !!! Ți-ai găsit seriozitate ! Chem service-ul în garanție pentru că se aude un șuierat vine un specialist care-mi spune povești despre panouri solare. Eu îi spun -nu este cazul, noi nu folosim panouri solare el tot pe arătura o ține. Pleacă. Șuieratul persistă. Chemăm din nou service-ul. ș.a.m.d. Corporația Bosch nu oferă aceleași servicii în România pe care le ofera în Occident. Deși dacă vom compara prețurile de vânzare ale acelorași produse acestea sunt mai mari decât în Occident.

ING-Bank, cât timp am lucrat cu angajații de la ghișeu, a fost un coșmar : aroganți, cu nasul pe sus, etc. Acum, când am trecut pe online, totul merge perfect. Cu o singură excepție : deși operez singură în conturi, deci ar trebui să fie reduse comisioanele bancare, ACESTEA S-AU DUBLAT. Am întrebat în țara mamă a băncii, Olanda, dacă au fost dublate comisioanele -NICI VORBA – acestea au fost dublate NUMAI ÎN ROMÂNIA. Din nou SUMELE PLĂTITE DE ROMÂNI SUNT DUBLE.

Aceeași poveste putem s-o remarcăm și la :

  • Prețul gazelor – care este mult mai mare decât cel plătit de occidentali
  • Prețul electricității – mai mare decât cel din Occident

Pe de altă parte auzim: fraudă de 2 mil eur la Alliantz făcută de un agent de asigurări. Cine plătește aceste pierderi?

România este împânzită de corporații, ale căror interese se întrepătrund și care, de cele mai multe ori se ajută unele pe celelalte. Se încearcă monopolizarea anumitor activități de către 1-2 corporații, astfel încât nu mai există concurență, iar românii sunt obligați să înghită nivelul calitativ prost al serviciilor oferite.

Concluzia:

România este folosită de corporații doar ca piață de desfacere cu prețuri mult mai mari, fără să asigure service la nivelul celui din Occident. Când este vorba de garanție sau service, de foarte multe ori, totul se termină într-un dezastru !

Vor doar să ne ia banii la prețuri aproape duble față de Occident fără să asigure același nivel de calitate al serviciilor, a întreținerii produselor cumpărate de la marile corporații. Și lista poate continua.

Aveți și voi exemple de servicii oferite de corporații ?

Ce părere aveți? Sunteți multumiți?

Ar fi interesant de adunat exemple, de discutat și de comparat activitatea unor corporații în România cu cea similară desfășurată de acestea în Occident. Situația prezentată mai sus este gravă în România, dar începem s-o găsim prezentă cam peste tot. Sora-mea care este contabilă la o firma din California îmi spune că cea mai recenta și cinică glumă din US referitoare la corporații este acum :

„Corporația noastră este capitalistă la profit ( îl luam doar noi ) și socialistă la pierdere ( o împărțim cu toată societatea )”.

Să nu uităm că și în Rusia 95% din firme sunt corporatiste.

Dacă în America este așa, ce să mai spunem de România ?

Despina

Anunțuri