Pentru-ca stirile sunt oricum destul de triste si din directia sportului – rege , in campionatul nostru national plin de spagi si coruptie si de arbitrii si conducatori de cluburi numai buni de bagat la puscarie , m-am gandit ca azi sa abordez un subiect legat tot de fotbal dar mai lejer, si anume situatia nationalei de fotbal care mai bifeaza o ratare in runda calificarilor ptr un Campionat Mondial .

Ideea mi-a venit in timp ce ma uitam la un meci de fotbal al primei ligi de fotbal american (Soccer Major League), meci extrem de spectaculos intre Columbus si Salt Lake .
Numele respectivelor echipe nu spun nimic in Romania si probabil spun foarte putin chiar si in Statele Unite dar meciul de calitate al celor doua echipe si entuziasmul galeriilor, m-au facut sa-mi pun urmatoarea intrebare:cum se face ca reprezentanta nationala a unui sport care are statut de cenusareasa a reusit sa se califice la ultimele campionate mondiale iar echipa nationala a unei tari in care fotbalul are un statut venerat reuseste sa rateze si cea de a treia prezenta consecutiva la un campionat mondial?

Se vorbeste mult de generatia de aur a fotbalului romanesc. Ma rog, Hagi & comp au fost o generatie valoroasa dar daca privim doar prin prisma rezultatelor, atunci vedem ca in afara calificarilor din grupe la doua campionate mondiale, reprezentantii acestei generatii nu au castigat nimic la nivel de echipa nationala.

Sigur, unii dintre reprezentantii acesti generatii ca Gica Popescu de exemplu, au castigat cupe europene cu echipe de notorietate ale Europei.
Urmasii lor, Mutu & comp, au reusit chiar mai putin – desi individual reusesc prestatii decente la echipele de club.

La inceputul anilor 90 s-a spus ca doar faptul ca fotbalistii romani valorosi nu au reusit sa joace la echipe din strainatate , i-a facut pe acestia sa puna mai multa ambitie in jocurile nationalei.
Partial adevarat, mai ales ca incepand cu 1990, diversi sportive au vazut in prestatiile bune de la nationala un pasaport ptr un contract foarte manos la o echipa de club puternica din Europa.

Iar acest mic amanunt nu a scapat unor impresari dezghetati , care au reusit sa-si impuna protejatii in echipa nationala chiar daca performanele individuale nu le-ar fi permis asta.
Cazul cel mai flagrant este Adrian Mutu care dupa ce a fost dat afara de la Chelsea ptr jocul prea putin convingator si „comportamentul nesportiv” de consumator fidel de droguri , a fost mentinut in echipa nationala ptr a-si gasi o alta echipa de club.
Pentru aceasta generozitate , Mutu a rasplatit nationala cu prestatii – in cel mai fericit caz – modeste.

Aceasta fiind situatia imi permit sa las finalul deschis si sa pun cateva intrebari:

1.Ce se poate face ca echipa nationala de fotbal a Romaniei sa nu devina o … „ciuca a batailor” ?

2.Care ar fi antrenorul potrivit ptr a depasi situatia actuala?

(Clemy)

UPDATE :

Aceasta postare trimisa de Clemy acum aproape o luna , in care este abordata o tema la fel de importanta ca si politica , a vazut abia astazi lumina .. blogului , din motive obiective !

Numai bine , zic eu , pentru ca deja acum putem sa raspundem la intrebarea a doua , pusa de Clemy !!! 😉

La prima intrebare insa , despre cum o sa reuseasca Razvan Lucescu sa evite transformarea echipei nationale de fotbal a Romaniei in „ciuca batailor” , sincer , cred ca nimeni nu stie !
Nici macar Lucescu -junior ! 👿

eheeeee !!! 🙂 🙂 🙂

Reclame