Vă readuc în atenţie pe fraţii noştri basarabeni.  Pentru ca altminteri critica pe care am făcut-o producţiei de săptămâna trecută ar rămâne doar o acţiune de „scuipin”, de n-aş  arăta şi varianta pe care eu o consider bună pentru prezentarea problemelor din Basarabia. Sper ca materialul de mai jos să ajute mai mult la înţelegerea situaţiei reale decât „Basarabia lui Dumnezeu”. Aveţi ocazia să faceţi o comparaţie.

Şi poate pretenu de stânga să înţeleagă mai uşor la ce m-am referit atunci când i-am răspuns că „toţi suntem ignoranţi..”. În direcţii diferite şi diferite procente, că doar suntem oameni diferiţi. Şi poate că relaţia pe care o avem aici să ne ajute să reducem câte puţin din problemă. Fiecare cât consideră că trebuie şi cât poate.

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Cocieri. Moldovenii din Cocieri şi Corşova plătesc impozitele la Tiraspol. „..Io cu minşinoşii şi cu tâlharii iştia nici nu vreu să stau di vorbă…. di şinşpi ani di zile munşesc în Italia. În Europa, nu în ţara asta di proşti şi di minuni…”…. „..a fost luptă şi măşinare di carni di om… dar în zadar..”.”..totuşi odată şi-odată a să să răscoale poporu…a să răscoale..”…

Chişinău. „Mai bine o zi vultur decât o viaţă oaie !”….. „politica e un lucru murdar şi mârşav..”

Tiraspol. Cetăţenii transnistreni nu există dpdv al dreptului internaţional. Aşa că guvernul comunist de la Chişinău a permis ca peste 500 de firme transnistrene să fie înregistrate în RM.  Conducerea de la Chişinău luptă pentru Moldova sau împotriva propriului popor ? Absolvenţii Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol s-au fotografiat cu banderolele tricolore pe tancul din centru. Nu au manuale, nu-şi pot folosi limba şi grafia latină acolo. Ce viaţă au de trăit ?
Putem sau nu vorbi de eroism aici ?

Oamenii vii, unii, încă, care trăiesc istoria acum. Nu la 1940, nu la 1800…. Pe propria piele. Oameni din acelaşi sat care nu ştiu dacă trăiesc in Moldova sau Transnistria. O tragedie care încă respiră nu doar cranii albe ce dau bine-n poză. Nu e nici o fluturare de drapele roşii, verzi sau tricolore, nici o muzică folk, nici o urmă de naţionalism ieftin. Este o rană deschisă încă, nu o amintire istorică.

O astfel de prezentare cere imperativ o reacţie de sprijin a comunităţii internaţionale. Pentru o problemă reală, acută, şi actuală. Nu o zăpăceşte cu perspective discutabile asupra istoriei şi istoriografiei. Problema este cum să trimiţi manuale pe net, în pdf, elevilor din Liceul „Lucian Blaga”, nu dacă Sima purta mustaţă, cămaşă verde sau chiloţi maro.

Cred că merită alocate 30 de minute pentru materialul ăsta.

Viq
Reclame