Gata.

În sfârșit a început campania electorală pentru Parlamentul European !

Am așteptat-o cu mare interes, pentru că, personal, aștept mult din direcția relațiilor România-Uniunea Europeană. Consider că dezvoltarea relațiilor cu UE este cel puțin la fel de importantă ca și dezvoltarea noastră internă ( justiție, autostrăzi, turism, agricultură, etc). Suntem o țară relativ mică și avem nevoie să aparținem cât se poate de strâns unei entități continentale puternice. Trăim, până la urmă, într-o lume care este într-o continuă luptă pentru resurse și piețe de desfacere și, fără să dramatizăm prea mult, ASTA-I VIAȚA REALĂ!

Fără îndoială că viitorul ne va cere să simțim că Europa este parte din noi și să ne implicăm în destinele ei așa cum simțim acum că România este a noastră.

Este foarte important să acționăm în această direcție pentru a nu încuraja sau chiar induce ( așa cum a făcut-o Adrian Severin în legislatura trecută ) o anumita poziție indiferentă a UE față de problemele Estului.

Cum putem noi să strângem cât putem de mult relațiile cu UE și, în același timp să contribuim la creșterea influenței și puterii acesteia în lume?

Eu cred ca prin: DIPLOMAȚIE, SOLIDARITATE și CONSECVENȚĂ.

Sunt o mulțime de lucruri de analizat aici. Câteva teme ar fi:

  1. care sunt punctele slabe ale UE ( lipsa constituției europene, resursele energetice, reașezarea sistemului financiar, problemele de mediu)?
  2. cum putem noi să contribuim la rezolvarea lor?
  3. cum putem noi să învățăm și să folosim din experiența UE aplicând-o practic în România?
  4. care sunt drepturile și obligațiile noastre în UE?

Temele de mai sus sunt, de fapt incluse în Programul PD-L și vor fi preluate de candidații noștri la Europarlamentare. Probabil că în viitor le vom discuta și analiza și noi pe fiecare în parte ca să le înțelegem mai bine. Numai după ce vom înțelege bine cele de mai sus și după ce vom reuși să progresăm economic astfel încât în viitorii 5 ani să fim apți să adoptăm moneda euro vom putea să ne considerăm integrați în Uniunea Europeană ( conform speech-ului Președintelui Traian Băsescu de la aniversarea Zilei Europei unite).

Pentru început însă să vedem cum s-a desfășurat precampania electorală și apoi, cum a început campania în sine.

În precampanie am asistat la o Conferință-Dialog intitulată : «Nimic politic-numai politică» în ziua de 4-5-2009 la Institutul Cultural Român susținută de doi dintre candidații PD-L la Europarlamentare: domnii Cristian Preda și Traian Ungureanu. La întâlnire au participat și alte nume importante: domnii Valeriu Stoica, Cătălin Avramescu precum și, bineînțeles deosebit de amabila gazdă: dl. Horia Roman Patapievici.

Amândoi candidații s-au purtat cât se poate de natural și firesc. Se simte că sunt oameni onești și că fac ceea ce fac din pasiune și convingere. Nu este nimic artificial în comportamentul lor. Au declarat că programul lor este programul PDL, că vor aduce de la UE tot ce poate ajuta ținutul pe care-l reprezinta ( Cristian Preda-cartierul Baba Novac iar Traian Ungureanu jud. Giurgiu).

Au mai afirmat că, dacă va fi necesar vor critica România – așa cum a criticat și Monica Macovei mersul Justiției, că nu au de gând să se alinieze la o direcție greșită doar pentru că așa este obiceiul sau cutuma – ca toți europarlamentarii unei țări să aibă aceeași opinie ( chiar dacă este proastă ) și că a critica constructiv nu înseamnă că faci un deserviciu țării tale. Se vedea că sunt stăpâni și siguri pe ei înșiși și că atunci când știu că au dreptate luptă până-n pânzele albe. Discuția dintre dânșii a fost firească și relaxată. Pe primul loc a fost subiectul despre necesitatea ridicării nivelului activității politice în România de la faza de POLITICĂ la faza de POLITIC.

În România se desfășoară acum o vânzoleală POLITICĂ adica o activitate dezordonată în care funcția critică a societății este anihilată și în care automatismul uneltirii și defăimării înlocuiește în întregime orice tentativă de lămurire a adevăratelor probleme din societate.

Este nevoie să depășim această brambureală care ne ține pe loc și să trecem la faza de POLITIC – adică să începem să ne organizam și să gândim critic fiecare pas pe care-l facem pentru a putea administra efectiv și organiza societatea.

S-a discutat și despre politețe tot ca o formă de organizare. Există niște reguli de comportament ( o organizare a lor ) care ne fac viața mai simplă și dezvoltă respectul reciproc care înlesnește conviețuirea în societate.

Cei doi candidați sunt hotărâți să-și pună la dispoziția cetățenilor obișnuiți acumulările lor intelectuale, energia lor, capacitatea lor de organizare, să discute și cu vecinul care este vânzător la Cora sau bodyguard în altă parte, pentru a afla problemele societății și a încerca să le găsească rezolvare. Cei doi doresc să poarte discuții serioase și reale și pe blogurile pe care le-au deschis, declarând că se așteaptă la dezbateri autentice și profunde cu noi, bloggerii.

Blogurile personale au fost create de cei doi considerând că este un spațiu în care pot explica mai pe larg lucruri care în mod obișnuit, la aparițiile TV, nu au timp să le detalieze. Așteapta și de la noi aceeași abordare și implicare serioasă.

Dl. Cristian Preda ar dori să poarte discuții profunde și cu politicienii care se consideră de stânga, din opoziție, și care critică în mod constant PD-L ( din păcate aceștia nu au fost prezenți la conferință, deși au fost invitați).

Au fost și intervenții din sală, de lămurire a diferitelor probleme de mai sus. Cea mai nepotrivită intervenție a venit din partea unui domn mai în vârstă care s-a prezentat ca reprezentând Grupul pentru Dialog Social și care a încercat o relaționare între «intelectuali» și fiica Președintelui Elena Băsescu. A fost rugat să clarifice întrebarea dar nu a putut să o facă.

La finalul conferinței cei doi candidați au fost aplaudați de sala urmând mulțumirile lor. Am plecat gândindu-mă la un viitor optimist pentru România.

După această conferință concluzia mea este că cei doi candidați au un potențial natural de a fi politicieni onești, de calibru și reprezintă persoane care vor avea un cuvânt de spus în politica europeană românească. Primii 1-2 ani vor fi preponderent o perioadă de acumulare în care vor asimila o mulțime de cunoștințe privind mersul efectiv, direct al Parlamentului European. Sunt convinsă că vor fi foarte activi și că vor face tot ce le va fi posibil pentru întărirea poziției României în Europa și a UE în lume.

În această lună a început să se desfășoare campania electorală. La deschiderea campaniei PD-L pentru europarlamentare (sâmbătă 9-5-2009) a fost invitat și președintele Băsescu, care a dorit să facă un apel către populația României, către cei care se ocupa de mobilizare, astfel încât procentul de participare la vot al populației să fie cât mai ridicat. Având în vedere că se prognozează o participare destul de redusă, Președintele a cerut ca această campanie să se bazeze pe activitatea dusă de candidați în interiorul țării, în județe, de la om la om, din casă în casă:

«O națiune care gândește în spirit european este o națiune care participă la vot. Românii au responsabilitatea de a merge la vot – este cartea noastră de vizită în Europa. Este un test al atașamentului nostru față de valorile europene»

( Președintele Traian Băsescu)

După lansarea acestui mesaj Traian Băsescu a mulțumit pentru invitația la deschiderea campaniei PD-L (singurul partid care care nu-și înjură Președintele).

Să nu-l dezamăgim și să-i convingem pe români să voteze arătându-le că vorbele de mai jos nu sunt numai niște cuvinte goale:

«PD-L – la Bine și la Greu»


Despina VeșteaUpdate:

Dacă televiziunile lu pește stricat nu dau las că dăm noi:

Reclame