Săptămâna asta am călătorit prin ţară, pe la diferite fabrici cu un occidental care cumpără marfă din România de  vreo 14 ani. Voi înşira succint câteva secvenţe mai interesante şi apoi voi  încerca să comentez :
Ziua 1
-Călătorie cu avionul.Se repetă secvenţa  obişnuită pentru mine, de foarte mulţi ani ,în care un grup  de turişti străini care călătoreşte  cu acelaşi  avion cu noi face poze comparând cu  o antichitate aparatul  «ATR  CU ELICE» cu care urmează să zburăm.Se pornesc motoarele. Ajungem în faţa pistei de decolare,după care ne oprim  şi pilotul anunţă o defecţiune electrică minoră.Ne întoarcem, se repară cu voioşie defecţiunea electrică, dar unul dintre  turiştii străini REFUZĂ SĂ MAI ZBOARE-întrucât a fost molestat  psihic.Coboară din avion şi pleacă.
-Tatonez abordarea de subiecte politice cu cetăţeanul capitalist occidental care urmează să voteze şi el, bineînţeles , la 7 Iunie 2009-doar începem să fim ca fraţii ! !
Constat confuzie : adică deşi este un capitalist sadea –(munceste de rupe ,câte 12-14 ore pe zi, NUMAI CA SĂ FACĂ PROFIT ,are puţini angajaţi extrem de eficienţi ,selectaţi astfel încât să fie disponibili aproape în orice moment,şi nu este de acord cu ajutorul acordat băncilor  de către STAT ,)continuă să creadă că Obama este mai bun şi mai educat decât Bush.
Este  extrem de debusolat în privinţa atitudinii pe care trebuie s-o aibă privind emigranţii care  le-au dublat  populaţia  în  ultimii  25 de ani ( în 1986-populaţia ţării era de 9 mil de locuitori –astazi este de aproape 17 mil-într-o  o ţară care are suprafaţa Olteniei)
Ziua 2
Din discuţiile  cu cei  de la fabrică constat ca : oraşul având un primar liberal –conducerea fabricii va vota cu aceştia (ca de obicei,votează numai cu cine este la putere).Nu intru în polemică dar afirm ca nu mă mai uit la televizor de aproape 6 luni pentru că manipulează iar ca să înţelegă cu cine voi vota pomenesc numele lui Vasile Blaga ( fiind in Ardeal nu departe de Oradea )
Constat că oamenilor din fabrică le este încă frică( de conducere) ca  să-şi facă cunoscute opiniile politice.
De la capitalistul meu occidental aflu că NU SE VA DUCE LA VOT în 7 Iunie 2009- pentru ca NU ESTE DE ACORD CU NICI UN PARTID .
Până  în acel moment am crezut că  poziţia este tipic românească.
Realizez în acest fel că şi în Occident domneşte confuzia ,întrucât şi acolo, partidele  una spun şi alta fac . Aproape toate partidele discută şi aplică  o anumită  egalitate economică  (welfare ) extrem de periculoasă cu care mic burghezul meu nu este de acord  întrucât el munceste de rupe, iar marocanul pe care-l angajeaza  este superficial ,atehnic ,şi-l  mai şi fură din când în când.
Ziua 3
-Nu discutăm prea multă politică ,dar aflu că în  oraşul în care trăieşte ( un punct de frontieră)- sunt  aproximativ 18 naţionalităţi diferite.
Că emigranţii la prima generaţie sunt foarte religioşi( mai ales musulmanii),dar că cei din  a doua şi a treia generaţie  încep să se apropie de valorile occidentale( în opinia lui).
-Aflu că fiind  legalizată marujuana,la frontieră este plin de baruri frecventate  mai ales de ceilalţi occidentali din jur (germani,belgieni,francezi)- marijuana contribuind substanţial la creşterea veniturilor populaţiei şi ale  oraşului.
Discutăm despre impozitul forfetar impus la noi –subiect la care explodeaza şi spune ca n-are nici un rost, întrucât chiar dacă o firma mică va câştiga la negru, tot câştigul ÎL  VA REINVESTI. Aşa fac firmele mici –nu cheltuiesc banii pe călătorii luxuriante-sunt spusele lui.
-Este plăcut surprins de faptul că România nu este de acord cu intrarea Turciei în UE( ?)
Ziua 4
Mergem combinat atât cu trenul –aproximativ 6 ore-dus întors  dar şi cu maşina aprox încă  3 ore dus intors.
Ce poţi face în tot timpul călătoriei ?  Doar să  vorbeşti şi sş dormitezi.
-Plecăm dimineaţă cu un Intercity –la clasa 1.-condiţii moderne, chiar occidentale.Poţi lucra cu laptopul,ai wireless.
Deodată însă vine « Naşul » -pentru  verificat biletele, dar care, la un moment dat se întoarce şi intră în vorbă  cu alţi călători ( cred că ingineri automatişti  de meserie) cu care schimbă bezele liberale .   «  Naşul »  declară că el doreşte să simtă pulsul ţării  şi că cel mai bine se poate edifica în trenuri şi în pieţe.Începe să recite cu  voce puternică versuri alegorice de Mircea Dinescu .Afirmă că aşa suntem noi românii- nu putem finaliza nimic  ,eşuăm mereu  finalul fiind unul pesimist şi depresiv ( un fel de Mioriţa)
În acel moment realizez că de fapt controlorul de bilete   FACE PUR ŞI SIMPLU CAMPANIE ELECTORALĂ DE TIP 322, mă enervez ,las ostentiv cu coperţile în sus cartea pe care începusem s-o  citesc – « RECONSTRUCŢIA DREPTEI » ca sa mi se vadă orientarea politică, şi încerc să-l opresc din campania  electorală ,scuzându-mă că-l deranjez şi întrerup  punându-i întrebări profesionale : când ajungem la Predeal ?, cât stăm ?, dacă se pot cumpăra bilele în tren ?
S-a oprit din campania electorală vocală ,dar tot a continuat să discute cu ceilalţi « intelectuali » pe un ton însă  mai scăzut, uitându-se toţi  pieziş la mine.
-La intoarcere ,tot cu trenul, ce să mai discut cu capitalistul meu ? Ajung să  mă mai clarific încă o dată  cum este cu homosexualii – de ce sunt  şi ei oameni la fel ca toţi ceilalţi – în condiţiile în care la noi înţeleg că se votează o lege în care nu sunt recunoscute uniunile între aceştia.( deşi legătura lor este deja legalizată în alt stat UE)-ciudat !

Concluzie :
Am fost surprinsă de solidaritatea care mi s-a garantat  privind perioada de criză , de tenacitatea cu care occidentalii reacţionează mai ales în aceste timpuri grele.  Mi s-a garantat verbal că luptăm împreună ca să supravieţuim.Că trebuie sa fim cei mai buni, cei mai profesionişti .Am simţit că se înverşunează să supravieţuiască ca să-şi demonstreze lor înşişi că sunt cei mai buni . Este un lucru extraordinar să auzi astfel de lucruri întrucât îţi induc şi ţie aceeaşi stare de spirit optimistă care te face să mergi mai departe ca să învingi.
Paradoxal,a fost un fel de certificare a  doctrinei pe care o susţin şi eu pe bloguri prin  lozinca « PDL- La Bine şi la Rău» tot împreună suntem.
Partea cea mai surprinzatoare a concluziei  pentru mine este că, pentru prima dată, de atâţia ani am simţit că am fost tratată ca find  PARTE A UNIUNII EUROPENE,că împreună vom trece peste criză şi că vom lucra împreună încă 10-20 de ani.
Ceea ce pentru mine nu-i puţin !
Pe de altă parte sper sa-l fi convins şi eu pe mic burghezul meu să se ducă la vot în 7-6-09, explicându-i că nu-i  poate lăsa pe alţii să-i decidă propriul său viitor. Ceea ce pare să-l fi ambiţionat.

Despina Vestea

PS
Bineînţeles că există o limită a cooperării mutuale .Pe care trebuie imediat s-o sesizezi şi s-o opreşti  ferm şi cu atenţie .Limita la care poate ajunge un capitalist sălbatic este să abuzeze  de politeţea şi bunul tău simţ  încercând să profite prea mult.
La aceasta problemă mi s-a dat un raspuns mai demult. Mă plângeam că sunt exploatată, că muncesc prea mult,etc.
Răspunsul a fost : «Tu eşti de vină, pentru că te laşi exploatată»
Să ţinem cu toţii minte acest lucru ! !

Reclame