In plină campanie pentru alegerile parlamentare europene, clasa politică şi comunitatea jurnaliştilor din România se agită în aflarea răspunsului la întrebarea : va candida Traian Băsescu pentru un nou mandat de preşedinte în noiembrie ?

Întrebarea, departe de a fi hamletiana, dă pâna la urmă măsura capacităţii de înţelegere redusă a faptului că România este parte a Uniunii Europene şi că, de bine de rău, atat populaţia cât şi clasa politică,  trebuie să se obişnuiască cu această nouă realitate.  Dacă asupra capacităţii de înţelegere a castei jurnaliştilor şi a politicienilor dâmboviţeni  nu mai este cazul să insistăm, trebuie să admitem că întrebarea are şi un sens ascuns : demoralizarea simpatizanţilor PDL şi ai preşedintelui. În fond, există şi precedentul Emil  Constantinescu, când preşedintele în funcţie al României  şi   liderul  informal al  CDR, a renunţat să candideze pentru un nou mandat şi a lăsat Convenţia, şi în special PNŢCD,  fără busolă într-un an electoral extrem de greu.

Iată deci că, întrebat încă odată asupra propriilor intenţii, Traian Băsescu  a răspuns din nou că nu s-a hotărât încă. Dacă răspunsul preşedintelului nu mai reprezintă o noutate, în ultimul puseu de agitaţie pe tema prezidenţialelor a intervenit şi Ambasada Austriei, ambasadă care este citată de Newswin, într-o ştire care vine şi cu o noutate : în cazul în care Traian Băsescu nu va candida pentru un nou mandat, Emil Boc va fi candidatul PDL. Ştirea a cutremurat redacţiile bucureştene şi a adunat în studiourile televiziunilor româneşti grămadă de analişti care s-au minunat de perspectiva candidaturii premierului.

Mare noutate ca preşedintele PDL să intre în competiţia prezidenţială în cazul în care Traian Băsescu renunţă la aceasta onoare !!! Celor care se minunează  la auzul acestei ştiri le amintesc că atât Mircea Geoana, cât şi Crin Antonescu sunt, la rândul lor, preşedinţii  propriilor formaţiuni politice, respectiv PSD şi PNL. Iar faptul că ambasada se dezice vehement de documentul publicat de Newswin (aceeaşi agenţie care a reuşit contraperformanţa de a transforma Romania în focarul gripei porcine traducând extrem de aproximativ un articol din New York Times) este pur şi simplu un amănunt. În fond ambasada Austriei nu se află la primul derapaj şi  probabil că se află déjà sub strică supraveghere a Ministerului de Externe Austriac  şi este evident că în interiorul respectivei  misiuni diplomatice există o persoana aflată pe stat dublu de plată : al Vienei şi a lui Sorin Ovidiu Vântu. Iar cetăţenia respectivei cârtiţe nici nu mai are importanţă.

Şi totuşi de ce nu clarifică Traian Băsescu situaţia şi nu dă un răspuns ferm  privind candidatura sa pentru un nou mandat ?

Personal cred că Traian  Băsescu, deşi ştie că va candida din nou în noiembrie, nu vrea nici să-şi dezvăluie propria strategie electorală şi îşi lasă contracandidaţii, repectiv pe Mircea Geoana şi Crin Antonescu să se bată cu fantomele. Cum strategia electorala a acestora se bazează pe atacurile la adresa lui Traian Băsescu şi pe acuzarea acestuia de toate necazurile reale sau inventate ale României, dacă candidatura acestuia devine nesigură, cei doi vor fi forţaţi să se lupte între ei pentru a ocupa prima poziţie în cursa ptr Cotroceni sau să se lupte cu premierul unui guvern care se luptă cu criza economică mondială. În plus, în timp ce cei doi prezidenţiabili bat ţara în lung şi în lat, într-un moment greu criticând guvernul şi preşedintele, Traian Băsescu va putea spune că în loc să macine cuvinte pe la diverse televiziuni a fost în permanent contact cu guvernatorul BNR şi premierul. Cu alte cuvinte a pus osul la muncă. Iar întrebarea pe care le-o va adresa contracandidaţilor săi la prima dezbatere televizată va fi urmatoarea :”Şi voi ce aţi făcut în acest timp ?”.

În plus este înca devreme pentru ca Traian Bîsescu să intre în cursa pentru un nou mandat cu motoarele turate la maxim. Suntem abia la mijlocul lui mai, urmează luni de vară în care românul va fi mai mult tentat să iasă la gârlă, la iarbă verde, la mare sau la munte, decât să stea conectat la ultimele ştiri politice. În septembrie, când românul se va întoarce din concedii, şi va începe culesul viilor, Traian Băsescu îşi va anunţa probabil candidatura pentru un nou mandat de preşedinte. Iar în acel moment în cursa pentru Cotroceni vor fi rămas doar acei candidaţi cu adevarat importanţi, repectiv domnii Geoana şi Antonescu şi poate da, poate nu, Radu Duda. Cât despre valul de simpatie de care se bucură încă Gigi Becali şi susţinătorul său de ultimă oră, CV Tudor, acesta va fi probabil mult diminuat.

Clemy

Reclame