V-aţi gāndit ce multe afli despre cineva observānd doar, cum se distrează?…
Din capul locului trebuie să spunem că, oricātă distracţie ar īncape-n lumea asta, tot e prea puţin! N-ajunge!
Şi că, observānd cum se distrează, omenirea īn cea mai mare parte a ei, mai ales cea civilizată, īn general, n-aş putea spune că evoluează, nici măcar…īn cadrul speciei! Absolut īntāmplător am dat, mai deunazi, peste o scenă( la ştirile TVR!) dintr-o distracţie de sezon populară īn Australia.Īn surprinzătoarea şi inepuizabila rezervă de entertaiment a lumii, avalanşa de pepeni roşii făcuţi zob pe un fel de pistă de alunecat īntr-o fericire hilară a protagoniştilor, pe care am văzut-o acolo, poate figura la loc de cinste alături, poate, de “tomatina” de la Bunyiol, din Spania, cānd, la sfārşitul lui august, datorită miilor de oameni care se bat frenetic cu roşii ziua-ntreagă, străzile devin rāuri de bulion!
Memorabilă şi scena cu pepenii trasformaţi īn saboţi pentru un concurs tot din acea pepeniadă de pe continentul australian. Dar cea mai tare fază din distracţia populară de la antipozi mi s-a părut aceea īn care un individ spărgea dovlecii cu dovleacul propriu. Năucitoare frenezia cu care spărgea bostan după bostan, ca să nu mai vorbesc de īncāntarea pe care o producea reprezentaţia asta spectatorilor!

Drept să spun am avut un moment de mulţumire cam răutăcioasă, gāndindu-mă că puzderiei de emisiuni cretine şi cretinizante de pe sticlele autohtone, li se mai pot asocia şi “linkuri” de prin alte părţi! Şi pānă la urmă, recunosc, m-a şi distrat dezmăţul acela cu pepeni roşii aducāndu-mi aminte de 1 mai muncitoresc, de roşul belicos al steagurilor şi al tricourilor, de ” bulioanele lingvistice” din talk-shaw-uri, de “bomba vanghelie” de distrugere-n masă a culturii romāne, de freamătul şi uralale mulţimii īnghesuindu-se la troaca cu mici, de frenezia snob-războinică a penelismului roşpetrol ridicată la rang (preţios-ridicol) de politică naţională!

Dar şi de acel bulă-n ambalaj de vorbe parpalii dānd iama prin bostănărie īnsetat de (şi după) urcuşul politic! Unul de la care nimeni n-ar avea pretenţia să spargă pepenii cu căpăţāna dumnealui cea peren inscripţionată pentru cartea de istorie de către un “tovarăş şi pretin”! Nu-i nevoie pentrucă, īn locul loviturilor dovleceşti, e suficient să-şi scuipe panseurile prefabricate, ca pe sāmburii unui bostan īnghiţit pe nerăsuflate, printr-o mitralieră electorală. Răsune oborul! Dăbuleniul! Ţara! Trala-lalala-lalala-lalala-lalalalala… Mai că-ţi vine s-arunci cu lubeniţe-n bostănei şi cu bostănei īn roşii! Şi cu orice apuci īn dovleceii aceia mititei, mititei! Cum mai sfārāie ei!… Ce distracţie!

Nora Damian
Anunțuri