Alegerile ptr Parlamentul European s-au incheiat si desi se mai numara inca voturile, cateva concluzii tot se pot trage:

1.PSD si PDL sunt umar la umar practice in intentiile de vot ale electoratului si campania schizoida dusa de Mircea Geoana de subminare a Guvernului din interior a avut efecte perverse care nu s-au decontat in dreptul voturilor PSD.

2.PRM a redevenit un partid important pe scena politica gratie presei romanesti care a orchestrat campania “free Gigi” si, pe valul de emotie creat de arestarea-eliberarea pascala a lui Gigi Becali, a reusit sa ii trimita pe cei doi la Bruxelles.

3.PNL a inregistrat un scor mai slab decat cel de la alegerile din noiembrie anul trecut iar esecul va fi decontat de noul presedinte al liberalilor, Crin Antonescu.

4.Contrar aparentelor, alegerea Elenei Basescu ca deputat in Parlamentul European are si parti benefice pentru partid.

Sa imi explic teoria.

Atat PSD cat si PDL sperau intr-un scor categoric la alegerile europene pentru a stabili care este partidul numarul 1 din coalitie si, deci, pentru a-si calibra campania electorala pentru prezidentiale. Rezultatul mâlos care a reiesit dupa votul popular poate da PSD doar un avantaj relativ de maxim 1,5% pentru ca daca adunam procentele Elenei Basescu la procentele PDL, democrati liberalii ies pe locul intai.

Cu alte cuvinte, planurile initiale au cam fost date peste cap si prima lupta care se va da va viza nominalizarea comisarului European care revine Romaniei. La PSD Adrian Severin viseaza de mult la acest post dar a reusit contraperformanta de a se pune rau inclusive cu membrii grupului socialist din Parlamentul European prin declaratiile sale, asa incat sansele domniei sale de a fi acceptat de Bruxelles sunt minime. PDL cred ca a avut-o de la inceput in vedere pe Monica Macovei care este extrem de bine vazuta la Bruxelles dar care intampina o opozitie fanatica din partea PSD , PNL si PRM. Disputa pe tema comisarului European va zgaltai zdravan actuala coalitie de guvernare.

Campania electorala dusa de Mircea Geoana, care s-a erijat in seful opozitiei anti-Basescu, desi este presedintele unui partid aflat la guvernare, nu a fost taxata cum se cuvine nici de PDL si nici de Emil Boc. Probabil ca democratii sperau intr-un scor mai bun la aceste alegeri ptr a-i impune fostului ambassador la Washington sa-si revizuiasca radical comportamentul, in caz contrar PSD urmand sa fie invitat sa paraseasca Guvernul. Rezultatul relativ nefavorabil al PDL nu mai permite continuarea acestei strategii. Dar campania anti-guvern, anti-Basescu dusa de Mircea Geoana in tandem cu Crin Antonescu a reusit doar sa inmulteasca randurile nemultumitilor si dezamagitilor de politica autohtona care fie nu s-au prezentat la vot duminica, fie au preferat sa voteze cu PRM sau UDMR. Iar faptul ca PRM a obtinut aproape 10% din sufragii nu ii este de nici un folos liderului PSD, voturile obtinute pentru Parlamentul European nu pot fi transferate in Parlamentul de la Bucuresti. Nu mai vorbim ca pe plan international Vadim Tudor are statutul unui lepros.

Reverimentul PRM este consecinta directa a campaniei mizerabile duse de mass media, campanie pe care cu mandrie blogul nostru a fost primul care a botezat-o “free Gigi” dar si a votului de protest dat de o parte a populatiei. Sigur, presa romaneasca nu a fost total dezinteresata in campania de martizire a latifundarului din Pipera. Unii au intuit potentialul urias de audienta al telenovelei Becali iar altii au actionat pur si simplu la comanda patronatului propriu. Rezultatul este cel care se vede acum: un PRM cu aproape 10% din voturi si o mass media a carei credibilitate a atins subsolul.

PNL este cu siguranta marele perdant al acestor alegeri. Lipsit de strategie, cu un presedinte a carui viziune se rezuma la retorica gaunoasa anti-Basescu, cu o lista parlamentara jenanta (cap de lista Norica Nicolai, urmata de propria amanta), cu un grup de sefi de filiale inca fideli fostului premier Tariceanu, Crin Antonescu si liberalii nu aveau cum spera la mai mult. Este chiar de mirare ca nu au ajuns sub 10%. Este deci cazul ca liberalii sa mediteze serios asupra deciziei pe care au luat-o anul trecut de a nu participa la guvernare alaturi de fostii aliati din PDL si daca nu cumva este cazul sa-si reconsidere pozitia. Partidul ca intreg s-ar putea sa nu fie gata pentru o astfel de decizie radicala, dar probabil personalitati si chiar filiale intregi sa inceapa sa isi caute un loc mai apropiat de soarele binecuvantat al guvernarii.

Trimiterea Elenei Basescu la Bruxelles are marele merit de a o scoate pe mezina presedintelui de pe prima pagina a tabloidelor romanesti. Sigur, baruri, cluburi si restaurnate se afla si la Bruxelles, doar ca presa romaneasca nu isi poate permite sa trimita desanturi de paparazzi la Bruxelles doar ca sa o spioneze pe EBA. Cu alte cuvinte subiectul tampitei, agramatei fete a presedintelui este ingropat pentru presa tabloida. Un mare avantaj pentru PDL si Traian Basescu personal. In plus, EBA s-a comportat nesperat de bine in campania care a trecut si a fost mult mai activa decat multi alti militanti ai partidului cu state vechi de plata.

Inca un cuvant despre PNTCD care nu reuseste sa sara de 2%. Este cazul ca militantii partidului, atati cati au mai ramas, sa decida ingroparea demna a acestui partid prin absorbtia cu PDL sau PNL. Existenta fizica a partidului condus de Maniu-Mihalache-Coposu s-a terminat de mult si partidul are nevoie de o iesire din scena demna. Spun asta pentru ca nu cred ca PNTCD mai poate fi revitalizat la o decada de la ratarea intrarii in Parlament.

Clemy

Reclame