Am lăudat la vremea potrivită măsurile lui Boc pentru a face puţină ordine privind corectitudinea desfăşurării procesului electoral.
Chestie mai importantă decât sucesul uneia sau alteia dinte formaţiunile politice, din motive evidente.

Ieri şi-a iţit căpşorul următoarea mutare, absolut necesară după demenţa care a făcut uninominalul harcea-parcea, reuşind să bage jumătate din parlamentarii PNL plasaţi sub primul loc desemnat de alegători în noiembrie.

„PDL a propus în cadrul coaliţiei de guvernare modificarea legii uninominalului, astfel încât alegerile în colegii să se facă pe sistemul „învingătorul ia mandatul”, adică cel care câştigă cele mai multe voturi câştigă mandatul de parlamentar. S-ar elimina astfel situaţiile create în noiembrie, când au intrat în Parlament candidaţi plasaţi pe locul al doilea sau chiar al treilea într-un colegiu, iar candidaţi care au câştigat primul loc, cu cele mai multe voturi, au fost declaraţi perdanţi.”

OLE !
După ce sinistra alianţă PSD-PNL a făcut ce-a vrut ea din uninominal, a venit, se pare, rândul PDL să-şi spună şi el părerea. Nu pot spune decât : „Dă Doamne !”
Dar ..dă ?
Rămâne de văzut.
Pentru că Hrebenciuc Viorel e de părere că :
„..A fost o discuţie în coaliţie, dar părerea noastră este că un asemenea proiect nu e de actualitate”.
Nu e de actualitate !!!
Spune asta pentru că principiul simplu, clar, dur, dar şi normal, „învingătorul ia totul” a fost semnat şi susţinut de domnia sa pe proiect la momentul modificării legii electorale.
Atunci „era de actualitate” pentru că PSD era pe cai. Mari. Sau aşa credea. Şi părea că sistemul îl avantajează.
Acum nu mai e.
Şi dacă nu mai avanajează PSD, nu mai e bun.

Pentru că pur şi simplu sistemul de vot, în concepţia PSD, trebuie să fie „BUN” pentru partid.
Problema e că a fi „bun” pentru o formaţiune politică, indiferent care e ea, nu este obligatoriu acelaşi lucru cu a fi „BUN” pentru tot electoratul.
Este bun pentru tot electoratul şi pentru toate formaţiunile politice existente, atunci când e „CORECT”.
Iar un sistem de vot „uninominal” în care ce ce este ales pe primul loc într-o secţie electorală NU intră în Parlament, beneficiind de aceasta cel de pe locul 2 sau 3, este după părera mea incorect.

Este un element important prin care PSD dovedeşte că este un partid cu o doctrină fals populară, cu o demagogie evidentă ce ar trebui să dea de gândit serios oamenilor cinstiţi care îl mai susţin încă.
Cu atât mai mult cu cât ceea ce îngrijorează acum PSD-ul este că un vot corect va arunca foarte probabil peste bord partidul tâlharilor apolitici PNL, pe care măsura asta îl trimite acolo unde doreşte de fapt electoratul.

Media, tâmpită ca de obicei, observă că „PDL scoate prin lege PNL din Parlament..” şi remarcă drept neplăcut la PSD faptul că Vanghelie îl caută pe Herodont pe „Goagăl”.
Canalizând continuu atenţia opiniei spre idioţenii de doi bani, fardând buboaiele grave cu fondul de ten a „agramaticismului”.
Pentru mine un PSD cu Vanghelie dar cu altă doctrină, ar fi super faţă de PSD-ul de acum din care Vanghelie să demisioneze.

Nu ştiu dacă vor reuşi să facă ordine în uniominal.
Dar e de ţinut minte ce vrea să facă PDL şi ce vrea PSD pe acest subiect.

Că ce vrea PNL, nu prea mai contează.

Viq & Chibiţ

Chibitz 1

Reclame