Recunosc că nu aş fi vrut să discut despre “înregistrările secrete” ale PSD de la reuniunea de la Tg. Măgurele, dar pentru că problema a fost ridicată pe blog, îmi voi expune acum câteva idei pe marginea acestui subiect:

  1. Înregistrarile difuzate de Realitatea TV nu au fost secrete şi au fost difuzate pentru a testa PDL.
  2. pentru a nu fi acuzaţi de lipsa solidarităţii guvernamentale, vorbitorii au fost aleşi cu grijă din rândul foştilor miniştri sau a liderilor de filiale. Liviu Dragnea este fost ministru de interne şi păstoreşte una din cele mai puternice organizaţii a PSD iar Radu Mazăre nu a fost niciodată un partizan al guvernării alături de PDL.
  3. PSD îşi continuă strategia de a fi şi în opoziţie (prin declaraţiile anti-Băsescu ale lui Mircea Geoană şi alţi lideri locali – Mazăre, Dragnea, Vanghelie) şi la guvernare . De remarcat că în această nouă campanie media, în afara lui Mircea Geoană, partidul a aruncat lideri care oricum nu mai au ce pierde la capitolul imagine şi încredere publică.
  4. Este de aşteptat ca de acum înainte atacurile să nu mai vizeze doar pe preşedintele Băsescu dar şi pe premierul Boc şi pe principalii miniştri responsabili cu economia din Guvern (Videanu-finanţe şi Blaga-dezvoltarea regională) în speranţa că agravarea crizei economice va eroda şi mai mult bazinul electoral al PDL.

Înregistrarea a fost catalogată drept “diversiune” inclusiv de Cristian Pârvulescu pe care nu îl putem învinui de simpatii pro PDL şi Traian Băsescu, deci a diseca firul în patru pe tema colocviului PSD este total contraproductiv. Aşa cum nu cred că merită nici să analizăm teoria conform căreia sceneta ar fi avut rolul de a bara orice tentative de a-l transforma pe Sorin Oprescu în candidatul supriză al toamnei.

Important va fi un alt moment al săptămânii care urmează. Odată cu trimiterea codurilor în Parlament pentru asumarea răspunderii, Guvernul se expune unei moţiuni de cenzură iar PNL şi-a anunţat deja intenţia de a recurge la acest instrument de sancţionare a Executivului. Rămâne deci de văzut dacă parlamentarii PSD, care au fugit din sala în momentul în care trebuia votată trimiterea lui Adrian Năstase în faţa justiţiei, se vor alia cu liberalii pentru a da jos guvernul Boc. Iar dacă PSD va vota alături de PDL şi moţinuea de cenzură a PNL va cădea, nimic nu-l va împiedica pe primul ministru să ceară public liderilor PSD să stopeze politica duplicitară de până acum. Ar fi cred momentul oportun pentru ca PDL să pună piciorul în prag şi să înceapă să răspunda sever şi obiectiv atacurilor venite din partea “partenerilor de guvernare” pentru că cu cât PDL se lasă atacat de PSD fără să răspundă, cu atât aceste atacuri se vor înmulţi şi se vor intensifica. Rămân la părerea sinceră că dacă PDL ar fi reacţionat ferm în momentul scandalului “mapei austriece”, apetitul PSD pentru un astfel de comportament ar fi fost tăiat brusc şi ireversibil.

PS: nu ştiu cum se raportează televiziunile româneşti la evenimentele de la Teheran dar citind presa am senzaţia că Iranul nu s-ar afla în plină fervoare revoluţionară. Lipsa de discernământ a presei româneşti în ceea ce priveşte evenimentele internaţionale cu adevărat importante este uimitoare şi dă dovada lipsei de profesionalism a unei bresle pentru care a ţine la current populaţia cu privire la evenimente ce depăşesc culoarea stutienului unei “vedete” sau bârfa politică de cea mai joasă speţă repezintă o sarcină mult prea grea. Asemănările acestei revoluţii iraniene cu evenimentele din decembrie 1989 este absolut frapantă cu deosebirea că pentru înlăturarea regimului Ceauşescu a fost necesară intervenţia mai mult sau mai puţin făţişă a cel puţin două servicii secrete, pe când bravul popor persan este singur în faţa unei teocraţii cu concepţii medievale.

PS2: scrisoarea parlamentarului European maghiar Laszlo Surjan are pe ea amprentele UDMR care pentru că nu are curajul de a se opune făţiş prezenţei EBA în rândurile europarlamentarilor PPE, au găsit un intermediar care să ridice această problemă. În plus, scrisoarea lui LS nu are ca obiect grupul parlamentar al popularilor de la Bruxelles (situaţia a fost tranşată de preşedintele grupului care a declarat că EBA se poate alătura cărui grup parlamentar doreşte) ci este destinată consumului intern. Ideea este simplă: să arătăm că şi Bruxellul se opune nepotismului prezidenţial.

Clemy

Reclame