Teheran. 20 iunie 2009.

Iranienii protestează.
Nemulţumiţi de regimul represiv şi de rezultatele alegerilor, considerate fraudate. Actualul regim iranian a reintrodus pedepse aspre pentru nerespectarea tradiţiei islamice vestimentare ce impune printre altele, femeilor, acoperirea completă, inclusiv a feţei. De fapt toate drepturile acestora sunt limitate, find considerate cetăţeni de categoria a doua, un fel de animale inferioare, domestice şi necesare. Ca oile, găinile, cămilele sau catârii.

Fătuca de alături, Neda Agha-Soltan, s-a nimerit pe una din străzile cu protestatari.

Caspian Makan, logodnicul Nedei, era în apropiere, la doar câteva străzi distanţă de zona Amir-Abad, unde aveau loc protestele.
Extrag câteva din cele spuse de logodnicul Nedei, la un interviu BBC :
.
Neda era împreună cu profesorul de muzică, într-o maşină blocată în trafic. Din cauza căldurii din interior, a ieşit practic timp de numai câteva minute, se pare, împreună cu tatăl său.
Atunci a fost împuşcată mortal. Martorii oculari şi capturile video arată clar că a fost împuşcată de paramilitari Basij, în hine civile ce s-au îndreptat deliberat spre ea. A fost împuşcată în piept.
A murit în câteva minute. Oamenii au încercat să o ia la cel mai apropiat spital, Shariati. Dar era prea târziu.
A fost foarte greu să obţin aprobarea autorităţilor de a elibera trupul ei. A fost dusă la morga din afara Teheranului. Oficialii de la morga a cerut cerut familiei să folosească părţi din cadavru pentru transplant medical de organe.
Nu au specificat ce anume se intenţionau să facă exact. Familia a fost de acord, pentru că au vrut să o îngroape cât mai curând posibil. (dacă famlia nu-şi dădea acordul, formalităţile ar fi fost mai greoaie !! n.r.)
Am îngropat-o în cimitirul Behesht-e-Zahra, în sudul Teheranului. Autorităţile ne-au cerut să o îngropăm în această secţiune, pe care se pare, au scos-o temporar din circuitul agricol pentru a face spatii pentru mormintele celor ucişi în timpul violenţelor de la Teheran din ultima săptămână.
.
Luni după-amiază, ne-am planificat un memorial de servicii la moschee.
Dar autorităţile paramilitare ale grupării Basij nu permit, pentru că acestea sunt îngrijorate că evenimentul va atrage atenţia.
Autorităţile sunt conştiente de faptul că tot Iranul şi toată lumea ştie despre povestea ei. Deci, de aceea nu au nevoie de un serviciu de memorial. Există teama că o mulţime de oameni s-ar putea reuni la acest eveniment.

Cum stau lucrurile acum, la noi nu se permite să avem nici un fel de adunări.

Vă rog să vă amintiţi Neda !
(BBC)

Neda Agha-Soltan, a fost inmormântată duminică.

.

O fătucă de 27 de ani, care nici măcar nu participa efectiv la protest. O victimă colaterală ? Colaterală la ce ? Nu era decât un om normal ce voia să trăiască normal.
Nu este colaterală. Dimpotrivă. Este simbolică. Reprezintă omul normal victimă a violenţei ilogice, iraţionale, împotriva drepturilor elementare, împotriva dorinţei fireşti de a fi tratat doar egal cu celalţi, chiar dacă organismul tău este singurul capabil să dea viaţă umanităţii (!!!). Lumea civilizată ia atitudine, precum se vede mai jos, într-o manifestaţie la Berlin.

Asta e în Berlin. Iar tragedia, hăt în Iran. Ce-are-a face asta cu noi ?!
Are. Multe.

* Una din ele ar fi necesitatea de a ne reaminti că mersul la vot este un drept extrem de preţios. Dar, ca şi lumina ochilor, nu dai doi bani pe el până în momentul în care îl pierzi. Motiv pentru care chiar se poate pierde uneori. E în firea lucrurilor.
* O alta ar fi de a ne conştientiza încă o dată asupra importanţei liberei circulaţii a informaţiei pe internet. A imaginilor ălora, fie ele slabe calitattiv, cu camera mobilului, dar reale şi necenzurate de interese politice.
* Iar alta ar putea fi observaţia că mentalitatea primitivă a violenţei fizice de acolo se regăseşte bine-merci în acţiunile „INtelectuale” ale unor castraţi de bun simţ de pe meleagurile noastre.
În Bucureşti se joacă bambilici în Parlament, aruncând cu non-libertăţile-n cetăţenii-femei pentru că probabil par pradă mai uşoară.
„Bărbatul” Năstase este net superior în faţa cântarului justiţiei faţă de madam Ridzi !!! WHY ????
Pentru că are OO ???
Fraţilor, nu-s ale lui !!! Ale lui sunt demult omletă ! Sunt de împrumut. Majoritatea roşii, de la deputaţii haitei lui, restul galbene, de la „duşmanul de clasă-partener de hoţii”…..
…. câteva-ncondeiate-n maghiară, pentru design….
A devenit în ultma vreme aproape o regulă, ca femeile să reprezinte şi o ţintă predilectă pentru lăturile din media.
Mă întreb : de ce „justiţiarul” Tolontan şi „jurnalistul” Nistorescu nu atacă cu acelaşi aplomb un Vadim sau Becali ?

O fi poate pentru că ei nu au organizat Ziua Tineretului ? Şi nu au umblat pe litoral cu băţu ?

Sau poate pentru că Tolontan ţine la dantura lui, iar Nistorescu s-o fi gândit că-i suceşte nebunu’ gura la ceafă ???
Viq
Reclame