LE CEREM PREA MULT INTELECTUALILOR?

Punctul 1

Am pornit de la un speech ţinut de Dl. Valeriu Stoica la recentul Târg de Carte care s-a închis în 21.06.2009. Dânsul a explicat ce înţelege prin loialitatea intelectualilor.

A menţionat mai întâi că loialitatea faţă de o anumită persoană a fost specifică Evului Mediu şi că nu se pune problema să fie tratată în acest fel. În condiţiile de astăzi, LOIALITATEA INTELECTUALILOR nu este o loialitate faţă de o PERSOANĂ ci faţă de nişte valori, principii, idei care deschid calea românilor către un Proiect Naţional Românesc.

O mână de oameni, intelectualii, sunt uniţi în jurul unor idei, principii. Aceştia sunt LOIALI ROMÂNIEI, proiectului naţional românesc, care deschide calea românilor către un spaţiu CONSTITUŢIONAL şi JURIDIC solid, în care să se desfăşoare viaţa lor.

În aceste momente acest Proiect Naţional Românesc este în faza de ŞANTIER constituţional şi juridic. În el se munceşte pentru a se uni toate Româniile posibile, în care toată lumea să se simtă bine protejată şi în siguranţă.

Punctul 2

Spicuiţi din interviul cu dl. Liiceanu la Hotnews :

« Visez tot timpul să-mi pot vedea de treabă, de cărţile mele, de filozofia mea, de scriitorii şi gânditorii pe care-i iubesc şi să evadez în toate chipurile imaginabile dintr-o lume care mă urâţeşte de fiecare dată când o întâlnesc. Dar, în acelaşi timp, îmi este ruşine să întorc spatele realităţii în care trăiesc şi, în felul ăsta, trăiesc un balans imposibil între o viaţă publică care mă falsifică şi înclinaţia de a fi eu cu mine şi cu cei în care mă recunosc. Dar îmi spun mereu că, până la urmă, am nişte obligaţii faţă de libertatea cu care m-am pomenit în braţe după 1990.

si un comentator la interviul d-lui. Liiceanu :

“Domnule Liiceanu,

Desi vad ca intrebarea a mai fost pusa, o adaug si eu, poate pentru a-i creste importanta.

Vi se pare corect ca, pe de o parte, intelectualii sa “acuze” populatia de apatie si neimplicare si sa militeze chiar pt. introducerea votului obligatoriu (vezi dl. Plesu), dar in acelasi timp sa stea de o parte, cand ei insisi ar putea oferi o alternativa acestor 70% care au refuzat sa participe la vot? De ce refuza intelectualii participarea activa la viata politica? De ce nu candideaza ca independenti, pentru (euro)parlament, primarii? De ce nu lasa orgoliile personale la o parte si nu formeaza un partid/coalitie? De ce ni se lasa asupra noastra rusinea de a alege intre vanghelie, becali, geoana, boc si altii, iar apoi ni se reproseaza ca nu suntem “cetateni” pt. ca am refuzat. As dori sa evit rusinea parintilor mei de a pune stampila pe un iliescu pt a nu iesi un vadim »

O altă declaraţie a dl. Liiceanu a fost că trebuie să alegem răul cel mai mic.

Punctul 3

Am găsit ieri un comentariu al lui Riddick la ultima postare a lui TRU, în care spune :

“ Văd că pe lista celor care cer demisia miniştrilor Iacob Ridzi şi Udrea este şi Alianţa Civică, în fruntea căreia este (?) d-l Christian Mititelu, mare admirator de Obama şi concediator la bibisi.

Nu prea am ştiinţă de recente luări de poziţie A.C. (Iran, Năstase, chestii de-astea …). După ce a încurcat peisajul politic un deceniu, descurajând lumea să intre în partide politice şi să activeze astfel, după eşecul penibil al candidatului impus de ei, Milică, banda lui Soros, precum o bandă Mobius, arată mereu aceeaşi faţă : a ipocriziei şi a imposturii

Menţionez că am căutat pe Google şi am mai găsit că dl. Christian Mititelu este şi membru CNA.

Şi tot eu aş mai adăuga la lista “calităţilor menţionate de Riddik şi laşitatea.

Punctul 4.

Am citit recenta declaraţie a Preşedintelui:

http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/135003/Basescu-Romania-risca-sa-devina-un-popor-de-asistati-social.html

Băsescu este de părere că cea mai mare greşeală în România o reprezintă faptul că: „Toată lumea în România pare a fi fericită de stadiul la care am ajuns”.

Preşedintele consideră că această eroare este cu atât mai profundă cu cât astăzi, România beneficiază de o alianţă la guvernare care îi dă peste 70 la sută susţinere în Parlament.

Astfel, Traian Basescu prezintă cele două categorii de fenomene care dau motive de îngrijorare:

  1. Lipsa de sprijin in dezvoltarea sectorului privat şi conceptul de „responsabilitate socială corporatistă” – larg utilizat în politicile din Uniunea Europeană şi care nu îşi găseşte reflectare suficientă în politicile şi comportamentele din România. Băsescu menţionează la acest capitol şi lipsa de RECOMPENSĂ A CREATIVITĂŢII pe lângă situarea acesteia pe un loc secund în sistemul de valori al societăţii româneşti.

Tot la acest capitol, şeful statului priveşte critic şi tendinţa de autonomizare a vieţii CERCURILOR DE ELITĂ faţă de restul membrilor comunităţilor socio-profesionale din care fac parte sau chiar faţă de ansamblul vieţii sociale.

Punctul 5

Având în vedere cele 4 puncte de mai sus, ce părere aveţi privind implicarea intelectualilor în procesul de educaţie şi răspândire a culturii în rândul populaţiei României.

Este suficient ceea ce fac sau ar trebuie să facă mai mult ?

Fac tot ce pot sau se eschivează din comoditate şi orgolii ?

Sunt oneşti ?

Intelectualii reprezintă poporul român, puţin delăsător ?

Este poporul român produsul muncii de educaţie depusă de intelectuali ?

Le cerem prea mult intelectualilor?

Despina Veştea

Reclame