DECI…

De la haleală săptămânală de 125 dolari de om în Germania, la o papa de 20 de cenţi pe gură furajată, pe săptămână în Ciad !!!!

Sau, ca să fim corecţi la calcule, un neamţ mănâncă cât 625 de ciadezi (sau „ciazi” ..”ciezi”..!!!) 🙄 .

Cam acesta este raportul împărţirii bogăţiei pe glob în forma ei cea mai primitivă : hrana.

Acum ce credeţi că se va întâmpla dacă criza va reduce venitul unei familii cu 50% să zicem ?

Păi, în valoare absolută, cel mai mult vor pierde statele dezvoltate. Pentru că o reducere cu 50% a bugetului unei familii din Germania, înseamnă o reducere de 250 de dolari pe săptămână, care, chiar dac-am face toate calculelele la abacul lui Turambar, e ceva mai mult decât o pierdere de … 62 de cenţi (prin rotunjire la plafonul superior) al unei familii din Ciad.

Cu alte cuvinte Statele dezvoltate vor pierde enorm faţă de amărâţii aia care neavând nu au.
Paradoxul efectului este însă că gradul de suferinţă de suportat va fi invers. În vreme ce „nefericiţii” din Germania vor mânca mai puţină cărniţă, cei din Ciad nu vor mai păpa nimic şi cel mai probabil, cel puţin o parte din ei, vor da fuguţa pe „veşnicile plaiuri ale vânătoarei” după vre-o potârniche.

Sau vor păpa mai consistent ?
Poate că trei din ei îi vor pune la proţap pe ceilalţi trei, astfel că la aceeaşi sumă pe chelie, vor creşte calitatea proteică a meselor !! E trist de gândit la ce vor face ei.

Este însă interesant însă de evaluat unde se află românii pe rigla asta gradată, pentru că la miorlăială nu ne întrece nimerica, dar realitatea poate arăta că stăm de departe mai bine decât peste jumătate din sufletele de pe  continentul african. Ceea se poate interpreta oricum numai motiv de depresie, nu. Aşa că, cu sau fără criză, românii nu au motive serioase de a se plânge de soartă.
Zâmbiţi şi bucuraţi-vă pentru fiecare bucată de brânză şi pentru fiecare roşie. (Chiar dacă roşia e … roşie 👿  )

Viq & Skorpion.

Reclame