Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Weekend-ul care s-a încheiat are toate şansele să devină unul extrem de important din perspectiva alegerilor prezidenţiale, poate chiar determinant.

Şcoala de vară a tineretului maghiar de la Tuşnad a relansat întregul discurs politic românesc, i-a crescut acţiunile politice lui Traian Băsescu, şi implicit şansele pentru un nou mandat, şi i-a lăsat în postura de simpli spectatori pe Mircea Geoana şi Crin Antonescu.

Vineri seara preşedintele UDMR, Marko Bela lansa ideea regionalizării şi, ulterior, a federalizării României şi, în plus, le cerea viitorilor politicieni ai UDMR, ca în 20 de ani sa determine “demontarea totală” a României. Nu ştiu cât de multă atenţie au dat televiziunile româneşti acestui discurs de un radicalism nemaiîntâlnit până acum. Dar declaraţiile preşedintelui UDMR au avut un effect pervers. În primul rând au trimis atât UDMR cât şi pe preşedintele acestei organizaţii politice în afara spectrului partidelor frecventabile. Cu astfel de declaraţii şi program politic va fi imposibil pentru orice partid românesc să mai poată considera Uniunea ca un viitor partener de guvernare. În al doilea rând i-a pus pe candidaţii la preşedenţie în situaţia de a răspunde acestui proiect politic. Dacă Mircea Geoană era preocupat de soarta absolvenţilor fabricii de diplome Spiru Haret, iar Crin Antonescu nu se ştie exact cu ce se ocupa, Traian Băsescu, prezent la şcoala de vară, a replicat sâmbătă, când a declarat că este adeptul autonomiei locale egale atât la Tulcea cât şi la Odorhei, şi, mai ales, când i-a răspuns direct lui Marko Bela citindu-le participanţilor art. 1 din Constituţie: România este un stat naţional, unitar şi indivizibil.

Faptul că ceilalţi doi preşedinţi de partid şi candidaţi la alegerile prezidenţiale nu i-au replicat lui Marko Bela imediat face dovada faptului că respectivii sunt gata să accepte, chiar şi retoric, astfel de intenţii politice în schimbul sprijinului politic al liderilor UDMR în cazul în care unul dintre ei intră în turul doi. Un calcul greşit pentru că până la voturile din turul doi ale maghiarilor s-ar putea ca domnii Geoană şi Antonescu să le piardă pe cele ale românilor ardeleni.

Aşa se face că Traian Băsescu a punctat decisiv în faţa contracandidaţilor săi la alegerile prezidenţiale şi i-a luat oxigenul lui CV Tudor, care, aflat la Bruxelles, nu a putut să reacţioneze în timp util. Punct ochit, punct lovit.

În incompetenţa ei, presa românească a subliniat huiduielile de la Tuşnad şi nu şi-a dat seama că în realitate Traian Băsescu puncta decisiv. În schimb la PSD, Viorel Hrebenciuc şi-a dat seama imediat că partidul şi candidatul său la preşedenţie, au pierdut un tren care probabil nu se va mai întoarce niciodată: cel al voturilor ardelenilor.

Conştient de gravitatea situaţiei, Viorel Hrebenciuc, l-a criticat dur pe Traian Băsescu, într-o conferinţă de presă intempestivă pentru “vina” de a-i “fi provocat pe tinerii maghiari în scop electoral” şi a considerat gestul preşedintelui în funcţie drept iresponsabil. Că demersul lui Viorel Hrebenciuc a fost unul disperat nu mai încape îndoială. Rezultatul însă a fost cel puţin îndoielnic. Dacă declaraţiile lui Traian Băsescu au fost provocatoare pentru că au reamintit de litera Constituţiei, cum pot fi catalogate cuvintele lui Marko Bela şi lipsa de reacţie a lui Mircea Geoană şi Crin Antonescu?

Să avem totuşi înţelegere pentru Viorel Hrebenciuc care a fost pus în situaţia ingrată de a crea un eveniment media menit să acopere prostia patentă a lui Mircea Geoană care s-a trezit propunând retragerea sprijinului politic pentru Ecaterina Andronescu în afacerea Spiru Haret (la sugestia intelectualului partidului, Marian Vanghelie) doar pentru a da înapoi, se pare, duminică seara şi nu a avut nici cea mai mica reacţie când liderul unei formaţiuni parlamentare cerea regionalizarea şi federalizarea teritoriului naţional.

Acesta fiind contextul, înclin să cred, că dacă Traian Băsescu nu va greşi grav în următoarele luni, acest week end politic i-a asigurat aproape un nou mandat la Cotroceni.

Clemy

***********************************************************************************************************************

Anunțuri