Sorin Oprescu ca întruchipare a Sfântului Gheorghe

Candidatura la președenție a lui Sorin Oprescu bântuie din nou presa românească. Dacă pe blogul personal Dan Andronic se încumeta la pariuri săptămâna trecută și dădea candidatura primarului general al Capitalei drept sigură în proporție de 90%, Sorin Oprescu a negat întâi vehement această posibilitate pentru ca apoi, duminică, să se arate totuși deschis acestei idei.

Până aici nimic nou, aș îndrăzni să spun. Speculațiile privind candidatura independentă a lui Sorin Oprescu la președenția României au apărut imediat după ce acesta a câștigat alegerile pentru primăria capitalei. S-a spus atunci că primăria generală urma să îi ofere pupilului lui Ion Iliescu o trambulină pentru o notorietate națională care să-i permită să se lupte de la egal la egal cu Traian Băsescu. De atunci, cu o ritmicitate deja obositoare, acest scenariu este reluat și întors pe toate fețele măcar odată la 1-2 luni.

Strategia este cunoscută în mediile comunicării politice și are drept scop clădirea unui sentiment de așteptare în vederea marelui eveniment (anunțarea candidaturii) și ținerea în priză a potențialilor alegători prin știrile de presă.

Cel mai adesea astfel de strategii sunt utilizate atunci când există un candidat puternic iar câmpul contracandidaților acestuia este slab, format din candidați care nu reușesc să mulțumească nici electoratul propriilor partide și nici activul de partid.

În cazul de față avem de-a face cu un candidat, Traian Băsescu, care pare să nu aiba contracandidat. Nu este deci de mirare că partida anti-Băsescu se dă de ceasul morții să găsească un candidat care să aibă măcar șanse teoretice de a-l învinge.

În plus, ultimele evenimente au arătat că atât Mircea Geoană cât și Crin Antonescu sunt total în afara jocului politico-elelectoral al lui Traian Băsescu care, după ce a depășit impasul MIR, își turează motoarele pentru campania electorală din toamnă. Episodul Tușnad urmat de aplauzele de la Dăbuleni vor fi dat conducerii PSD dimensiunea diferenței de calibru și calitate dintre cei doi candidați. Dacă Traian Băsescu se comportă ca acceleratul, Mircea Geoană are aceeași viteză de reacție ca a unei căruțe trase de un catâr.

Și cum candidatura independentă a lui Radu Duda s-a transformat într-un mare fâs electoral, Sorin Oprescu este văzut, din nou, ca salvatorul, partidei antiprezidențiale.

Este deci clar că dacă Sorin Oprescu își va anunța până la urmă candidatura la președenție (și eu continui să fiu sceptică față de materializarea acestui scenariu), el o va face doar după ce Traian Băsescu va confirma candidatura pentru un nou mandat. Ori asta ar putea să ducă “suspansul” până undeva la mijlocul lunii septembrie. Dacă asta este strategia gândită pentru candidatura lui Sorin Oprescu le dau vești proaste celor care o pregătesc. Cu cât trece mai mult timp, cu atât lipsa realizărilor lui Sorin Oprescu va deveni mai evidentă. Cu ce se va putea mândri el în fața electoratului național este destul de neclar. Ultimul sondaj care îi dă 36% încredere național și 22% din intențiile de vot pe București nu sunt cifre care să fie dătătoare de speranță. Pentru că dacă intenția de vot reflectă satisfacția bucureștenilor față de prestația domniei sale în calitate de primar după un an de mandat, atunci situația este jalnică atât pentru Sorin Oprescu cât și pentru cei care văd în el salvatorul patriei, pe întruchiparea Sfântului Gheorghe care a omorât balaurul Băsescu. De regulă, la un an de la preluarea mandatului, un primar cu rezultate s-ar fi aflat la o cotă mult mai înaltă atât la capitolul încredere cât și la cel al intenției de vot.

Iar în timp ce presa românească chibița hamletian pe marginea candidaturii lui Traian Băsescu la președenție, Marko Bela, citat de România Liberă declara că este posibil ca UDMR să-l sprijine pe Traian Băsescu în turul doi al alegerilor prezidențiale. Sigur, declarația președintelui UDMR este una otrăvită, care încearcă să diminueze impactul discursului de la Tușnad al președintelui și să îndepărteze potențialii votanți naționaliști, dar are în ea și un sâmbure de realism politic: dacă Traian Băsescu câștigă un al doilea mandat cu voturile maghiarilor, atunci, poate în noua configurație guvernamentală se vor găsi câteva posturi importante și pentru liderii UDMR rămași pe dinafară cu ocazia alegerilor parlamentare de anul trecut. Declarația survine, interesant, după ce UDMR a refuzat să semneze alături de PSD și PNL pentru înființarea unei comisii de anchetă asupra Elenei Udrea.

Știrile cu adevărat importante sunt cel mai adesea trecute cu vederea de presa românească iar discretul început de repoziționare al UDMR ar fi trebuit să fie perceput la adevărata lui valoare și nu trecut cu vederea ca o știre de fapt divers.

Clemy

UPDATE : Oprescu la Ion Cristoiu în MounTThorMedia
*****************************************************************

Reclame