PSD se codeste sa iasa de la guvernare, cel putin asa reiese din afirmatiile liderului de facto al partidului, Marian Vanghelie, care a declarat ca plecarea partidului de la guvernare cu doua luni inaintea alegerilor prezidentiale si pe fondul situatiei economice dificile ar da prost la electorat. Primarului sectorului 5 a fost secondat in declaratii de Viorel Hrebenciuc care declara senin ca actual formula guvernamentala are sanse sa continue si dupa prezidentiale si de posibilul remaniabil ministru ptr IMM-uri, Constantin Nita.

De ce schimbarea de macaz?

Simplu, ptr ca in PSD apele sunt mai tulburi ca niciodata si ptr ca diferitele grupari din partid trag in toate directiile punctelor cardinale. Si ca lucrurile sa fie si mai complicate, existenta unui candidat ptr presedentie in persoana lui Mircea Geoana si un alt candidat sprijinit de o parte a aceluiasi partid, respectiv, Sorin Oprescu, forteaza atat organizatiile locale cat si liderii partidului fie sa aleaga una din tabere, fie sa ramana in expectativa.

Sansele lui Mircea Geoana la presedentie sunt minore. De asta s-au convins probaibl si liderii partidului. In acelasi timp insa candidatura lui Sorin Oprescu nu este privita cu ochi buni ptr simplul motiv ca eventual reusita a doctorului in fata lui Traian Basescu ar consfinti intoarcerea la conducerea partidului a grupului Iliescu-Nastase. Or tocmai asta este problema PSD. Ion Iliescu nu le mai poate oferi nimic liderilor partidului electoral iar baronii partidului s-au obisnuit cu “libertatea” de actiune. Problema deci nu o reprezinta intoarcerea liderului “mitic” al partidului ci revenirea pe o pozitie de forta a lui Adrian Nastase pe care o multime de lideri il urasc pur si simplu. Doar gandul ca Adrian Nastase ar putea redeveni presedintele PSD si chiar premier le da frisoane mulor lideri social democrati.

Ori targul facut la Monte Carlo intre sponsorii lui Sorin Oprescu, grupul Iliescu-Nastase si probabil PNL (sau cel putin a unei parti a conducerii liberale), vizeaza nominalizarea lui Adrian Nastase ca viitor premier si sprijinirea lui ptr preluarea conducerii partidului.

Scenariul nu a fost dezvaluit de cine stie ce ancheta jurnalistica sofisticata ci a venit pe calea surselor din PSD si a fost confirmat, cel putin la nivel de nume de sponsori, de Marian Vanghelie.

Sigur, PSD ar putea scapa de spectrul revenirii lui Adrian Nastase daca ar vota ptr trimiterea lui in fata procurorilor, gest pe care partidul nu l-a facut si care a inveninat inca de la inceput relatiile din coalitie. Si este nesigur ca partidul va avea curajul sa actioneze in acest sens in septembrie. Si ptr ca partidul nu stie daca sa mearga in campania electorala fiind in guvern sau in afara lui iar entuziasmul ptr iesirea de la guvernare este oricum redus in teritoriu, liderii mai mult sau mai putin importanti ai partidului isi dau cu parerea asupra situatiei si ofera specacolul coerentei unei muste bezmetice.

Singrul personaj care nu are nici o opinie in toata aceasta tevatura este Mircea Geoana. Si este clar ca orice decizie va lua partidul (ramane sau nu la guvernare, il trimite pe Adrian Nastase in instanta, adopta fara cracnire proiectul noilor legii ale invatamantului dorite de traian Basescu, etc) si orice negociere care va preceda actiunea PSD, va fi luata peste capul domniei sale.

Iar Mircea Geoana plateste prin izolarea de acum jocul la doua capete si tradarile practicate inca de la instalarea in fruntea PSD.

Clemy
***********************************************************

Anunțuri