MOTTO : « Tradarea ELITELOR ,care desi beneficiaza de capitalism,
refuza sa-l apere este unul din paradoxurile care conduc la un context
foarte ingrat pentru dreapta contemporana»

« Reconstructia dreptei »
-File de carte-

Se pune problema analizei unui MARE PARADOX : de ce ordinea sociala a libertatii si prosperitatii creata de capitalism nu primeste o RECUNOASTERE PUBLICA MAI LARGA.
Este un paradox ca beneficiile atat de evidente ale capitalismului sunt mereu trecute cu vederea ,in timp ce imperfectiunile sale sunt intotdeauna comparate nefavorabil cu modele utopice .
Incercari de explicare a acestui PARADOX sunt multe :

1. Imensa PUTERE PROPAGANDISTICA A STANGII
2. Inclinatie umana atavica de a respinge IMPERSONALITATEA ORDINII COMPLEXE
3. Actiunile si caracterul nu intotdeauna laudabile ale unor oameni de afaceri care vorbesc in numele capitalismului
4. Tradarea ELITELOR ,care beneficiaza de capitalism ,dar refuza sa-l apere
Cele de mai sus sunt diverse ipoteze care ar explica paradoxul.Dincolo de toate ramane faptul ca aceasta situatie constituie un context foarte ingrat pentru dreapta contemporana.

S-a ajuns la o serie de NEADEVARURI, mituri si generalizari fortate sa treaca drept REALITATEA insasi privind capitalismul.
Avand in vedere cele de mai sus,autorii pleaca de la PREMISA ca aceia care se REGASESC in principiile si valorile dreptei moderne TREBUIE sa fie PRIMII care sa aiba capacitatea de a separa ADEVARUL de FICTIUNE si ANALIZA OBIECTIVA de PROPAGANDA.
In continuare se va intra in domeniu de operare al retoricii pro si anticapitaliste si va fi pusa in discutie tema LEGITIMITATII INTELECTUALE, MORALE SI CULTURALE A ACESTUI SISTEM SOCIAL. Problema LEGITIMITATII unui sistem sau a unei ordini sociale este de o importanta CRUCIALA, iar in sustinerea sau subminarea acestei legitimitati sunt importante : RETORICA, MENTALITATILE SI IDEILE care o sustin.

DREAPTA ROMANESCA –lipsita de o expunere sustinuta la dezbaterile si argumentele in jurul legitimitatii ordinii capitaliste este mai mult decat deficitara pe acest plan.
Autorii mentioneaza ca in Occident toate aceste dezbateri, argumente constituie o PREOCUPARE NEINTRERUPTA DE DOUA SECOLE.
Deficitul de expunere sustinut de dezbateri si argumente DEVINE UN PERICOL REAL, cand orice criza a capitalismului si explozia de retorica anticapitalista aferenta pot prinde societatea romaneasca descoperita, incapabila sa riposteze si gata sa renunte la capitalism, aruncaundu-se in bratele celui mai retrograd si primitiv nationalism sau populism. De fapt, in perspectiva istorica autorii vorbesc de un deficit istoric, de o acumulare de situatii si contexte care au impiedicat dezvoltarea naturala a RETORICII CAPITALISTE in societatea romaneasca .

Abia in ultimii ani s-au facut cativa pasi timizi in directia DEPASIRII ACESTUI HANDICAP DE CULTURA POLITICA. Autorii mentioneaza EXPLICIT ca dreapta din Romania are nu numai un HANDICAP IDEATIC si IDEOLOGIC, dar si o PROBLEMA PRACTICA, pentru ca aceasta impotenta cultural intelectuala se transforma in final intr-una de EFICIENTA POLITICA .
Fara repere CONCEPTUALE si NORMATIVE CLARE dreapta romaneasca fie ramane incremenita in proiecte bazate pe amintirile trecutului fie se disipeaza intr-un orizont al viitorului LIPSIT DE DIRECTII FOCALE.
Ca urmare, autorii sugereaza temele majore ce trebuie sa defineasca dezbaterile contemporane privind trasaturile, cultura, retorica si legitimitatea ordinii sociale a capitalismului,astfel incat sa se contureze si in Romania aceste repere.

TEMA 1 : Dezbatere privind CAPITALISM-PROGRES-PROSPERITATE-versus STANGA

Este greu de contrazis faptul ca nivelul de trai al oamenilor din Occident nu s-a imbunatatit RADICAL in ultimele doua secole, iar relatia dintre performanta economica si aranjamentele institutionale capitaliste este un fapt stiintific demonstrat.
Cu toate acestea explicatiile inca populare azi in mass media si opinia publica nu se refera la ORGANIZARE ECONOMICA sau INSTITUTII ci sugereaza ideea ca progresul se datoreaza unui factor nebulos numit : evolutia stiintei si tehnologiei. Aceasta explicatie se suprapune perfect peste cea marxista care afirma ca : progresul este datorat evolutiei catre comunism a « fortelor materiale de productie ».

Aici, o tema adiacenta este ca prosperitatea nu se datoreaza acumularii de capital, antreprenoriatului, ingeniozitatii si creativitatii, bunei organizari ci muncitorului-«omului de la montaj». In mod anticipabil relatiile dintre capitalist si muncitor sunt de exploatare.
Bogatii devin tot mai bogati iar saracii tot mai saraci.
Asa cum a fost aratat pana acum ,in masura in care exista PROGRESUL, acesta ESTE un REZULTAT –nu o cauza.
Desi poate ca risca sa plictiseasca, autorii repeta : progresul este asociat capitalismului, unor factori INSTITUTIONALI, inspirati de principiile liberalismului cum ar fi : GARANTAREA PROPRIETATII PRIVATE, STATUL DE DREPT sau ORGANIZAREA SCHIMBULUI LIBER PE PIETE TOT MAI LARGI.

Revolutia industriala, dezvoltarea tehnologiei sunt factori necesari dar nu suficienti pentru a explica dezvoltarea economica din capitalism.
Este NEVOIE DE ACUMULARE DE CAPITAL SI DE ANTREPRENORI CARE SA INVESTEASCA INTELIGENT IN CAPITALUL UMAN.
Masinile nu pot fi puse la lucru daca nu am capital ca sa le cumpar si sa le folosesc .
Iar capital nu am decat daca sunt oameni care : sa ECONOMISEASCA, sa ACUMULEZE si sa INVESTEASCA. Ca sa am asa ceva trebuie sa AM PROPRIETATEA PRIVATA ASUPRA MIJLOCELOR DE PRODUCTIE- Acest lucru este CRUCIAL.

Toate acestea spuse intr-o maniera mai simpla inseamna ca EXISTA TREI CLASE DE ACTORI ce pun lucrurile in miscare : cei care ECONOMISESC, cei care INVESTESC si cei care INVENTEAZA.
De eforturile acestor trei clase de actori se bucura majoritatea oamenilor .
Accesul la oricare dintre cele 3 clase este liber oricui, nu sunt niste cluburi si nu este un privilegiu acordat de vreo autoritate.-oamenii care : acumuleaza, investesc sau creeaza se AUTOSELECTIONEAZA .
Acestea sunt, social vorbind, FORTELE MOTRICE ALE PROGRESULUI. In acest scop au insa nevoie de un MEDIU INSTITUTIONAL , de o anuminta MENTALITATE si CULTURA.

Restul vine de la sine : acumularea de capital depaseste rata de crestere a populatiei si creste productivitatea muncii. Inventiile si ingeniozitatea antreprenoriala creaza noi tehnici, tehnologii – se creste calitatea si cantitatea ofertei de bunuri si servicii. In acest fel bogatii produc pentru mase , care le cumpara productia. Asa devin bogati : pentru ca au avut capital si au investit ingenios in produse care se cumpara.

In acest fel trebuie explicat de catre oamenii de dreapta cum functioneaza capitalismul.
Daca nu sunt explicati corect termenii de : capitalism, capital – se va ajunge sa fie utilizati de propaganda de stanga cu conotatie NEGATIVA. Constatam in fiecare zi succesul acestei propagande : stanga e cu saracii, dreapta cu bogatii, capitalismul este pentru exploatatori iar socialismul pentru muncitori.
La noi in Romania problema este amplificata de reziduurile propagandei comuniste, ce s-a infiltrat insidior in mentalitatea colectiva, chiar in limbajul nostru politic. Este motivul pentru care trebuie sa ne familiarizam cu catalogul argumentelor contra celor de stanga, pentru a aborda FRONTAL discutia privind legitimitatea capitalismului. Cea mai proasta atitudine din partea sustinatorilor ordinii sociale a libertatii este : EVITAREA DISCUTILOR pe motiv ca nefiind economice, nu sunt importante. Dreapta trebuie sa fie pregatita sa apere mostenirea si viitorul capitalismului, aparandu-se astfel pe sine nu doar economic ci si cultural. In loc sa se afle in continua defensiva DREAPTA TREBUIE SA IASA LA ATAC

Despina Vestea

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

more about „Valeriu Stoica, Reconstructia dreptei…„, posted with vodpod

***********************************************************

Anunțuri