[blip.tv ?posts_id=2477977&dest=-1]

PSD se opune adoptarii noilor legi ale educatiei prin asumarea raspunderii Guvernului.  Aceasta a fost declaratia ministrului de resort Ecaterina Andronescu  care s-a trezit astfel contrazicandu-l pe seful ei direct pe linie executiva, nimeni altul decat premierul Emil Boc.

[blip.tv ?posts_id=2478088&dest=-1]

Explicatia opozitiei PSD fata de adoptarea acestor acte normative prin aceasta metoda este simpla: partidul domnilor Geoana, Iliescu si Vanghelie ar prefera ca noile legi sa fie discutate in Parlament si adoptate candva intr-un viitor incert si intr-o forma in care reforma propriu zisa sa fie cat mai diluata cu putinta. In plus, PSD are nevoie de un subiect ptr campania electorala, iar o dezbatere nationala pe tema invatamantului ar fi un subiect  manos din acest punct de vedere.

Acesta este insa doar unul din motivele opozitiei inversunate a PSD. Al doilea motiv, mult mai important si cu reverberatii in interiorul partidului, il reprezinta dilema in care se gaseste acum PSD: daca accepta asumarea raspunderii ii ofera lui Traian Basescu o mare victorie iar daca nu ii convin noile legi nu are decat sa depuna  o motiune de cenzura si sa paraseasca guvernul inaintea alegerilor prezidentiale. Doua rezultate la fel de proaste ptr partid. Iar o alta problema  ptr PSD este ca atat la nivel central cat mai ales la nivel local, exista foarte putin entuziasm ptr iesirea de la guvernare.

Ca nu intreg partidul se declara gata sa paraseasca guvernul o dovedeste si ultima declaratie a lui Marian Vanghelie care, prezent la Antena 3, dezvaluia un asa zis plan pus la cale de Traian Basescu de a scoate PSD de la guvernare in urmatoarele doua saptamani si de a racola un grup de parlamentari social-democrati care sa se alature PDL si grupului minoritatilor intr-o noua formula de majoritate guvernamentala. Planul, a mai sustinut Marian Vanghelie, este opera lui Traian Basescu si Miron Mitrea iar liderii PDL nu ar fi implicate in aceasta actiune.

Marian Vanghelie ar putea sa spuna adevarul si presupun ca domnia sa a iesit cu aceasta declaratie tocmai ptr a preantampina o astfel de actiune. Si asta ptr ca este de notorietate faptul ca sansele lui Mircea Geoana de a-l bate pe Traian Basescu in turul doi sunt extreme de mici si ca o parte insemnata a activului partidului nu intelege ratiunea iesirii de la guvernare.  Mai micilor sau mai marilor lideri locali li s-ar putea adauga cel putin doi-trei ministri din actualul guvern, vizati fiind Cristian Diaconescu dar si Ilie Sarbu care, destul de recent, delcara in fata unui grup destul de numerous de militant din organizatia PSD Timis, ca domnia sa va ramane ministru timp de 4 ani indiferent daca PSD ca partid va mai face parte sau nu din coalitia guvernamentala.

Acestui current de opinie al liderilor PSD care nu vad nici un avantaj in iesirea de la guvernare in ipoteza destul de indoielnica a victoriei lui Mircea Geoana la alegerile prezidentiale, I se alatura si grupul destul de numerous al acelori lideri care nu vad cu ochi buni masinatiunile lui Ion Iliescu de a-l promova pe Sorin Oprescu drept candidat alternativa al partidei anti Basescu. Iar acest grup nu este format din fani ai lui Mircea Geoana  sau de adulatori ai lui Traian Basescu ci este format din acei oameni ai partidului care sunt ingroziti de perspectiva revenirii in fruntea partidului a tandemului Iliescu_Nastase si care ar fi avantajat de o prestatie buna a lui Sorin Oprescu la viitoarele alegeri prezidentiale.

Acestea sunt dilemele fundamentale ale PSD care pana la urma incearca sa castige timp si care ar dori, in cazul in care totusi pleaca din guvern, sa o faca doar dat afara si doar dupa ce in interiorul partidului se va fi lamurit ferm cine este candidatul partidului la prezidentiale: Mircea Geoana, Sorin Oprescu sau Adrian Nastase sau daca se va merge pe scenariul de anul trecut de la primaria capitalei cu un candidat oficial si cu un candidat “independent” sprijinit de o fractiune a partidului.

Un lucru este insa cert: PSD nu are prea mult timp la dispozitie ptr a se hotari in ce directie merge. Cu PSD alaturi sau nu este aproape sigur ca guvernul Boc isi va asuma raspunderea asupra legilor invatamantului. Ce va fi atunci vom vedea.

Clemy
***********************************************************************
UpDate
…………………………………… Dupa 20 de ani.….

Zica cine ce-o vrea,suntem la „rascruce de vanturi”,adica intr-un moment cat se poate de sensibil pentru viitorul Roamaniei.Putem pleca in aprecieri de la fortele interne redesteptate ,cat si de la impulsurile venite din partea forurilor europene.

De reforma educatiei depinde insasi supravietuirea noastra ca natie,in multiculturalismul concertului european.Imi place sa zic,parafrazand un dicton celebru”ca unde scoala nu e,nimic nu e!:.La fel si legea salarizarii unice este reclamata de necesitatea asezarii remunerarii pe criterii stricte de calitate si eficienta.

Coalitia este pusa in fatza dilemei hamletine: „a fi sau a nu fi” acceptate de parlamentari . Legile asumate de guvern.

Ce variante sunt?

1. Ce se intampla daca asumarea raspunderii celor doua legi ,trece,asa cum doreste PD-L?
Laurii vor fi culesi de Bocut,ministri sai si mentorul – contestat perpetuu- Traian Basescu. Pesedistii trebuie sa inghita in sec si sa priveasca cu jind cum atuurile lor populiste se destrama.

2.Daca se opun partenerii pesedisti in parlament?
Imaginea lor va fi compromisa chiar in electoratul propriu.Deci „-voi vreti,numai la guvernare,sa sugeti resursele si la popor nu va ganditi?”. Avantaj primire PD-L.

In orice varianta cresc sansele pentru portocali. PD-L vrea reforme pentru tara,presedintele e multumit:”asa va vreau baieti!”.Campania pro Basescu devine floare la ureche si expulzarea pesedistilor de la guvernare -certitudine.

3.Tehnic,mai precis constitutional,ce se intampla daca Parlamentul functioneaza in vechea formula „322?”si respinge legile? -ceea ce echivaleaza cu o motiune de cenzura si cade guvernul.

Jucareaua se repeta:presedintele numeste priemierul -tot Bocut(sau altul),acesta isi formeaza cabinetul,isi asuma din nou raspunderea pe legile structurale…..daca nu trece nici de data aceasta de parlament,ajungem unde ne-am dorit:la anticipate.

Ce ziceti de acest scenariu?

Dora
*****************************************************************************

Reclame