[blip.tv ?posts_id=2489801&dest=-1]

Nu-mi vine sa cred. Oare chiar a inceput ceea ce asteptam cu sufletul la gura de 20 de ani?Am auzit ieri de la Premierul Boc intentia Guvernului de a lua masuri care, in sfarsit pot marca inceputul drumului catre organizarea unui STAT avand la baza principiile DREPTEI LIBERALE. Voi incerca sa reiau acele principii fundamentale enuntate in “Reconstructia Dreptei” si comentariile autorilor privind reconstructia statul roman.
Principiile „liberalismului clasic” :
1.individualist-se ocupa de individ;
2.egalitatea in fata legii;
3.egalitatea sanselor.
Pentru ca sa se poata aplica principiile de mai sus este necesar in primul rand ca omul sa fie liber. Fiecare individ are un spatiu al sau de libertate. Cand un alt individ intra in spatiul individual de libertate al altuia si-l deranjeaza, exista posibilitatea ca individul initial sa-si faca singur dreptate. Sunt unii adepti ai acestui mod extrem de aparare a libertatii individuale, “libertarienii”. Acestia au aparut pentru a contracara miscarea de stanga care se autodefineste ca liberalism etatist si care militeaza si pentru interventia substantiala a statului in economie, incearcand la randul sau sa-si adjudece mostenirea traditiei clasic liberale.
Liberalismul clasic insa, arata ca pentru a evita ca fiecare sa-si fac singur dreptate, indivizii CEDEAZA o bucata din libertatea proprie, semneaza un contract social, si o dau STATULUI DE DREAPTA care este un STAT MINIMAL , al interventiei cat mai RESTRANSE in ECONOMIE Acesta lasa piata sa se dezvolte liber si se ocupa de : apararea individului, politie, justitie, spitale, constructia de drumuri publice ,defavorizati etc.
De-a lungul istoriei ,in Romania s-au constatat rupturi intre majoritatea cetatenilor si stat. Pentru cei mai multi romani institutiile statului erau desemnate cu termenul generic de « stapanire », privind statul ca pe ceva strain, ostil si primejdios. De-a lungul timpului aceasta ruptura a fost depasita iar anumitor cetateni li s-a permis participarea la viata politica pe baza votului cenzitar. S-a introdus apoi votul universal, dar in acelasi timp s-a asistat la drama acestei reforme, in care beneficiarii votului universal in loc sa aiba cu adevarat calitatea de cetateani cu optiuni libere s-au devedit a fi simple mase de manevra. Cei mai multi cetateni au avut in continuare sentimentul ca statul nu-i reprezinta sau chiar le este dusman. Aceasta ruptura s-a manifestat prin absenteismul la vot. Prabusirea sistemului comunist in decembrie 1989 a creat premisele Reconstructiei Statului Roman. A existat sansa unei dezbateri nationale profunde,iar procesul de adoptare a unei noi Constitutii parea sa creeze posibilitatea realizarii unui contract social real. Din pacate ceea ce s-a intamplat imediat dupa 1989 este exprimat de cei doi autori astfel : « demolarea regimului lui Ceausescu a creat solidaritatea romanilor ,in timp ce constructia noului regim politic i-a dezbinat »

Dupa 1989 s-a creat o oligarhie transpartinica care a confiscat STATUL.
Oligarhia transpartinica a acaparat si bugetul de stat, astfel incat impozitele si taxele platite de cetateni au fost deturnate de la scopul lor firesc, banul public fiind distribuit in mod preferential in loc sa fie folosit pentru marile proiecte in infrastructura, sanatate, invatamant, administratie, programe sociale destinate defavorizatilor.
Pentru a-si putea conserva controlul asupra resurselor tarii ,oligarhia transpartinica a refuzat orice control asupra sa. A facut ca atat puterea legiuitoare, Parlamentul cat si institutiile ce supravegheaza legalitatea funtionarii acestuia si a celorlalte institutii ale statului : Curtea Constitutionala, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii… sa-i fie subordonate.

Ceea ce se intelege din proiectul prezentat ieri de catre Premierul Boc este ca Guvernul doreste sa aplice un proiect politic care sa catalizeze energiile reformatoare pentru REFONDAREA NATIUNII ROMANE ca NATIUNE CIVICA si pentru RECONSTRUCTIA DIN TEMELII A STATULUI ROMAN !

Despina Vestea

***********************************************************

Anunțuri