Intro :
„…Democrat-liberalii au identificat 37 de masuri anticriza. Anuntul a fost facut de Adriean Videanu, prim-vicepresedinte al PD-L si ministru al Economiei..
..Printre masurile propuse de PD-L se afla si initierea unei scheme de ajutor de stat pentru IMM-uri, sprijinirea productiei de export prin majorarea ariei garantiilor si a contragarantiilor, precum si scutirea profitului reinvestit in economia reala…”
„”Le-am spus social-democratilor: nu iesiti cu cele 24 de propuneri, pentru ca multe dintre ele sunt penibile. Apreciem intitiativa, dar haideti sa facem o discutie interna, in cadrul coalitiei, si pe urma sa iesim public” (Adriean Videanu)

***************************************************************************

3. Stanga  bate  toba : « Socialismul inseamna progres real ,capitalismul  ,nu ».

Liberalismul clasic aduce exemplul  unui bun de consum care este la inceputul inventarii lui este un produs de « lux » ,iar apoi devine treptat o necesitate. Cred ca unul dintre cele mai recente exemple este telefonul mobil.Imi aduc aminte cum prin  1993 am cunoscut un personaj occidental intr-o functie inalta dintr-o firma multinationala care era foarte mandru de faptul  ca are telefon in masina.Azi,dupa 16 ani  cred ca in majoritatea familiilor sunt cel putin 2-3 telefoane mobile.

Hayek spune  ca aceasta extindere n-ar fi  posibila daca  s-ar impune  politici egalitare cum ar fi  conditia ca bunurile noi sa fie « bunuri comune » puse la dispozitia tuturor inca de la inceput.

Produsele noi trebuie create si testate.Cineva trebuie sa dedice timp si bani in acest scop.Cheltuielile primilor consumatori-de obicei bogati-servesc la compensarea cheltuielilor de expermentare ale noului bun de consum,care daca se va dovedi viabil va ajunge la indemana saracilor,fiind ieftin..Se poate afirma ca : saracii datoreaza confortul de azi inegalitatilor materiale din trecut.In Occident se cheltuieste enorm  cu cercetarea si nu neaparat cea platita de la bugetul de stat .Am avut ocazia sa inteleg ce nivel de salarii au cei care lucreaza in  programarea a tot ce apare nou in IT,in telefonie,comunicatii  etc.200.000-300000 usd/an.Sunt oameni adusi sa zicem in Silicon Valey din toate colturile lumii ca sa-si puna mintea si sa contribuie la aparitia unui  soft nou.Si nu sunt platiti degeaba ci cu sume uriase ! .Ei TREBUIE  sa inventeze ceva nou.Altfel firma da faliment.Am cateva poze facute la muzeul « INTEL » care arata evolutia in timp a calculatoarelor.Cata munca ,cata inteligenta adunata la un loc ca sa ajungem la : « W W W  »

Hayek spune ca : « Progresul real nu vine decat in asociere cu asimetrii sociale si inegalitate »

Extinzand la nivel global si luand in consideratie  cererea stangistilor la ONU de redistribuire a produsului social global,Hayek arata ca este nevoie ca tarile bogate trebuie sa devina si mai bogate pentru a putea ameliora situatia celor sarace.Daca toti am fi egali in mizerie cu ce resurse am intretine progresul ? Inegalitatea internationala este o fateta  a progresului international.

Hayek ne invita sa urmarim faptele : Orientul, tarile subdezvoltate  au profitat de avansul Occidentului testat in mii de ani  in domeniul : medicinei,farmaciei,tehnicii agricole,ingineriei etc pentru ca acum sa asistam la o  «  EXPLOZIE DEMOGRAFICA A LUMII A 3 A »

4.Socialistii spun : Capitalismul nu aduce fericirea.

In ultimul timp , fiind nevoiti sa recunoasca progresul  material adus de liberalismul clasic , stangistii aduc in discutie ideea  ca imbunatatirea nivelului de trai nu aduce automat  fericirea.

Liberalii clasici explica : capitalismul a dus la raspandirea  pe scara larga a produselor de care in trecut se bucura doar o elita.Astazi, un om obisnuit traieste in conditii de igiena si confort superioare celor din Evul Mediu.Daca un sapun era in trecut un produs de lux, acum si-l permite toata lumea .Un automobil ,de asemenea era considerat o raritate la inceputul sec.XX , acum il are aproape fiecare familie .Fiecare este liber sa califice aceste evolutii cum vrea .Ele sunt insa  UN FAPT REAL.Masura in care exista o legatura intre acestea si FERICIRE este o alta poveste.

Pana la urma FERICIREA este o problema  INDIVIDUALA,de destin si decizie individuala.

Capitalismul doar elimina elementele de disconfort,asa cum medicul scapa pacientul de durere,dar nu-si propune sa-l faca fericit.Intr-o lume libera fiecare este liber sa-si caute formula proprie a fericirii.

Cel mai interesant lucru este ca cei care critica sistemul capitalist  pe motiv ca este materialist si nu aduce fericirea ,sunt de fapt cei mai infocati marxisti cu vile imense ,cu piscina ,profesori universitari si jurnalisti cu conturi grase in banci  si concedii in locuri exotice.

Iar eu as mai adauga,pragmatic : Banii n-aduc fericirea , ci numarul lor.Acestia au  puterea sa atenueze macar partial disconfortul dat de frustari ,boli fizice  etc.Depinde de fiecare dintre noi cum isi echilibreaza balanta interioara pentru a fi macar multumit daca nu chiar  fericit.

Desves
____________________________________________________________________________________

 • Ce este “Dreapta politică” – partea I
 • Ce este “Dreapta politică” – partea a II-a
 • Ce este “Dreapta politică”. Partea a III-a
 • Liberalismul clasic – Ce este dreapta politică ? (IV)
 • Liberalismul clasic – Ideologia de dreapta (V)
 • Liberalismul clasic – Ideologia de dreapta (VI)
 • Despre Capitalism – Domnia Legii I
 • Despre Capitalism – Domnia Legii II
 • Despre Capitalism – Domnia Legii III
 • Despre Capitalism – Domnia legii IV
 • Liberalismul clasic – Valeriu Stoica despre…
 • Critica capitalismului I
 • ***********************************************************

  Anunțuri