Miercuri sunt alegeri parlamentare în Republica Moldova.

Repetarea acelor alegeri care au aprins fitilul în aprilie, ce pot exploda acum aruncând în aer un regim perimat, încremenit într-o ideologie ruginită şi cu apucături sălbatice şi primitive.

Cea mai mare reuşită, recunosc, la care eu nu speram, a fost unitatea de beton a opoziţiei în faţa presiunii blocului comunist, care avea nevoie doar de o fisură infimă, de un singur vot.

Greu de crezut dar comuniştii NU au reuşit să obţină “votul de aur” ceea ce a determinat repetarea alegerilor ce se vor desfăşura miercuri, 29 iulie.

Cu o asemenea unitate de orientare anticomunistă materializată prin acte concrete, cred că de data asta şansele ca regimul procomunist de la Chişinău să fie schimbat, sunt mai mari ca niciodată.

Pe toată perioada ce s-a scurs din aprilie, procomuniştii s-au mobilizat până la ultima celulă de partid să inducă aceeaşi impresie distorsionată privind evenimentele pe care le-au provocat. Este poate cel mai evident exemplu de încercare de manipulare a maselor, începând de la conceperea scenariului şi aplicarea lui cu o rigurozitate cazonă, şi continuând cu exploatarea lui prin canalele media pe care le stăpânesc.

Există ideea conform căreia cine deţine canalele media are puterea.

Ea nu este deloc exagerată, însă asistăm la o disoluţie evidentă a canalelor media clasice. Radioul şi televiziunea cu care regimul comunist a ţinut în beznă zeci de milioane de oameni timp de zeci de ani încep să fie puternic erodate de noile canale de transmitere a informaţiei.

Încă firave, cu audienţă oarecum mai limitată, totuşi prin Twitter şi SMS, prin bloguri şi site-uri independente, participanţi, jurnalişti nonconformişti sau pur şi simplu martori oculari conjuncturali, arată lumii şi altă faţă, mai aproape de realitate a ceea ce se petrece acolo.

La momentul la care vorbim, se încearcă secerarea şi turtirea cu ciocanul intoxicării, a informaţiilor independente ce erodează credibilitatea făcăturilor televiziei naţionale.

Un film de propagandă comunist, “Atac asupra Moldovei”,  ce prezintă evenimentele din aprilie “aşa cum trebuie” pentru a fructifica provocările din aprilie în favoarea comuniştilor ce le-au pus în scenă, circulă şi el pe YouTube. Evident că pe televiziunea naţională şi pe celelalte posturi controlate de statul lui Voronin, a fost prezentat drept documentar al evenimentelor respective.

Dar de astă dată însă nu mai este acelaşi lucru, pentru că internetul nu mai poate fi controlat din biroul lui Voronin. Eforturile aproape disperate de a ţine masele de moldoveni sub control prin canalele media sunt dinamitate de libertatea exprimării în spaţiul virtual.

Astfel că alături de făcătura comunistă, aici există şi celelalte perspective în filmuleţe mult mai credibile şi cu impact mai mare. Am colectat deocamdată pentru în MounTThorMedia două filme ce ilustrează dorinţa moldovenilor de a-şi scoate galoşii din mocirla minciunilor şi capetele din ceaţa manipulării centralizate : “Cutia neagră” şi  “Capcana”.

Ele au darul de a mai limpezi imaginea balamucului ce a cuprins românii de peste Prut, în perspectiva apropiatului scrutin ce poate fi cel mai radical moment de cotitură politico-economic şi social al statului lor din istoria recentă.

Peste căteva zeci de ore se vor juca cărţi importante.

Se vehiculează teorii de falsificare a scrutinului prin cele mai abracadabrante metode, ajungând până la… tratarea chimică a buletinelor de vot de pe care ştampila pentru opoziţie să dispară pur şi simplu. Nu mai vorbim de manipularea “sondajelor” sau alte banalităţi cu care noi deja ne-am obişnuit.

Cum se va materializa mobilizarea nostalgicilor comunişti ?

Ce au mai pus la cale, cum va răspunde opoziţia …. presupun că vom afla aproape instantaneu, graţie acestor noi mijloace de comunicare pe care internetul le ţine legate laolaltă într-un mănunchi greu de frânt.

Poate vom reuşi să ne conectăm “la cald” pe parcursul zilei cu pricina.

Viq

PS.

Precum vedeţi, din MTM nu lipsesc clipuri ale piratului spre limpezirea celor ce tot întreabă „Ce a făcut mă, Băsescu ăsta ?” 😈

*****************************************************************

***************************************

PPS.

Am ales cele mai interesante poze din Guerilla Digitala Basarabeana

Click pe poza pentru a o vedea la dimensiunea maxima

Chibit


Sursa >>>>     http://www.curaj.net/