In Republica Moldova, Partidul Comunist a obtinut puterea pentru urmatoarea legislatura. Cu cei 60 de parlamentari din cei 61 necesari pentru a impune un nou presedinte, Domnul Voronin Vladimir nu va fi cu siguranta inlocuit si de o noua conceptie economica si politica.

Conform domniei sale ar fi trebuit sa traduc clipul de sus ca sa intelegeti ce spune. Pentru ca pretinde ca NU vorbeste romaneste. M-am incapatanat sa n-o fac. Cine nu pricepe sa ia dictionarul bilingv roman-moldovenesc.

Ceea ce mi se pare mai ingrijorator e faptul ca si de aceasta parte a garlei, lucrurile stau INCA destul de prost. Moldova pan’la poale plus campia spre Dabuleni e inca destul de rosie. O explicatie, poate cea mai pertinenta, poate fi ca la 20 de ani de la ceea ce ne incapatanam sa pretindem a fi momentul ruperii de un anume tip de sistem economic si politic, oamenii inca habar n-au despre ce dracu’ e vorba. Inca nu s-au conturat ideologii aproape la nici un nivel.

Partidele nu ofera nimic limpede, ba dimpotriva (mai degraba incearca sa tampeasca auditoriul), media a inebunit pur si simplu iar noua generatie intelege mai putin din ideologii decat cei ce-am simtit pe viu mana comunista in gatlej.

Fara multa vorba. In cei 20 de ani, fie ca nu a existat interesul fie ca suntem un popor cu mai mari lipsuri la nivelul caracterului decat cei din jur, fie ambele, romanii n-au facut nici un cm/an in directia dorita. Pentru ca NU STIU CE VOR. Si inca nu au nici cea mai vaga idee despre ce dracu politica economica se face in tara asta, dar mai ales despre cum ar trebui sa arate asta. Si nici nu vor misca catre urne pentru a face ceva consistent si constient atat vreme cat raman ignoranti.

In 1990, in US se relansa un serial documentar al dr. Milton Friedman : „Free To Choose”. Documentarul este gandit ca o suita de lectii doctrinare de „capitalism stiintific”, o imagine-oglinda a celor opuse pe care le-am inghitit vrand-nevrand, tinuti de nas. Intentia era de a se traduce respectivele productii si in limbile esticilor, tocmai in scopul de a face inteles sistemul pe care popoarele scapate de comunism, declarativ, pretind ca-l doresc implementat. Nu stiu daca a fost tradus si in romana. L-a vazut cineva, pe undeva, in afara de net  ?

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Daca nu, poate ca trebuie facut ceva. Iar acel „ceva” trebuie sa-l si faca „cineva„.

Si e cel mai usor lucru sa fii „cineva„. Cineva trebuie sa duca gunoiul, cineva trebuie sa spele vasele….cineva trebuie sa plateasca ratele….

Cred ca o sa incerc sa traduc si eu cate ceva si sa le pun daca este cineva interesat.

Viq.